Sms ska göra kvinnor tryggare

Ny mobiltjänst gör hemvägen från krogen mer säker

RELATIONER

Resan hem efter en utekväll oroar många kvinnor.

Men en ny sms-tjänst ska göra vägen lite tryggare.

– Det här kan inte hindra överfallen, men det kan köpa tid, säger initiativtagaren Robert Simonetti.

Foto: Colourbox
Ny tjänst ska få kvinnor att känna sig tryggare när de är ute ensamma.

Mobilen i högsta hugg – så försöker en hel del kvinnor skydda sig på hemvägen.

Och nu finns en ny sms-tjänst som ska ge ytterligare stöd.

– Vi kan köpa tid om någon blir attackerad, eftersom vi kan peka ut platsen. Istället för att polisen tror någon försvunnit på söder kan vi säga att det var på det stället på Götgatan, säger han.

Idén fick Robert Simonetti när en kvinnlig bekant till hans son blev överfallen i en taxi, på väg hem.

Han tänkte då att det måste gå att skapa någon slags bevakning, för dem som skulle vilja ha det.

– Jag har tagit fram tjänsten för att alla ska kunna använda den, också dem som inte kan ringa till mamma eller pappa mitt i natten.

Koll var femte minut

Tjänsten aktiveras när kvinnan skickar ett mess med texten ”Safe 30”. Var femte minut positioneras sedan mobilen och efter en halvtimme kommer ett mess som frågar om resan gått bra. Svarar man inte på det ringer en larmcentral upp. Messet kostar tio kronor.

– Ju fler som vet om det desto bättre. Man måste skrika ifrån, jag blir så förbannad att man attackerar någon bara för att de har en kort kjol, säger Robert Simonetti.

Men tjänsten har använts också av andra – bland annat undrade en son om hans far som skulle ut på isen kunde sms:a, något som gick bra.

En brist är dock att tjänsten inte fungerar i Tele2:s nät. Vissa menar också att positionering med mobilen inte har en så stor träffsäkerhet.

FAKTA

Så fungerar tjänsten

Skicka ett sms med texten "safe 30" till 72 550. Tjänsten är sedan aktivierad i högst 30 minuter. Men det går också att välja max 100 minuter. Då skriver du "Safe 100".

Din mobil positioneras var femt minut. Efter en halvtimme (eller hundra minuter) skickas ett sms till dig med frågan om resan gått bra. Om man inte messar tillbaka "safe ok" ringer en larmcentral upp. Om det blir nödvändigt kan de också ringa SOS alarm och uppge mobilens position. Svarar du får du istället ett mess där det står "tjänsten avslutad".

För att tjänsten ska fungera måste operatören tillhandahålla täckning i området. Mobilen måste vara påslagen.

Om du använder tjänsten för första gången skickas din personliga kod och adressen till hemsidan. Där kan du, om du vill, logga in och välja fem kontaktpersoner som ska informeras via sms om något hänt.

Läs mer på safepoint.nu

ARTIKELN HANDLAR OM