Kändiskalender mot gatuvåldet

RELATIONER

Tolv svenska kändisar fotade som du inte sett dem förr.

Fotografen Caroline Roosmark och journalisten Åsa Mattsson har gjort en kalender för 2009 med kända kvinnor och män.

Vinsten av försäljningen går till organisationen Lugna Gatan.

För sjätte året i rad har fotografen Caroline Roosmark fotat kända kvinnor och män till en särskild kalender. I år är det bland andra Adam Tensta, Helena af Sandeberg och Martin Rolinski som är avbildade. Som tidigare år är det journalisten Åsa Mattsson som skrivit texter till bilderna.

Varför gör du den här kalendern, Caroline Roosmark?

– Jag är väldigt stolt över de här bilderna, och kalendern är verkligen fin att ha på väggen. Varje år har jag också uppmärksammat en viktig organisation, säger hon.

Varför blev det just Lugna gatan?

– Jag stod Riccardo väldigt nära, som blev nedsparkad och till följd dog av skadan. Efter en sådan chock och sorg vill man såklart vara med och påverka, i det här fallet gatuvåldet. För första gången sen Lugna Gatan startade har man nu också räknat på hur mycket samhället tjänar på att de finns. Och det är många miljoner per år. Målet är att skapa trygghet på gatan och fånga upp ungdomarna som lever i utanförskap.

Hur valde du vilka kändisar som skulle vara med?

– Det är personer jag tycker om och som gör något bra. Bilderna är egentligen fristående, men det finns en ängelbild som är ett manifest. Det är tre fotbollskillar från olika lag som står ihop. Det känns som en viktig symbol.

FAKTA

Fotnot: Riccardo Campoginani, 16, misshandlades till döds i Stockholm i oktober förra året.