”Heder är något som människor har skapat”

Läs chattet med Fatima som flytt från sin familj

RELATIONER

Moderator säger: Då sätter vi igång! Första frågan kommer från proudlady:
proudlady säger: Hej Fatima, tycker du är jättemodig som står för vad du anser är det rätta oavsett hur fruktande den vägen må vara. Jag vill fråga dig vad du anser att vi andra kan göra för att hjälpa kvinnor som tvingas att fly för att leva. Hur tror du vi kan förhindra hedersmord här i Sverige?
Fatima säger: Ni kan hjälpa dem genom att skydda dem på ett bra sätt så ingen kan spåra dem, för säkerheten är viktig från början då det handlar om många känslor.
Miss säger: Hej! Först vill jag säga att du verkar vara en väldigt stark person som har vågat bryta upp och skapa ett eget liv. Jag undrar hur man bäst hjälper en tjej som lever väldigt kontrollerat och under hot att bli utsatt för hedervåld?
Fatima säger: Jag tackar först och främst att du tycker att jag är modig.. .men jag kände verkligen på mig att jag ville något annat och utvecklas som person... hur man kan hjälpa en sån tjej är att först o främst kanske prata med föräldrarna, då kan socialen hjälpa till... och hedersmord tror jag inte att det är något som bara kan försvinna bara så där... det behövs nya generationer som växer upp i Sverige som får andra uppfattningar och tankar som får dem att se livet ur en annan synvinkel.
Matte säger: Har du kontakt med någon annan släkting överhuvudtaget?
Fatima säger: Ja fast väldigt lite.
Anna säger: Hej. Tråkigt att läsa om dig, väldigt jobbigt. Vad gör du idag? Önskar dig lycka till. Insh'Allah
Fatima säger: Idag studerar jag på universitet och har skaffat mig ett bra liv där jag börjar känna mig själv.
Eldon säger: Du är ett bra föredöme för andra förtryckta tjejer på grund av religion och tradition.Träffar du unga tjejer för att stötta dem?
Fatima säger: Nej, det är inte då att jag går direkt runt o berättar om min historia... men träffar jag en tjej som har det jobbigt visst ställer jag upp och pratar med den personen...om vad hon kan göra för att det ska ge så lite skada som möjligt.
jennifer säger: Känner du dig fri nu när du har lämmnat din familj?
Fatima säger: Ja, och det är absolut det bästa känslan jag har haft, att inte vara rädd för något...
Caroline säger: Hej Fatima, tycker du också verkar otroligt modig. Tänkte bara ställa en fråga angående begreppet heder. Vad innebär detta begrepp för dig och din familj?
Fatima säger: Heder är ett begrepp då man ställer krav för en person, hur denna ska leva.. hur denna ska bete sig, hur denna ska vara si o så.. men heder har absolut inget med religion o göra... det tycker inte jag... heder är något som människor har skapat i sina samhällen...
Emelie säger: En lite annorlunda fråga: Vad gör du på din fritid?
Fatima säger: Hehe, fritid? Jag har tyvärr inte mkt fritid då jag pluggar heltid... förut tränade jag... men nu har jag latat till mig rejält och planerar min tid dåligt...kanske efter en tenta träffar jag kompisar o snackar allmänt...
Anonym säger: Du är otroligt modig, fatima. Hur tror du ditt liv hade sett ut idag om du inte hade flytt hemifrån?
Fatima säger: Det vill jag inte tänka på, tack.
Lina säger: Hej Gumman jag sitter i samma sitts men har inte mod att rymma, man känner igen sig i det du säger men hur fick du modet att dra, jag har funderat men bara tanken gör att jag ryser av rädslan, jag är ändå 22 år och känner att jag kan klara mig själv men ändå inte???? Du förstår säkert känslan, för att tydliggöra så är jag kurd från Iran, där är de stenhårda med allt, och då menar jag allt. Jag vill passa på att önska dig all lycka. Känner med dig!
