"Hennarött hår är en signal om sexintresse"

Rödhåriga Kristina Lugn: Jag ser fram emot att bli gråhårig.

1 av 4
Kristina Lugn ser fram emot att bli gråhårig.
RELATIONER

Är du rödhårig? Då härstammar du från neandertalarna hävdar forskare i nya rön.

- Det gör säkert alla blondiner också, säger författaren Kristina Lugn, rödhårig.

Kombinationen rött år, blek hy och fräknar beror på en gen som kan vara 100 000 år gammal och är troligen ett arv från neandertalmänniskan som levde i Europa för 200 000 år sedan, påstår forskare i Oxford, England. Neandertalaren dog ut för cirka 28 000 år sedan och beskrivs som en våldsam kringvandrande kannibal.

Är rödhåriga ett eget släkte?

Kristina Lugn, 52, författare.

- Är inte alla människor släkt med neandertalare? Det verkar vara en jättekonstig forskning. Jag har i och för sig inget emot att härstamma från neandertalare men det gör säkert

alla blondiner också.

- Det enda jag tycker är speciellt med rödhårighet är att jag blev otroligt mobbad för det när jag växte upp på femtiotalet. Då sa man att rödhåriga var konstiga på något sätt.

Hur då?

- De var konstnärliga, sexintresserade, svartsjuka, bråkiga och besvärliga människor. Men det är bara fördomar. Jag vet många rödhåriga som är jättetråkiga.

Tycker du att det är mobbning av rödhåriga?

- När jag var barn var det så. Jag vågade knappt gå ut för att jag blev så retad för min hårfärg. Nu har det blivit det omvända istället. Det är inne att vara rödhårig. Särskilt kvinnor i min ålder färgar håret hennarött. Det signalerar att man är sexuellt intresserad.

- Men jag ser fram emot att bli gråhårig så att jag slipper höra talas om det här med rödhårighet. Men det går oroväckande långsamt.

Thore Skogman, 70, sångare och underhållare:

- Att rödhåriga är lite känsliga människor både i själen och huden är helt klart. Jag skulle inte hålla det för uteslutet att det finns någon liten avvikelse.

- För några år sedan läste jag att rödhåriga personer var känsligare än andra för att sövas. Jag skrev en dikt om det när jag skulle operera ett finger.

Hur gick nedsövningen?

- (skratt) Jag bad om lokalbedövning.

Du vågade inte chansa?

- Nej, jag tog det lite för allvarligt.

Har du stött på några fördomar mot rödhåriga?

- Nej, det har jag klarat mig ifrån. Jag har aldrig haft något smeknamn heller vilket kanske är ovanligt eftersom jag både har rött hår och glest mellan tänderna.

Foto: bibbi johansson, AP, Stig-göran nilsson, Björn elgstrand, europapress, home box office, Pro 7, eva tedesjö, aftonbladet bild, mårten svemark, Jonas ekströmer, christian evers. lorenzo agius, anders olsson, öiwind berggren

FAKTA/ Därför är det bra att vara rödhårig

Katarina Lagerwall