Allt fler elever söker ledigt under terminen

Problem för skolorna – eleverna når inte målen

RELATIONER

Det är ett växande problem att elever tar ledigt från skolan vid sidan av skolloven.

Det rapporterar Dagens Nyheter om i dag.

Svenskarna reser allt längre bort och under längre tid. Resorna är som dyrast när de flesta kan resa, alltså under skolloven, och därför blir det allt vanligare att elever söker ledigt under terminerna.

På skolorna menar man att detta går ut över skolarbetet, att eleverna får svårare att nå uppsatta mål. På vissa skolor har man därför beslutat att avslå alla ledighetsansökningar för semestrar under terminerna.

– Jag får in en eller två ledighetsansökningar dagligen, men rena semesterresor beviljar vi inte, säger Helle Larsson, rektor vid Sjödalsgymnasiet i Huddinge, till DN.

Gymnasiet frivilligt

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, tycker skolorna gör rätt som inte ger ledigt för semesterresor. Hon påpekar dock att det är skillnad på den obligatoriska grundskolan och det frivilliga gymnasiet; på gymnasiet är det upp till eleven och dennes föräldrar om eleven går dit eller inte.

– Däremot får man inte komma i efterhand och kräva extraundervisning eller bli uppdaterad om vad man har missat, säger hon till DN.

En rektor har enligt lagen möjlighet att ge högst tio dagars ledighet under ett läsår. Vid synnerliga skäl kan längre tid beviljas.

ARTIKELN HANDLAR OM