Nya, heta Maxifamiljen

Tina och Jörgen Johansson i tv-dokumentären ”Familjen Annorlunda” hade åtta barn. Då fick de tvillingar. Nu är de tolv i familjen.
RELATIONER

”Familjen Annorlunda” i tv och Brangelinas ständiga expansionsplaner. Vart man än vänder sig kryllar det av barn. Går du också och drömmer om en stor familj? Grattis!

– Det är bra för barn att växa upp i stora sociala sammanhang, säger familjeterapeuten Bengt Grandelius.

Brad Pitt och Angelina Jolie har både adopterat och fått egna biologiska barn – totalt har de sex.

Stjärnparet Brad Pitt och Angelina Jolie har numera sex barn. I januari blev det stort rabalder i media när en sexbarnsmamma i USA levererade ytterligare åtta småttingar. Storfamiljen har aldrig varit så het som nu. Men den är inte något nytt fenomen.

– Även om siffror visar att fruktsamheten påverkas av konjunkturen, det föds fler barn i goda tider, så brukar antalet storfamiljer vara ungefär det samma genom åren, säger Karin Lundström på Statistiska centralbyrån.

I Sverige finns det i dag drygt 45 000 familjer med fyra barn eller fler. En färsk undersökning på aftonbladet.se visar också att tio procent av de som svarat går och drömmer om en stor familj.

”Det innebär trygghet”

– Det finns de som trivs med att ha ett stort gäng omkring sig. Livet ska vara lite action, de vill att det ska hända saker, säger Bengt Grandelius som är psykolog och familjeterapeut.

Själv är han en stark förespråkare av storfamiljen.

– Det är bra för barn att växa upp i stora sociala sammanhang där många tar hand om varandra. Det innebär en slags trygghet att det alltid finns någon där. Och är man ett syskon i en stor syskonskara kan man inte komma i första hand. Barnen blir inte egocentrerade på samma sätt som i mindre familjer. De utvecklar en styrka och blir inte så sårbara.

Nya familjekonstellationer

En orsak till storfamiljen är alla nya familjekonstellationer. Barn från olika äktenskap som flyttat in under samma tak som sina plastsyskon. Sedan finns det förstås de som mer aktivt jobbar för en stor familj.

Enligt Bengt Grandelius kan det handla om föräldrar som själva vuxit upp i stora familjer och vill ha många runt omkring sig.

Men det kan också vara frågan om ett slags duktighetssyndrom.

– Kvinnan blir duktig i ett traditionellt avseende, den gamla ”bullmamman” har kommit tillbaka. Ju fler barn hon har desto duktigare bullmamma är hon. De finns också de som har barnen som en slags social uppvisning, säger Bengt Grandelius.

Finns det några baksidor med storfamiljen?

– Det finns nog inte så mycket utrymme för väninnoliv eller karriär. Och man kan fråga sig om mannen och kvinnan får någon tid för varandra. Men det kanske inte är så viktigt. Deras livsuppgift har förmodligen varit att skaffa en stor familj.

FAKTA

Varför har du så många barn?

Anna Wahlgren, författare, nio barn:

– Det är inte mitt påhitt utan naturens. Det är svårare att sluta än att börja.

Vad är roligast?

– Att se deras fantastiska sammanhållning, deras kärlek till varandra som mycket kommer av att de fick lära sig att hjälpas åt när det var små.

Vad är tuffast?

– Att få pengarna att räcka till och allt praktiskt runt om kring. Men jag har aldrig någonsin uppfattat barnen som jobbiga.

Unni Drougge, författare, fem barn:

– Det var så fantastiskt att bli mamma att jag inte kunde sluta.

Vad är roligast?

– Barnen är livets stora glädjekälla. De är underhållande när de är små och sen är de underbara samtalspartners när de är stora. Och om man spelar sina kort rätt så får man vänner för livet.

Vad är tuffast?

– Skräcken att det ska hända någon av dem något fasansfullt. Ju fler barn desto fler att oroa sig för.

Li Pamp, programledare, fyra barn:

– De två första barnen var planerade. Trean var en överraskning och när vi fick veta att det var tvillingar så var det en ännu större överraskning...

Vad är roligast?

– Det finns många att älska och man får så mycket tillbaka. Man blir en del i ett stort sammanhang där alla hjälper varandra.

Vad är tuffast?

– Att känna att man inte ger var och en tillräckligt med vuxentid. Jag önskar ofta att jag fick vara mer med ett barn i taget.

Tina Johansson från ”Familjen Annorlunda”, tio barn:

– Barnen var inte planerade men väldigt välkomna. Jag tål inte hormonerna i preventivmedel och vi slarvade med kondom. Sen gick det som det gick. Nu är jag steriliserad (skratt).

Vad är roligast?

– Det händer alltid något, det är full fart hela tiden. Det är mycket kärlek och många kramar.

Vad är tuffast?

– När vi ska åka iväg och vi inte får plats i två bilar. Det är dyrt med mat och aktiviteter. Det är synd att det aldrig finns några rabatter för storfamiljer.

Svenska storfamiljer i siffror

1 % av Sveriges barnfamiljer har 5 barn eller fler.

I genomsnitt bor det 1,82 barn per familj i Sverige.

Antal barn i storfamilj i Sverige (2007):

4 barn = 33 896 familjer

5 barn = 7 944 familjer

6 barn = 2 340 familjer

7 barn = 808 familjer

8 barn = 263 familjer

9 barn = 119 familjer

10 barn = 27 familjer

Fler än 10 barn =

29 familjer

Källa: Statistiska centralbyrån

Vi har också många barn!

6 barn

Angelina Jolie och Brad Pitt, skådespelare, Stellan Skarsgård, skådespelare.

7 barn

Mel Gibson, skådespelare, Rod Stewart, sångare, Eddie Murphy, skådespelare.

8 barn

Mick Jagger, sångare.

15 barn

Mia Farrow, skådespelare.

BB King, blueskung.

Helena Lindstam

ARTIKELN HANDLAR OM