Vem blir USA:s nästa first lady – eller gentleman?

Möt Cindy McCain, Michelle Obama och Bill Clinton

RELATIONER

Cindy McCain, Michelle Obama eller Bill Clinton – någon av dem kommer under de kommande fyra åren att ständigt få leva ett steg bakom sin äkta hälft och med allas ögon på sig.

USA:s first lady, eller first gentleman om Hillary Clinton skulle vinna, är en icke-officiell titel men en mycket offentlig roll att spela.

Aftonbladet.se har tittat närmare på dem som kan få den i höst.

Foto: AP
Cindy McCain – en gång Miss Rodeo.

Cindy McCain, 54.

Gift med John McCain, 71, sannolikt republikanernas presidentkandidat.

Cindy McCain har ett liv värdigt en tv-såpa. Hon växte upp som enda barnet till mycket rika föräldrar i Arizona, den delstat hennes make i dag är senator för. Hon var både cheerleader och Miss Rodeo 1968, innan hon flyttade till Kalifornien för att plugga. Där intresserade hon sig för pedagogik för handikappade barn, och när hon läst klart tackade hon nej till ett jobb i familjeföretaget för att istället jobba med detta.

Hon träffade den 18 år äldre John McCain vid en tillställning på Hawaii 1979 – han var då gift med en annan kvinna. Han skilde sig dock raskt och Cindy Hensley blev Mrs McCain 1980. Paret har fyra barn: Meghan, 24, John Sidney IV, 22, James, 20, och Bridget, 17. Bridget är adopterad från Bangladesh.

1988 grundade Cindy McCain en hjälporganisation som akut rycker ut och bistår vid katastrofer i länder i Tredje världen, och hon har själv lett flera sådana uppdrag. Fyra år senare blev hon dock påkommen med att ha stulit medicin från den egna organisationen, och så småningom trädde hon fram och medgav att hon var pillerberoende. Efter ett ingripande från hennes föräldrar hamnade hon på ”rehab” och lyckades bli drogfri. Skandalen, som hade många turer, slutade med att hon fick lämna den organisation hon skapat.

I dag har hon tagit plats i styrelsen för sitt familjeföretag, har grundat en ny välgörenhetsorganisation men är i första hand hemmafru och ett stöd i makens kampanj för att bli USA:s nästa president. I en intervju har hon också sagt att hon tror att USA vill ha en ”traditionell” first lady.

Michelle Obama, 44.

Gift med Barack Obama, 46, som kandiderar för demokraterna.

Foto: AP
Michelle Obama.

Barack Obama säger ofta att det är hans fru Michelle som är den smartare av de två. Hon är född och uppvuxen i ett arbetarklasshem i Chicago. Precis som sin man är hon jurist, utbildad vid ett par av USA:s allra bästa skolor, i hennes fall Princeton och Harvard.

Hon har jobbat på advokatbyrå, för Chicagos borgmästare, som vd för en välgörenhetsorganisation och nu vid Chicagos universitet. Nu, under det år som hennes man kampanjar, så har hon trappat ned kraftigt på sitt jobb, något som hon själv tycker känns ”väldigt konstigt”.

Det var via jobbet hon träffade sin man. Han gjorde sommarpraktik på en advokatbyrå i Chicago, och hon var hans handledare. Under en månad nobbade hon alla inviter men gick sedan med på middag och bio – filmen de gick på var ”Do the right thing”. De gifte sig 1992, och om sitt äktenskap har hon sagt ”han lovade mig inte guld och gröna skogar, men han lovade mig ett intressant liv och det löftet har han infriat”. Paret har två döttrar, Malia Ann, 9, och Sasha, 6.

Michelle Obama är en kvinna som intresserar amerikanska medier. För två år sen utsågs hon ”en av världens mest inspirerande kvinnor” av tidningen Essence, och förra året hade Vanity Fair med henne på sin lista över världens 10 bäst klädda personer. Länge höll hon en rätt låg profil i sin makes presidentkampanj, men har efter hand börjat synas mer och mer. Hon skämtar ofta om att många ser på hennes man som någon slags halvgud – men att han i själva verket är som vilken man som helst, med rätt stora öron, ett konstigt namn och en oförmåga att bädda sängen.

Bill Clinton, 62.

Gift med Hillary Clinton, 60, som kandiderar för demokraterna.

Den presidentkandidat med den mest kända äkta hälften är förstås Hillary Clinton. Hennes man Bill Clinton var USA:s president mellan 1993 och 2001, och skulle Hillary Clinton vinna så är det historiskt – USA skulle få sin första kvinnliga president, och Bill Clinton skulle få flytta tillbaka till Vita huset men nu som ”first gentleman”.

Paret Clinton träffades under studieåren vid elitskolan Yale. De gifte sig 1975 och har ett barn, dottern Chelsea, 27.

Foto: AP
Bill Clinton.

Bill Clinton var en i många läger mycket populär president – och en skandalomsusad sådan. Flera kvinnor anklagade honom för sexuella trakasserier, och hans relation med praktikanten Monica Lewinsky kan vara den mest offentliga otrohetsaffären någonsin.

Men trots allt så har makarna Clinton alltid varit djupt engagerade i varandras karriärer. Under Bill Clintons tid vid makten ledde Hillary Clinton bland annat ett misslyckat försök att reformera landets hälsovård, och hon fick utstå mycket kritik – för att inte säga hat – för att hon var så politiskt aktiv, och knappast någon traditionell first lady.

Huruvida Bill Clinton skulle engagera sig lika mycket i det politiska som ”first gentleman” återstår att se men han deltar med liv och lust i sin frus kampanj. Både republikaner och demokrater hörs ibland muttra att Bill Clinton stjäl strålkastarljuset från sin fru, och/eller att landet kommer att få två presidenter vid valet av en. Barack Obama, som kämpar mot Hillary Clinton om att bli det demokratiska partiets kandidat, har halvt på skämt sagt att han inte riktigt vet vilken Clinton har emot sig, Bill eller Hillary.

FAKTA

The first lady får ingen lön

Hustrun till USA:s president kallas av tradition ”the first lady” (tillsammmans med eventuella barn är det ”the first family”). Den dag landet får en kvinnlig president så kallas hennes make troligen ”the first gentleman”. När presidenten inte har haft någon fru (till exempel varit änkling) så har rollen som första dam innehafts av en annan kvinnlig släkting, till exempel syster eller dotter.

Som första dam, eller herre, har man inga officiella plikter och får heller ingen lön – men man får inte heller ta ett jobb.

Rollen är dock i högsta grad offentlig. Han/hon har ett eget kontor med en egen stab i Vita huset, och förväntas engagera sig i framför allt välgörenhetsarbete. Nuvarande presidentfrun Laura Bush arbetar med bland annat frågor som rör kvinnohälsa, och barn till soldater som är på uppdrag ute i världen.

Vidare förutsätts hon/han agera värdinna/värd i Vita huset, och representera tillsammans med eller ibland istället för sin make/maka vid andra offentliga tillställningar och ofta vid resor utomlands.

Hur hög politisk profil en first lady har, har varierat genom historien. Laura Bush anses ligga ganska lågt, medan till exempel Eleanor Roosevelt, gift med Franklin D Roosevelt, och Hillary Clinton är exempel på kvinnor som använt sin position för ett mer aktivt politiskt inflytande.