"Jag paddlade runt hela Sverige ensam"

Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD
Nya höga mål. Trots att Stina är galet rädd för höjder är nästa dröm att lära sig hoppa fallskärm.
RELATIONER
Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD
Tuff färd. Många blir förvånade över att Ulrika inte är större än sina 162 cm och 50 kilo.

"Jag har alltid gillat utmaningar. Många äventyr är ju naturrelaterade och jag gillar att vara utomhus i annorlunda, spännande och vackra miljöer och förstå att det enkla livet kan vara helt underbart. Förra sommaren bestämde jag mig för att paddla Sverige runt, från Svinesund till Haparanda. Jag gillar att paddla, älskar att vara utomhus och misstänkte att det kunde vara ett fantastiskt sätt att se Sverige på. Att jag ville göra det själv var bara en känsla jag fick – och givetvis en del i utmaningen för att se hur jag skulle fixa det på egen hand med allt vad det skulle innebära. Det är något jag önskar att fler skulle göra; inte känna efter eller analysera för mycket, utan bara göra istället. Det är när man sitter och planerar och tänker för mycket som det många gånger inte blir som man tänkt sig. Hur det var? Spännande. Nytt. Roligt. Jobbigt. Blåsigt. Kul. Slitsamt. Utvecklande. Vackert. Regnigt. Mysigt. Skrämmande. Långt. Blött. Underbart.

Resan tog sextiosex dagar och jag var väldigt utlämnad till yttre faktorer som jag inte kunde påverka. Alla beslut skulle jag själv behöva fatta, som svåra navigeringsbeslut, och också ta konsekvenserna av. Vädret kunde både vara min fiende och vän. Höga vågor och motvind kunde ge mig jobbiga, tröga dagar i kajaken både fysiskt och psykiskt medan jag somliga dagar bara satt och njöt av att ha vinden i ryggen och vågorna som rullade fram under kajaken och hjälpte mig att avverka längre etapper. Förra sommaren var också en av de mer blåsigare, kyligare och regnigare på många år och då gällde det att inte låta det bli något man hängde upp sig på. Det var bara att bita ihop.  

Äventyrskicken, den där känslan av att lyckas, kan vara väldigt uppfyllande, nästan lite omtumlande men samtidigt obekant och överraskande varje gång. Efter att ha haft ett mål som man strävat mot under en längre tid kan det vara både berusande och oerhört tomt i kroppen och knoppen att verkligen ha genomfört utmaningen. Folk brukar säga till mig att jag inte är klok – men att jag är modig. Många som hör om mina äventyr tror också att jag ska vara längre, större och starkare, men jag är bara 162 centimeter och väger 50 kilo. Det blir folk imponerade av."

FAKTA

Ulrika driver ett upplevelsebolag

Namn: Ulrika Larsson

Ålder: 31 år

Bor: Uddevalla

Familj: Sambon Jocke

Gör: Driver aktivitetsföretaget Upplevelsebolaget tillsammans med Jocke. Här finns också en loggbok från turen under rubriken Ulrika paddlar.

www.upplevelsebolaget.com