Ge kvinnor rätt lön!

Moderater attackerar partikamrater i hela landet

Foto: JOHAN WESSEL
redan Jämställd Brandmannen Mikael Kjellqvist på Nackas brandförsvar tycker det är viktigt med lika lön. ”Men för oss brandmän gäller det redan. Nyanställda tjejer och killar tjänar lika mycket”, säger han.
RELATIONER

Moderatkvinnorna går till attack mot partikamraterna ute i landet.

De kräver jämställda löner i kommuner och landsting.

– Om det här inte rättas till måste lagstiftningen ses över, säger ordföranden Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson.

I går skickade moderatkvinnorna ett brev till landets alla kommunalråd. De vill ha ett slut på de orättvisa löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Magdalena Andersson skriver bland annat om en nyanställd manlig näringslivssekreterare som fick 7250 kronor mer i månaden än sin kvinnliga kollega.

– Det är vidrigt. Det offentliga har ett alldeles särskilt ansvar att vara goda föredömen, säger Magdalena Andersson.

Slopade granskningar

Hon vill ha årliga lönekartläggningar för att komma till rätta med orättvisorna. Kravet går helt på tvärs med regeringens politik. Så sent som i januari slopade Nyamko Sabuni (FP) de årliga granskningarna. Nu är det vart tredje år som gäller, allt annat är frivilligt. Företag med färre än 25 anställda kommer undan helt.

Men Magdalena Andersson vill inte kritisera jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

– Frivillighet är alltid bättre. Kommuner och landsting borde inse att det är en konkurrensfördel att ha jämställda löner.

Välkomnar initiativet

SKTF:s ordförande Eva Nordmark välkomnar moderatkvinnornas initiativ. Fackförbundet var starkt kritiskt till regeringens lagändring.

– Det finns en risk för en backlash för jämställdheten, Lagstiftningen var central för att rätta till osakliga löneskillnader, säger hon.