”Jag ville bli nunna”

Men nu är 26-åriga Anne Hathaway en av USA:s hetaste skådisar

1 av 8 | Foto: AP
Anne Hathaway, 26, höll huvudet högt när det stormade som värst kring hennes ex-pojkvän. Nu har hon lämnat sitt gamla liv bakom sig.
RELATIONER

Gripandet av ex-pojkvännen kunde ha betytt slutet för hennes karriär.

I stället skaffade Anne Hathaway ny lägenhet, ny garderob och blev på kuppen USA:s hetaste skådis.

När Anne Hathaway fyllde 26 i november firade hon på Beatrice inn i New York, en intim källarbar som blivit ett favorittillhåll för stjärnor som Lindsay Lohan, systrarna Olsen och Josh Hartnett. 60 av hennes närmaste vänner var inbjudna och i taket hängde en present från Marc Jacobs – ett femtiotal orange och bruna ballonger.

För att fira att skådespelerskan blivit ett år visare korkades champagnen upp. Många skålade också för att hon helskinnad klarat sig igenom ett tufft och skandalkantat år då hon tvingats utstå både polisförhör, husrannsakan och domstolsförhandlingar.

I juni, bara någon vecka efter att Anne Hathaway gjort slut med pojkvännen Raffaello Follieri, greps han av polis. 30-åringen hade gjort sig skyldig till förskingring av stora summor pengar och dömdes senare till fyra och ett halvt års fängelse.

Vägrade påverkas av ryktena

Olyckskorparna kraxade att det här kunde vara slutet på Anne Hathaways karriär. Men stjärnan var fast besluten att hålla sig stark och fortsatte arbeta med marknadsföringen av action-komedin ”Get smart” som planerat. Att Follieris nära och kära beskyllde henne för att ha satt dit sin egen pojkvän lät hon sig inte påverkas av.

– Vid vissa tidpunkter i mitt liv har jag känt att jag varit två olika åldrar samtidigt. En vuxen, professionell yrkeskvinna, men även en typisk trettonåring. Nu känner jag att jag är två åldrar igen och det är den äldre delen av mig, som jag förlitat mig på så många gånger under svåra stunder, som har fått mig att komma hit i dag. Det är den som säger: ”Gör ditt jobb, håll ditt huvud högt”, förklarade hon för modemagasinet W när det blåste som värst.

Oscarsfavorit

Sedan dess har hon inte bara lyckats ta sig igenom stormen – hon har dessutom kommit ut på andra sidan med flaggan i topp. För sin hyllade rollprestation i ”Rachel getting married”, där hon spelar en ung och manipulativ före detta narkoman, fick Anne Hathaway en välförtjänt Golden globe-nominering i år och betraktas i skrivande stund som en självklar Oscarsfavorit.

Hennes pageklippta rollfigur Kym, med ögon lika svarta som hennes förflutna, befinner sig långt från hur vi vant oss att se den annars så väna skådespelerskan på vita duken. Men den som kan sin Hathaway-historia blir inte helt förvånad. Som tonåring studerade hon Shakespeare, Tjechov och Ibsen vid ansedda Barrow group theatre company i New York och redan 2005 fick hon mycket uppmärksamhet för sin roll som Jake Gyllenhaals försmådda hustru i ”Brokeback mountain”.

– Jag tänkte, oj, här är en skådespelerska som vid 22 års ålder spelar en karaktär som går från 17 till 40. Det är jäkligt svårt att göra! säger manusförfattare Jenny Lumet, manusförfattare till ”Rachel getting married”, till tidningen Entertainment weekly.

”En smart tjej”

Anne Hathaway är även aktuell i komedin ”Bröllopsduellen” mot Kate Hudson. Hon har också nyligen avslutat inspelningen av Tim Burtons version av ”Alice i underlandet” där hon spelar mot Johnny Depp och Helena Bonham Carter.

– Hon är en smart tjej. Fortsätter hon att välja rätt roller skulle jag inte bli förvånad om hon så småningom blir lika stor som Meryl Streep, säger Åsa Larsson, pr-ansvarig på Marc Jacobs som regelbundet klätt Anne Hathaway sedan i somras.

