Sträck på dig, kvinna!

RELATIONER

Äntligen är det tillåtet för kvinnor att vara långa.

Nu stegar mängder av kvinnor stolta i 13-centimetersklackar bredvid sina kortare män.

Foto: AP
Big in Japan Filmmagneten Tom Cruise, 46, och nyfriserade Katie Holmes, 30, spred sin stjärnglans ända till Japan när det var dags att lansera Toms nya rulle "Valkyria".

Jessica Almenäs, Petra Mede, Uma Thurman och – förstås – Katie Holmes är exempel på snygga, resliga kvinnor som inte skäms. De är alla längre än genomsnittet men vägrar att låta sig hänvisas till ballerinaskor för det.

Förändrade ideal

I filmens värld kan vi se att idealen har förskjutits. Tidigare var Greta Garbo, som mätte uppseendeväckande 171 cm i strumplästen, en sällsynt fågel.

Nu höjer väl knappast någon på ögonbrynen när den kvinnliga stjärnan är längre än den manliga diton.

”Bortklippt och regisserat”

Maria Bolme är rollsättare för bland annat Wallanderfilmerna. Hon säger att de manliga skådespelarna i själva verket ofta varit kortare än sina motskådespelerskor, även tidigare.

– Många, många av de stora manliga stjärnorna är korta, man har bara inte sett det förut. Det har klipps och regisserats så att det inte har synts, säger hon.

Spegla verkligheten

Nu är det alltså förhoppningsvis slut med skådespelarmän som står på pall i kyss-scenen för att matcha sin motspelerska.

Maria Bolme tycker emellertid att man behöver bli ännu bättre inom filmbranschen på att rollsätta utefter hur det faktiskt ser ut i verkligheten.

– Kvinnan i ett filmpar måste kunna vara längre än mannen utan att det ska betyda något särskilt. Vi hamnar ständigt i dessa normer när vi rollsätter, det blir mer konventionellt och stereotypt i filmen än det är i verkligheten, säger hon.

”Den som var mest värd var den som var längst”

Patrik Steorn, lektor vid centrum för modevetenskap på Stockholms universitet, säger att längdidealen har blivit mer rymliga. Han tror att det hänger ihop med att kvinnor nu ges mer utrymme i samhället överlag.

– Ser man till bilder var det tidigare så att den som var mest värd i en bild var den som var längst. Förut manipulerade man bilderna, det var otroligt schablonmässigt. Det är roligt om den schablonen håller på att brytas upp, säger han.

FAKTA

Så långa är de:

Jessica Almenäs: 175 cm

Petra Mede: 176 cm

Katie Holmes: 175 cm

Uma Thurman: 183 cm