Natasja, 24, har bara haft sex en gång

En procent har ingen lust

RELATIONER

Natasja, 24, har bara haft sex en gång – och vill aldrig ha det igen.

Men hon har ändå skaffat familjen hon alltid drömt om, utan partner.

– Tanken på sex får det att rysa i hela kroppen, säger hon.

Foto: ARNE FORSELL/BILDBYRÅ
EN GÅNG – TVÅ BARN Natasja Dahlmann ryser när hon tänker på sex och skaffade därför barn genom inseminering. Många var kritiska. Men Natasjas farmor sa bara, ”så kan man väl också göra”.

Kan man verkligen vara sån? Det är en fråga Natasja Dahlmann får höra ofta. Hon är inte intresserad av sex – och har aldrig förstått tjusningen.

– Det är så självklart för alla andra, för kanske 98 av 100 svenskar, säger hon.

Pratar öpppet

Vi möts i villan dit hon just flyttat med sina två små barn, och där barnens mormor bor vägg i vägg. Snart treåriga Izabelle går och lägger några hembakade bullar i mikron medan Natasja sätter på kaffe. Först nu har hon börjat prata öppet om att hon är asexuell. Hon hörde begreppet bara för ett par år sedan.

– Jag kollade upp det och tänkte: oj, det här är ju jag. Jag fick ord på min känsla och tänkte att det finns kanske fler som jag, säger hon.

När kompisarna i skolan pratade om vilka de legat med var Natasja bara glad över att få slippa. En enda gång har hon provat, men det kändes fel redan före. Efteråt tänkte hon ”aldrig mer”.

– Jag känner både ointresse och obehag, förklarar hon.

17 år gammal hade hon ändå en pojkvän, för att man ”skulle det”. Själv tycker hon att det kan finnas intimitet utan sex och ligger gärna nära någon, med eller utan kläder. Men det brukar inte räcka.

– Jag vill ha en man som accepterar mig som jag är, men det orkar jag inte vänta på, säger hon.

Ville ha barn

Redan som femtonåring längtade Natasja Dahlmann efter en egen familj. I dag är hon mamma till Izabelle och snart ettåriga Mino.

– Jag ville alltid ha barn. Frågan var bara hur jag skulle gå till väga, säger hon medan Izabelle kryper upp i soffan och gosar ned sig i sin hennes famn.

– Jag har en mamma, säger hon nöjt och plirar med ögonen.

Via en annons hittade Natasja en privat spermadonator och inseminerade hemma. Idag är hon helt säker på att det var rätt beslut.

– Jag vet vem han är till namnet, men jag vet inget om honom som person. Han kommer ju ändå inte att vara en pappa, säger hon.

Barnen nöjda

Det är flera som försökt avråda Natasja Dahlmann från att skaffa barn själv.

– Yngre tar det bäst, eftersom de förstår att familjer kan se olika ut, berättar hon.

Vissa menar att barnen måste få ”ett normalt liv”. Men de är nöjda med sin vardag, menar Natasja. Hon är också lycklig, fast hon egentligen ville ha fler barn.

– Men båda föddes med snitt, så det kan bara bli en till. Jag väntar lite nu, för skulle man ändå träffa en man kanske han vill bli pappa, säger hon.

FAKTA

Därför vill de inte ha sex

Asexualitet innebär att man inte är intresserad av sex, enligt RFSU.

Begreppet är nytt, och det finns inte mycket forskning om ämnet. Men sexologen Linn Heed märker att fler nu börjar identifiera sig som asexuella.

– Många av dem känner sig kränkta. Bara för att man inte vill ha sex ses man som onormal och konstig.

Enligt Linn Heed och RFSU kan orsakerna vara både fysiologiska och psykologiska. Vissa är asexuella hela livet, andra är det tillfälligt, beroende på sjukdom, medicinering eller skada.

– Jag tror det här är ett begrepp vi kommer att behöva lära oss mer om, säger Linn Heed. Studier visar att ungefär 1 procent av alla vuxna inte känner någon sexlust.

ARTIKELN HANDLAR OM