Samarbetet har gett resultat. Från att ha varit en trist och lillgammal modekatastrof på röda mattan har stjärnans nya, vågade och sexiga stil placerat henne i topp på massor av bäst klädda-listor. I januari var hon på amerikanska Vogues omslag och för tidningen berättar hon att Marc Jacobs är favoriten, men att hon även beundrar Miu miu, John Galliano, Nicolas Ghesquière och att 2008 var året då hon upptäckte tjusningen med mode.

– Jag började lära mig att lita på mig själv. Att se mode som något som kan frigöra dig, snarare än att definiera dig på ett negativt sätt.

Är i sitt livs form

När hennes ex-pojkvän greps stod Anne Hathaway plötsligt utan bostad. På chict Hollywoodmanér bokade hon in sig på ett trendigt Manhattanhotell. Nyligen skaffade hon en egen lägenhet i New Yorks bohemiska East Village och efter att ha börjat träna kickboxning och återgått till att bara äta vegetarisk kost är hon nu i sitt livs form.

– Jag äter inget med ett ansikte, förklarar hon för Vogue.

Åsa Larsson på Marc Jacobs berättar för Sofis mode att det reningsbad skådespelerskan går igenom är en reaktion på att hon under fyra år levt med en person hon trodde att hon kände, men som visade sig vara en lögnare.

– Redan första gången jag träffade henne var hon väldigt ärlig med att hon var trött på sitt gamla liv och ville ha en ny klädstil, nya vänner och en ny lägenhet, berättar Åsa Larsson.

På senare tid har Anne Hathaway börjat kunna se något ljust i allt elände hon har gått igenom.

– Jag har blivit visad så mycket vänlighet. Alla får inte uppleva det. Många går igenom tuffa tider helt ensamma, säger hon till W.

Tycker om att stå i centrum

Under inspelningarna av Disneyfilmerna ”En prinsessas dagbok” behandlades stjärnan som universums medelpunkt. Arbetet med den betydligt mindre produktionen ”Rachel getting married” har fått henne att inse att hon tidigare betett sig som en bortskämd snorvalp, säger hon.

Men bortskämd är inte ett ord som Åsa Larsson kommer att tänka på när hon skall beskriva Anne Hathaway. Däremot högljudd.

Hennes assistent, Michael Ariano, tillägger:

– Hon är den där typiska tjejen från dramaklassen som alltid har de största gesterna och tycker om att stå i centrum.

Men inte heller han har sett några tecken på divafasoner.

– Hon kommer alltid in själv när hon ska prova kläder, utan ett stort entourage, och hon är väldigt jordnära och pratar om helt vanliga saker. Det är ovanligt när det gäller så stora Hollywoodstjärnor, säger Michael Ariano till Sofis mode.

Kanske har hennes pappa advokatens misstro mot det glamourösa kändislivet fått effekt?

– Under flera år brukade han fråga: ”När tog du tunnelbanan senast?” säger Anne Hathaway till Vogue.

FAKTA

Anne Jacqueline Hathaway

Ålder: 26 år.

Bor: New York.

Familj: Pojkvännen Adam Shulman, mamma skådespelerskan Kate McCauley, pappa advokaten Gerard Hathaway, bröderna Michael och Tom samt hunden Esmeralda.

Bakgrund: Slog igenom med filmen ”En prinsessas dagbok”, där hon spelade mot Julie Andrews, och fortsatte till uppmärksammade roller i ”Brokeback mountain” och ”Djävulen bär Prada”.

Aktuell: I filmerna ”Rachel getting married” och ”Bröllopsduellen”.

Stjärnans drömjobb: nunna

I stället för att drömma om en glammig Hollywoodkarriär ville Anne Hathaway, 26, gå i kloster när hon var ung. När det visade sig att hennes bror var gay la hon ner alla tankar på ett liv inom kyrkan, eftersom katolicismen betraktar homosexualitet som en synd.

Ändå händer det fortfarande att hon blir sugen på att sparka av sig sina Manolo Blahnik-skor, hoppa i nunnedräkten och studera bibeln på heltid.

– Jag har besökt Vatikanen några gånger sedan jag gav upp idén, och jag måste säga... Jag såg några nunnor där och jag ville springa fram till dem och säga ”Ta mig!”, berättar hon för sajten out.com.

Men rannsakar hon sig själv inser hon att hon inte har rätt person för ett liv i stillhet.

- Jag tycker om hedonism lite för mycket! Men jag älskar tanken på att vara helt och hållet hängiven, noll fåfänga. Jag tror att det ger massor av andlig frihet, säger hon.