”Jag fortsätter skriva böcker”

Grattis...

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
Prisad författare Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell utsågs i går till årets mäktigaste opinionsbildare för att hon med sin bok ”Vänninan” avslöjade att mansväldet går ända upp i regeringskansliet.
RELATIONER

... Eva Franchell, 57, Aftonbladets ledarskribent som vid Kvinnogalan i går tilldelades priset som årets mäktigaste opinionsbildare av Veckans affärer.

– Tack så jättemycket. Det här var ju jättekul, tycker jag.

Känner du dig mäktig?

– Nej, jag känner mig inte mäktig, men det är klart att jag som skriver ledare i Sveriges största tidning har makt.

Behövs en gala för att kora Sveriges 125 mäktigaste kvinnor?

– Ja, det är viktigt att lyfta fram duktiga kvinnor. Jämställdheten har inte kommit så långt som vi hade hoppats på. Jag har ju kämpat för detta sedan tidigt 70-tal. Och det har inte hänt så mycket.

Juryn motiverar priset med att du i din bok om Anna Lindh, ”Väninnan”, avslöjade att mansväldet går ända upp i regeringskansliet. När har vi ett jämställt samhälle?

– Det vågar jag inte svara på. Jag hoppas att mina döttrar får ett mer jämställt samhälle än jag lever i och jag hoppas att deras döttrar får det ännu bättre. Det är en kamp som måste fortsätta.

Vad blir nästa avslöjande från din penna?

– Haha, det kan jag inte svara på nu. Men det kommer inte att handla om Aftonbladet. Jag kommer att fortsätta skriva böcker men vad de ska handla om funderar jag på just nu.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Ett bra liv för mina döttrar och för alla tjejer.

FAKTA

Eva Franchell

Ålder: 57.

Yrke: Ledarskribent.

Familj: Man och fyra döttrar, fyra svärsöner och ett barnbarn.

Bostad: Lägenhet i Stockholm.

Inkomst: 444 000 kr/år.