”Vem ska man lyssna på för kärleksråd?”

Daniel Pernikliski tycker det är ett brott att förminska någons känslor bara för att de är unga

RELATIONER
Foto: Mia Carlsson
Daniel Pernikliski.

Hur var det nu egentligen ställt med kärleken?

Finns det någon evig sådan och vem ska man lyssna på för att lära sig något i frågan?

Jag minns när jag var nitton år och olyckligt förälskad. Jag var förkrossad och trodde att jag aldrig någonsin skulle kunna bli kär i någon annan.

När smärtorna blev så stora att allt höll på att svämma över gjorde jag det ofattbara misstaget att ventilera frågan med mina föräldrar.

Min mamma sa: "Men Daniel, du är bara nitton år, du kommer att gå igenom många förhållanden i ditt liv".

Och min pappa drog till med: "Men Daniel, ingen har sagt att livet är en dans på rosor".

Att förminska någons känslor bara för att de är unga är ett brott.

Deras känslor har till skillnad från vuxnas ännu inte hunnit påverkas och förpestas av svek och misslyckanden (varför man nu ska se allt annat än ett livslångt förhållande som ett misslyckande).

De generaliserar och väger inte sina känslor, de bara känner dem.

En nioårig kille vid namn Alec Greven i Colorado i Amerika har skrivit en handbok "How to talk to girls" om hur man ska charma tjejer. Den har blivit en storsäljare över hela landet.

Bland hans tips finner man en del sunda förslag, men också ett och annat som tyder på att han redan är förstörd, den lille stackaren. Han föreslår till exempel att man ska satsa på de "vanliga" tjejerna, därför att risken att få nobben är betydligt mindre då.

En mer bitter och beräknande inställning till kärleken får man leta efter. Skärpning Alec!

Det är följaktligen förknippat med en viss risk att ta kärleksråd även från barn. Men om man sållar bort de föreställningar om kärleken som barnen har fått från de vuxna, finns det mycket att lära sig.

Igår, innan min styvdotter Molly (11 år) skulle gå och lägga sig, berättade hon att hon om SEX år ska ringa till sin stora kärlek Johan Palm (den söta sextonåriga idolstjärnan).

Hon har drömt om honom flera nätter i rad nu, för att varje gång vakna upp, bestört över att det bara var en dröm.

Men om sex år ska hon ringa till honom, därför att då är ålderskillnaden något utjämnad. Det underbara är att hon verkligen tror på det.

Och i den inställningen finns allt man behöver lära sig om kärleken.