Lugn, vi fick inte heller vara lucia

1 av 9
Marie Picasso, sångerska:1. Nej.2. Det fanns andra som passade bättre, som hade finare hår och så.3. Jag gråter varje år! Nej, jag skojar, det har inte påverkat mig alls. Det var ingen dröm för mig. Jag ville hellre vara stjärngosse.
RELATIONER

En ljusklar hägring? Eller totalt mörker?

Lucia är tävlingen som alla minns – och en del helst vill glömma.

Psykologen Eva Rusz tycker att svenska skolor ska tänka om.

Blev du inte vald till lucia i skolan? Var inte ledsen. Det går säkert bra för dig i livet ändå.

Tävlingen är över för den här gången. På varenda skola i vårt midvintermörka land har hoppfulla tjejer kandiderat i flera veckor. Nominerats, granskats, bedömts och ratats.

I vår undersökning på wendela.se svarar 71 procent att anledningen till att de inte valdes till lucia var att de inte var tillräckligt populära. Av dem som blev valda tror över en tredjedel att skälet var att de var populära, och nästan lika många att anledningen var att de hade blont hår.

Om man blir vald till lucia eller inte handlar alltså om popularitet och hårfärg – än i dag.

Fokus på utseendet

Att inom skolväsendet upprätthålla traditionen att välja ut unga flickor till luciakandidater och sedan låta eleverna rösta – det får konsekvenser, enligt kognitiva beteendeterapeuten och psykologen Eva Rusz.

– Det innebär att flickor upplever sig som ”förlorare” i skönhet och de får uppfattningen att det yttre är viktigare än att vara duktig i skolan, säger hon.

– Vi går i skolan för att få kunskaper, men när det blir så stort fokus på skönhet förmedlar skolan att ”även detta räknas”.

Var flexibel

Eva Rusz tycker också att skolorna gör fel när de stoppar manliga kandidater, något som drabbade Freddy Karlberg på Södra skolan i Motala. Hon anser att skolledningen bör vara flexibel när eleverna tar initiativ till att bryta könsrollsmönster genom att rösta fram en alternativ

lucia.

Skolan bör visa ungdomar att vi kan ompröva hur det ”alltid måste vara”. Manliga lucior sägs ju ha

funnits för många hundra år

sedan.

Men ha förtröstan, Freddy Karlberg och alla ni flickor som inte valdes till lucia i år heller. Samla styrka i svaren från åtta framgångsrika kvinnor. Bara två av dem blev någonsin vald till skolans lucia.

FAKTA

Wendela frågade 9 kvinnliga förebilder

1. Blev du vald till skolans lucia?

2. Varför blev du vald/inte vald, tror du?

3. Har det faktum att du blev vald/inte blev vald till skolans lucia påverkat dig?