"Jag är en livs levande actionfigur"

Foto: MAINDRU
Motorcykelföraren. AnnIE Seel slog världsrekord genom att vara den kvinnliga motorcykelföraren som varit högst på Mount Everest.
RELATIONER
Foto: MAINDRU
MARATON. Femton timmar per dag i två veckor. Så länge kör Annie under ett Paris-Dakar rally.

"Redan på dagis ville jag alltid leka på andra sidan staketet, det var roligare att klättra i träd och skutta runt i skogen än att leka inhägnad i en sandlåda. Idag har jag bland annat kört Dakarrallyt med motorcykel två gånger och varit världens första kvinna att köra Ironman-klassen från Las Vegas till Reno i USA. Dessutom slog jag inofficiellt världsrekord 2003 genom att vara högsta kvinnliga motorcykelförare på Mount Everest. När jag kör Paris-Dakar får jag alltid en härlig adrenalinrusch på tävlingssträckorna när det verkligen går fort och jag har flyt. Men eftersom tävlingen är två veckor lång och man kör upp till femton timmar per dag blir det mer som ett maraton. Man kämpar tills man stupar och så ska man upp nästa morgon igen. Det är skönt när det är över.

Att köra Paris-Dakar är det absolut största jag gjort prestationsmässigt, men det var nog mer äventyr när jag skulle köra mitt livs första ökenrally utan att ha en aning om vad jag gav mig iväg på. Jag ställde upp i mitt första ökenrally tio dagar efter att jag kört i öknen på semesterresa i Marocko första gången. Jag hade varken motorcykel, utrustning, tävlingslicens, navigationskunskaper eller erfarenhet från VM-tävlingar. Allt detta fixade jag inom loppet av några dagar och flög allting till VM i Dubai. Där körde jag vilse på väg till starten för att jag inte kunde navigera – men det lärde jag mig under tävlingens gång.

Jag brukar säga att jag är en livs levande actionfigur, haha, men jag har faktiskt ett vanligt jobb på reklambyrå också. Det har jag inte hunnit med så mycket det senaste året. Jag ser utmaningar i allt i vardagen. Det är så jag bygger min självkänsla, vetskapen om att jag kan lyckas med något jag föresatt mig. Jag tänker inte så mycket på riskerna med motorcykelkörningen. Jag försöker hela tiden köra så bra jag kan, men ibland ramlar man. Mitt klassiska nyårslöfte, som jag alltid bryter, är att jag inte ska ramla och slå mig. Jag har skador i kroppen i dag, ont i höger hand och konstiga fötter, som kommer att följa med mig när jag åldras, men jag har i alla fall roligt på vägen dit."

FAKTA

Har hemmet i resväskan

Namn: Annie Seel

Ålder: 40 år

Bor: ”Mest i resväskan, men tvättar kläderna i Täby.”

Familj: Sambo i Karlstad

Gör: Reklamare, föredragshållare och rallyprinsessa