Jag kan lära barnen blogga, inte brodera

RELATIONER
Fotbollsfrun Malin Wollin är krönikör i Aftonbladet och på wendela.se

Vem ska göra sylt när kvinnorna från förr är döda? När min mamma var ung, och det är ändå inte så länge sedan, fick unga kvinnor gå i hushållsskola. Så att de kunde ta hand om sina män. De fick safta, sylta, koka och baka och göra gelé. Och stryka. Och brodera.

Jag kan inte brodera. När jag var ett obstinat barn i syslöjden kunde jag sticka halsdukar som aldrig blev raka. Det var allt. I träslöjden slet träfarbrorn sitt fylliga skägg. ”Malin, nu har du gjort sexton smörknivar, kan du inte göra handdukshängare som de andra barnen?” ”Jag ska bara göra en till, jag lovar att det här kommer att bli en som man kan bre med.”

En dag fick jag för mig att jag skulle brodera en svan. Jag valde ut det svåraste motivet i pärmen som gick klassen runt. ”Den vackra svanen ska jag brodera och fästa på en rosa kudde”, drömde jag och såg inte hur syfröken knäppte händerna och bad till den gode guden.

Detta var i fyran.          

Någon gång i sexan blev jag klar med den där jävla svanen. Varje ny termin stod syfröken där med svanaset. ”I år blir du säkert klar med din svan”, log hon och ljög så att hon trodde sig själv.  

En gång försökte jag virka en grytlapp. Jag valde ett vinrött yllegarn som ju så fint leder värmen. Och så virkade jag på samtidigt som jag satt och drömde mig ut på skolgården så att det blev stora hål i grytlappen av ylle. Mamma spelade glad och tacksam den julen. ”Den här ska jag använda hela tiden”, lovade mamma och ”tappade” sedan bort yllesållet när hon hade bränt sönder sina mammahänder.

Förr i tiden fick flickor lära sig sy helt fantastiska bebiskläder som skulle användas när det var dags att bilda familj, lakan med monogram, väva handdukar som höll i hundra år. Jag sydde en fleecejacka på högstadiet som blev jätteful och noppade efter en kvart.

Vem ska virka grytlappar, stapla gelé i matkällaren och brodera väggbonader om tjugo år? Jag kan inte lära mina barn ett skit av husmorsvärde. Jag kan visa hur man startar en blogg och tar bra bilder med digitalkameran, men vad händer med allt som mormor och farmor kunde och som de hann lära sina döttrar innan folk kom på att kvinnor ska jobba och göra karriär. Innan alla började skita i hur den goda gelén blev till eller hur man egentligen gör en riktigt god Janssons frestelse.

Tänk på det i jul och ge farmor en extra lång kram. Bänd sedan upp armen bakom ryggen och tvinga henne att avslöja hur hon får de inlagda gurkorna att smaka så ljuvligt.

FAKTA

Veckans WOW!

Hurra! Riksbanken rekordsänker reporäntan. Eller höjde de den? Eller var det styrräntan? Eller är det samma sak som reporäntan? Varför har räntan två namn om det är samma ränta? Är det för att vi inte ska tro att vi fattar A-ekonomi? Är en lägre ränta bra för ekonomin? Varför inte sänka den ännu mer? Varför heter det att binda räntan? Varför låser man inte räntan? Varför heter Riksbankschefen Stefan Ingves? Är det ens ett riktigt efternamn?

Veckans WÄRSTA!

Killen i tv-butiken var glad och förväntansfull. I dag skulle han sälja tv-apparater som aldrig förr. Extrapris på platt-tv och löningshelg, nu skulle det bli kommers.

Utanför stod människor och väntade på sin chans att få en tv som inte är djup. Mannen tog ett djupt andetag och rättade till skjortan i byxorna. Och så öppnade han dörrarna och blev översprungen tills han var helt död. Det hände i USA förra veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM