”Jag får det bästa av två världar”

Ny studie: Mammor med barn varannan vecka stressar mindre än gifta

RELATIONER

Småbarnföräldrar är mer tidspressade i dag än tidigare.

I den stora jakten på balans är de separerade föräldrar som har barnen varannan vecka de stora vinnarna.

– Jag får det bästa av två världar, säger trebarnsmamman Mikela Hansson.

En studie från Göteborgs universitet visar att nära hälften av alla med barn under 18 år upplever att de har svårt att hinna med allt som behöver göras.

– Den sammanlagda arbetstiden för ett par med barn har ökat med tio timmar i veckan de senaste trettio åren, säger forskaren Jörgen Larsson vid Sociologiska institutionen. Det är kvinnorna som står för hela ökningen. Dessutom har den privata konsumtionsnivån tilltagit och ägande tar mer tid än man tror.

Uppskattad frihet

De stora vinnarna är separerade föräldrar som har barnen lika mycket. Att leva så minskar tidspressen markant.

– Hälften av tiden är de befriade från huvudansvaret för barnen, som innebär en massa balanserande. Man kan också tänka sig att kontrasterna mellan de olika veckorna gör att dessa föräldrar uppskattar denna frihet ännu mer än personer utan barn.

Samtidigt är Jörgen Larsson noga med att understryka att hans forskning inte mäter lycka.

– Jag säger inte att den här gruppen är lyckligare än andra, bara att det sänker tidspressen att bara ha hand om barnen varannan vecka.

Mikela Hansson, 38, separerade år 2004. Första året var tonen med exmaken lite frostig och de hade svårt att komma överrens om hur umgänget med barnen skulle fördelas.

– I dag fungerar allt jättebra, säger hon. Sen tre år tillbaka bor flickorna varannan vecka hos mig och varannan hos sin pappa, som bor fem minuters gångväg härifrån.

I början var hon lite orolig för barnen. Hur skulle de må av att ha två hem?

– Det gick snabbt över när jag såg hur nöjda de var. En positiv bonus är att pappans kontakt med barnen har blivit bättre, så länge vi levde ihop tog jag mer ansvar hemma. Nu delar vi på det.

Kopplar av

I och med varannanveckasupplägget har Mikela blivit piggare och gladare.

– När barnen inte är här kopplar jag mest av. Jag läser böcker, har pluggat, går långpromenader med hunden och unnar mig att inte städa och fixa lika mycket som jag gör när tjejerna är här. Det känns som jag har hur mycket tid som helst. Det har i sin tur gjort mig till en nöjdare och mer engagerad mamma.