”Det är klart att jag har mått skit”

1 av 9
HEMMAMYS. Pernilla hemma på altanen i huset på Lidingö, Stockholm.
RELATIONER

Hon är Sveriges hetaste fyrbarnsmamma.

Singelkillar mejlar henne, men Pernilla Wahlgren avvisar dem. I år firar hon 30 år som artist med en turné. För Aftonbladet berättar hon om hur hon håller sig i form, sin mammaoro - och om vad hon inte skriver om i sin blogg.

Kvinnan som har växt upp i underhållningsdynastin Wahlgren, äger över hundra par skor och har valts till Sveriges sexigaste kvinna slår sig ner vid cafébordet på Östermalm i Stockholm.

Just nu är denna 41-åring ute på jubileumsturné med dansbandskungen Christer Sjögren. Han firar 40 år som artist, hon 30.

Hennes namn är Pernilla Wahlgren. 24 år och otaliga musikalroller har gått sedan har hon klämde ett fyrstruket ciss i Melodifestivalen.

Via pressen har vi lärt känna den glamourösa Pernilla. Vi har sett hennes babylena hy i tv-reklamen för skönhetsjätten Garniers hår- och hudprodukter och kunnat detaljstudera bilderna från hennes hem, en jättevilla på Lidingö, i inredningsmagasin.

Godispåse för skvallerpressen

För skvallerpressen har Pernilla varit en godispåse. Här finns den skitiga skilsmässan från Emilio Ingrosso. Här finns mötet med Joachim på Cafés Sveriges 69 sexigaste kvinnor-fest – och separationen sex år senare.

Men den som vill veta mer kan få sin dagliga Pernillafix genom hennes blogg.

26 000 svenskar ser hennes barn växa upp och äppelkakan åka upp på bordet. De kan läsa att hon handlar kläder från en brittisk lågprissajt och hur hon förbereder födelsedagskalas.

– Jag tror att man får fram den Pernilla som jag är, säger Pernilla Wahlgren. Jag minns att folk i början av mitt bloggande skrev: ”Tvättar och städar du själv?” De tror att jag lever med hembiträde. Kungen kanske lever så, eller Per Gessle, I don’t know.

Hennes blogg är som en glad popskiva. Så den som hoppas på existentiella livsfrågor, hjärta och smärta lär bli besviken.

– Min humor skulle vara mycket grövre och snuskigare. Jag skulle skriva om jag hade haft dålig dag och är ledsen. För det är klart att jag har mått skit.

Ryter till på bloggen

Pernilla uppdaterar sin blogg dagligen, men mer bevakad än så vill hon så inte vara. Både hon och svägerskan Charlotte Perrelli blev erbjudna att släppa in ett tv-team. Deras liv skulle förvandlas till en kändisdokusåpa liknande realityserien om Ozzy Osbourne med familj.

– Gud, vad hemskt att ha kameramän efter sig dygnet runt.

Bloggen är hennes forum när hon vill ryta till – och det gillar läsarna. Som när Jonas Gardell hånade hennes son Benjamin och kallade honom ”den där ungjäveln”.

”Då kan jag tala om för dig Jonas, att Benjamin är så långt ifrån en ”ungjävel” man kan komma”, skrev Pernilla i sitt långa försvarstal.

– Då tyckte läsarna: ”Yeah, tigermamma!”

Majoriteten av hennes läsare är småbarnsmammor.

Och så har vi de andra – männen.

– Singelkillarna skriver att jag verkar vara en härlig tjej och de frågar om de får bjuda ut mig på middag. Men jag svarar inte. För börjar man svara så har man en sorts mejlkonversation.

En hönsmamma

I dag är Pernilla ensamstående fyrbarnsmorsa och ibland en nojig sådan.

Pernilla är en hönsmamma och här ska ni få ett exempel. Barnen får inte äta godis, för hon är rädd att de ska sätta i halsen. Pernilla slår fast att hennes metod – att skrämma skiten ur ungarna – är framgångsrik. Barnen äter inte sötsaker.

Oroar du dig bara för barnen?

– Barnen är nog värst. När jag fick barn blev jag sjukt flygrädd, men bara när jag flög utan dem. Förut hade jag tänkt ”tänk om jag kraschar – ja, då dör man”. Men nu ”tänk om jag dör, vad händer med barnen?”. Det gick så långt att jag testade paragliding på Gotland 1995 där man flyger efter en motorbåt. I stället för att njuta av åkturen så såg jag ungarna på stranden och målade upp ett scenario. ”Tänk om vi kraschar och jag dör, så onödigt”. Sen så slutade jag åka berg- och dalbana. Om jag åker Fritt fall på Gröna Lund så får jag dödsångest på vägen upp för att mina barn ska förlora sin mamma. Det är en extrem oro som bara är jobbig.

Vad tycker du är jobbigast med att vara mamma?

– Att vara konsekvent. Jag är sämst. Jag kan sitta i tio minuter och ha en fight med Theo, minstingen alltså, att han inte får en glass till. Sedan, till slut, så låter jag honom få den glassen. Då har jag förstört det jag har jobbat med de senaste tio minuterna.

Du turnerar och är fyrabarnsmamma. Hur arrangerar du ditt liv?

– Det är jättemycket planering. Det är jobbigt för jag är urusel på att planera, men med fyra barn är jag tvungen.

Äter GI-mat

Pernillas dotter Bianca har sagt att hennes jämnåriga killkompisar tycker att hennes mamma är snygg. Bloggbesökarna håller med. En av de vanligaste frågorna Pernilla får är hur hon kan hålla sig så smal fastän hon har fött fyra barn och är över 40. Pernilla förstår inte frågan.

– Ska man gå upp i vikt för varje barn? Jag äter mycket GI-mat utan att tänka på att det är GI, men jag älskar att fika och käkar jättemycket bullar. Så mitt tips till de som frågar är att de ska ta långpromenader, träna om de får lust och äta nyttigt. Men de ska inte sluta att äta, för så sabbar man ämnesomsättningen.

Många skriver

Besökare, vars liv tillfälligt går i moll, hämtar energi från Pernillas blogg. De skriver till henne. Hon minns speciellt kvinnan som skrev hur mycket ”Nicke och Nilla” betytt för henne. Hennes son hade dött i cancer och den sista tiden lyssnade han bara på Pernilla och Niclas Wahlgrens barnskiva.

Sådana saker gör en väldigt ödmjuk. Jag får ont i hjärtat samtidigt som jag blir tacksam att det jag gör kan hjälpa.

Men ibland blir det för mycket. Som när unga tjejer med ryggsäcken full av självmordstankar och ångest hör av sig.

– Då känner jag: ”Hjälp, jag vill så gärna att du ska få hjälp, men inte av mig för jag kan inte”. Då får man råda dem att prata med någon. Jag kan inte utmåla mig som en Moder Teresa. Jag blir stressad bara någon skriver ”Jag ska på möte och måste hitta en snygg kavaj, var hittar jag den?”. ?

FAKTA

/Pernilla Wahlgren

Ålder: 41.

Familj: Barnen Oliver, 19, Bianca, 14, Benjamin, 11 och Theodor, 2 år.

Bor: I villa på Lidingö utanför Stockholm

Yrke: Artist.

Aktuell: På jubileumsturné med Christer Sjögren.

Blogg: http://www.mama.nu/blogg/pernillas-blogg/

TEXT Erik Olkiewicz FOTO Maria Östlin