”Hur stor är chansen att hitta sin livskamrat på nätet?”

Dejtingexperten Karin Adelsköld svarade i chatten

RELATIONER

Chatt med Karin Adelsköld, dejtingexpert på Mötesplatsen.se, den 7 november.

Marie säger: Hej Karin! Jag tänkte lägga upp en profil på nätet men har så svårt att formulera mig - allt känns så klyschigt! Kan du nämna några av de värsta klyschorna så att jag kan undvika dem? Tack!
Karin Adelsköld säger: Hej Marie! Klyschor kan funka i vissa fall, men inte alla. Att gilla skogspromenader eller ha glimten i ögat tycker jag är formuleringar som funkar. Men dessa ska du enligt mig undvika: "Jag är en qvinna med Q" Jaha vad betyder det liksom? "Jaha vad ska man skriva här då" Ja man ska ju skriva något om sig själv "Jag vet inte vad jag ska skriva här" Jättemånga börjar sin profil så. Det är svårt för alla att skriva en profil och att skriva så belyser inga positiva egenskaper hos dig. Satsa istället på en kort text. Den kan du ändra ofta. Och lite klyschor skadar inte om du blandar upp det med annat som sagt..


Yvonne säger: Hej Karin! Hur mycket krav och önskemål ska man spalta upp i sin profil? Jag vet vad jag vill ha och letar efter men när jag betraktar listan så ser den skrämmande hård och exkluderande ut, vill ju inte skrämma bort bra killar? Hur tänker man där?
Karin Adelsköld säger: Hej! Av någon anledning är just vi tjejer väldigt bra på att spalta upp vad vi letar efter. Och inte lika bra på att spalta upp vad vi är bra på och varför just vi är en drömdejt. Försök att fokusera på att ta fram vem du är. Och skriv gärna så man också förstår vad du letar efter. Gillar du lugna hemmakvällar, så kommer inte partykillen hör av sig. För precis som du säger, har man för många krav redan i sin presentation skrämmer man lätt bort folk. Och ofta kan det faktiskt vara så att man tror att man letar efter en viss typ, men att man egentligen passar bättre ihop med någon annan. Mindre krav och mer om dig alltså. Så kan du ju alltid öka din lista om du märker att du får för många svar..


Vonne säger: Hur stor är chansen att man hittar sin livskamrat på nätet? Jag har själv dejtat därifrån, men utan större resultat. Vonne.
Karin Adelsköld säger: Ja du det är svårt att svara på. Men när vi i juni i år frågade Mötesplatsen medlemmar om varför man var på en dejtingsajt så svarade 52 % att de var där för att träffa den rätte. Chansen att man gör det borde ju vara större om fler är öppna för att göra det så att säga. Men sen ska ju allt stämma också. 2007 skapades 35 000 par bara på Mötesplaten. Sen har du alla andra dejtingsajter också! Chansen är stor är därför mitt svar. Men det kan ta tid. Och du kan få pussa några grodor innan prinsen dyker upp.


Axel säger: Jag undrar hur jag vet att mitt nätragg verkligen är vad hon säger, så hon inte sitter och ljuger mig rätt i ansiktet.
Karin Adelsköld säger: Det bästa du kan göra är att träffa henne så fort som möjligt. Det är svårare att ljuga när du vet någons namn och har träffat personen. Det är inte så vanligt att folk ljuger på dejtingsajter längre. Man vet att man inte tjänar på det i långa loppet. Annat var det när nätdejting var nytt som fenomen. Då hände det allt som oftast att man photoshoppade sin bild så att man knappt kände igen varandra sen när man sågs. Det slipper vi nu tack och lov.


Hälp säger: Hur länge tycker du att det är okej att dejta flera? Jag har träffat tre tjejr på nätet, trevliga allihop men ingen som det ännu sagt helt "klick" med. Lägga ner alla tre och börja om, välja en av dem lite på måfå – eller träffa alla tre ett tag till?
Karin Adelsköld säger: Är du ärlig med att du dejtar fler? Har någon av dom frågat? Jag har märkt att många underförstått dejtar flera tills man pratar om det och säger: "Nu börjar det kännas allvarligt för mig." Men jag tror ändå det bästa är att dejta en åt gången när du nu har träffat dom några gånger. Det är väldigt svårt att ge någon en ärlig chans och själv fala för en person om man har flera bollar i luften samtidigt. Du får välja den som känns mest rätt just nu. Be de andra om lite respit och förklara läget (det här är ju inget unikt i nätdejtingsammanhang) och så testar du och dejta en tjej lite längre till du vet om hon känns rätt att bli tillsammans med eller ej. Lycka till!


Nicke säger: Hej Karin! Var är bästa ställena att bestämma träff för en första dejt? Vad ska man tänka på när man aldrig träffats på riktigt?
Karin Adelsköld säger: Bästa ställena att ses på är helt klart bland folk, eftersom ni inte känner varandra än. Att välja en riktigt romantiskt restaurang första gången man ses kan lätt kännas fel om man inte alls får romantiska känslor för varandra. Bio tycker jag heller inte är bra för då kan man ju inte prata och lära känna varandra. Så välj ett lagom mysigt ställe. Café är min favorit. Eller gå en promenad. Eller att gå på utställning tillsammans (så har man nått att prata om också). Enkelt, avslappnat och bland folk alltså.

aftonbladet.se