Fatima säger: Jag känner din känsla just nu.. .jag förstår dig hundra procent... du är 22, hur länge ska du vara beronde av dina föräldrar.. Lina du kan skriva in din mejladress här den kommer inte synas, bara jag kan se den och kan mejla dig för att berätta hur du kan få hjälp på bästa sätt...
Fatima säger: lina.. va inte rädd, vem är rädd för dig?
paria säger: Skulle du någonsin kunna vara med din familj igen, på sätt och vis återförenas om ska kalla det så, eller anser du att det är otänkbart efter sättet de har behandlat dig på?
Fatima säger: Under min familjs tak gäller deras regler... och jag har vant mig mitt fria liv... skulle inte orka lyda och gå efter de reglerna... jag smutskastar inte min familj... jag förstår dem pga det är så de vet och det är så de har sitt sätt... därför är det svårt att bryta den vanan de har haft med sig hela livet...
Fatima säger: Jag älskar min familj och kommer att göra det hela livet ut...skulle kunna dö för mina bröder och systrar.
Arash säger: Hur kunde du fortsätta tänka positivt när det hände dig så mycket hemskt?
Fatima säger: Positiva tankar sprider positiv energi.. och för att jag förstår deras tankesätt... de tycker att det är bäst för mig... de vill egentligen skydda mig och ta hand om mig ...
drag säger: Hej Fatima! Jag undrar om det har varit samma press på dina bröder, dvs att leva enl vissa traditioner, gifta sig med en av samma kultur etc.? Kram o lycka till!
Fatima säger: Visst vill föräldrarna att även bröderna ska gifta sig nån från släkten... men de har haft det mkt friare än mig... de fått komma in o ut precis som de ville medans jag inte ens fick ta en promenad runt i det område som jag bodde i... det är orättvist jag vet...
martin säger: Är detta vanligare än vad man tror att det är i Sverige?
Fatima säger: I Sverige blir allting svårare i och med att kulturkrock uppstår.. där i hemlandet har de det friare eftersom de utvecklar sig hela tiden.. i bagaget har de med sig allt från hemlandet och i Sverige utvecklas inte denna kultur och tradition , därför stannar den på en o samma punkt ..
Ida säger: Tror du att din familj kommer att låta dig vara om du gifter dig med en man du älskar & skaffar barn?
Fatima säger: De har redan låtit mig vara, de är inte lika hårda som i början men man vet ju aldrig med bröderna... jag tror det kommer bli annorlunda om jag gifter mig , då vet de att en man är med mig vilket minskar deras oro
Eldon säger: Du lyssnade på ditt hjärta och du gjorde rätt. Är du redo att träffa vilken kille/man som helst i ditt liv, oberoende nationalitet och religion?
Fatima säger: För mig spelar ingen roll så länge jag trivs med personen... men visst vill jag hellre träffa någon som jag kan prata mitt eget språk med... men som sagt.. bara jag trivs och personen behandlar mig väl o tar hand om mig:)
Renna säger: Det krävs mod och styrka för att göra ett sådant val som du och jag tror att många i liknande situation som du ser upp till dig och kanske vågar göra ett sådant modigt val som du! Jag är själv en 22 årig mellanösterntjej som studerar till socionom främst för att arbeta och stödja tjejer som lever i en sträng hederskultur. Och jag undrar vilka tips du har för hur myndigheter och professionella ska hjälpa och stödja kvinnor i samma situation som du?
Fatima säger: Att socialan ska ta en på allvar... för de gjorde de inte i min situation.. plus att det är många skolpersoner som har dåliga erfaranheter om heder och annan kultur... en utbildning för skol- eller socialpersonal skulle inte skada...
Moderator säger: Det var allt för i dag - tack alla som ställt frågor, ni var väldigt, väldigt många så långt ifrån alla kunde få svar. Stort tack också, förstås, till Fatima!
Fatima säger: Tack för alla frågor:) Ha en bra dag och njut av livet...

aftonbladet.se