”Regeringen sviker de ensamma föräldrarna”

Helene Sigridsson: ”De lämnas åt sitt öde”

RELATIONER

Ensamma mammors ekonomi rasar allt snabbare.

Var tredje lever i fattigdom.

– Regeringen sviker de ensamma föräldrarna, säger Helene Sigfridsson, generalsekreterare i Makalösa föräldrar.

Foto: Foto: HENRIC LINDSTEN
Tidigare fanns både stöd och extrapengar. ”I dag är ensamföräldrarna lämnade åt sitt öde”, säger Helene Sigfridsson, Makalösa föräldrar.

Den ekonomiska rutschkanan började redan på 90-talet. Många bidrag riktade till ensamstående sänktes eller försvann helt.

Underhållsstödet räknades inte upp, bostadsbidraget blev svårare att få och barntillägget blev kraftigt reducerat.

För tio år sedan var var tionde ensamförälder fattig, i dag är det var tredje.

– Bland mammor är andelen ännu större. De är yngre, har lägre utbildning och är oftare arbetslösa eller invandrade än ensamma pappor, säger Mats Johansson, Försäkringskassans analytiker.

Fortsatta förlorare

Swedbanks hushållsprognos gör ensamma mammor till fortsatta förlorare. I år får alla medelinkomsttagare en tusenlapp mer i månaden.

Ensamföräldrar vars inkomster i hög grad bygger på bidrag får nöja sig med 90 kronor.

– På 80-talet erkände man ensamstående mödrars behov av extra stöd och omfördelade bidrag för att ge dem en skälig levnadsnivå. Så är det inte längre, säger Lena Wennberg, rättsforskare vid Umeå universitet.

– Ensamma mammor riskerar att exkluderas och ytterst bli fattiga. Jämställdhetsbonus och vårdnadsbidrag ökar jämställdheten i familjen men gör ensamstående mindre jämställda.

Tar från de fattiga

Underhållsstöd betalas av den förälder som barnet inte bor hos. Det ska täcka hälften av kostnaden för ett barn – men täcker en allt mindre del.

– Man borde inte lägga taket vid 1 273 kronor. Det borde vara en procentsats av inkomsten. Då skulle inte barnen behöva sota för att föräldrarna inte bor tillsammans. I dag tar man från de fattiga föräldrarna och lämnar de rika i fred, höginkomsttagare kommer billigt undan, säger Johanna Schiratzki, professor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet.

”Inget händer”

Organisationen Sveriges makalösa föräldrar kräver nu att regeringen agerar.

– Rapport efter rapport visar att allt blir sämre, men inget görs. Det är inte ensamma föräldrar som är felet utan samhällets bristande stöd. I dag är ensamföräldrarna lämnade åt sitt öde, säger Helene Sigfridsson.

ARTIKELN HANDLAR OM