Killar: tänk om, tänk rätt

Terri Eriksson har humor men skrattar inte åt våldtäktsskämt

RELATIONER
Foto: Johanna Reeder

Det här med humor är ett svårt ämne.

Jag har sagt människoföraktande olämpligheter i en massa sammanhang där man känner att man är glad att ingen hade en bandspelare och spelar in tramset. Men grundförutsättningen för att dra råa skämt har alltid varit densamma: jag har suttit i ett sammanhang där vi alla har samma värderingar och vet var vi egentligen står.

Rå humor via Twitter eller Facebook har visat sig vara nästan omöjligt. Det finns tusentals mottagare som kan missförstå vad du säger. Och uppenbarligen har det inte gått in i folks hjärnor att det du lägger ut på nätet stannar där. Därför är det olämpligt för läkare att bedriva hatkampanjer på Facebook mot kammaråklagaren Elisabeth Brandt (angående fallet med den dråpmisstänka läkaren på Astrid Lindgrens Barnsjukhus). Eftersom den dag jag kollar upp min läkare på nätet är det klart o-bra om jag hittar inlägg där min läkare framstår som elak, dumdryg och ogenomtänkt.

Den dag jag ska anställa någon kommer jag att tänka mig för både en och två gånger innan jag är redo att betala ut lön till en kille som har varit med i en grupp som vill kalla våldtäkt för överrasknings-sex.

Mode och ideal växlar. Men det blir tydligen aldrig ute att dra samma gamla nätbrynjeskämt om att kvinnor som är tio meter från spisen är på rymmen. Första gången jag hörde vitsen var från min kompis sönderalkade farsa när jag gick i mellanstadiet. Skillnaden mellan nu och då är att nu dras skämtet på nätet med en ironisk glimt i ögat. Avsändaren kan därför lätt parera alla kritiska röster med att kritikerna saknar humor och distans.

Jag är ledsen, men det här är inte humor. Det är idioti som man möjligtvis kan dra hemma på en grabbmiddag, men aldrig i offentliga sammanhang. Det är väl för övrigt lika bra att påpeka: jag har humor så det räcker och blir över. Men när jag hör samma äckliga skämt så skrattar jag inte så jag kissar på mig bara för att det numera kallas ironi. Och jag är övertygad om att det inte är min humor som det är något fel på.

Killar: tänk om. Tänk rätt. Och inse för en gångs skull att Facebook inte är ett slutet sällskap utan totalt transparent. Alla kan se vad du skriver i en öppen grupp. Och de ni skriver placerar er i samma liga som fulla svettiga farbror Torgny som drog högljudda Benny Hill-skämt och som ni föraktade på släktkalasen.