”60-åringar kan vara snygga i kortkort”

Camilla Thulin om mode för alla åldrar

RELATIONER

Stjärnor som Cher och Madonna klär sig fortfarande som tonåringar.

Men kan man verkligen ha på sig kortkort kjol eller urringat när man är 60 år?

Här ger designern och stilgurun Camilla Thulin sina bästa tips till aftonbladet.se:s läsare.

Camilla Thulin

– Kortkort passar bara på dem det passar på, oavsett ålder. Det finns 20-åringar som inte är snygga i kortkort och 60-åringar som är ursnygga i kortkort. Det handlar om hur man ser ut, hur man är och varför man vill ha den korta kjolen, säger Camilla Thulin.

Hon berättar att hon själv nyligen var på en 50-årsfest och valde mellan en gammal långkläning designad av Louis Feraud och en "superkort, jätteurringad" klänning från Alaïa.

– Men sen tänkte jag "det här passar ju inte. Det är helt fel. Vad ska jag bevisa?" och så tog jag den långa klänningen i stället och den var perfekt för kvällen!

Urringningar

Camilla Thulin anser att man måste fundera på varför man vill ha vissa kläder på sig och hur det kan påverka en själv och ens omgivning.

– Kläderna sänder ut signaler till män och kvinnor och berättar olika saker om en. Man får stå ut med att folk har åsikter för det har de nämligen. Man får inte vara naiv när det gäller sådant utan tänka efter själv.

Men hon reagerade starkt på debatten om den tyska förbundskanslern Angela Merkels urringning som visades upp då hon bevistade invigningen av det nya operahuset i Oslo i våras.

– Angela Merkel såg ursnygg ut. Det blev ett ramaskri och alla nyhetsprogram ringde till mig. Men vad var det som var så speciellt med det? I vanliga fall går hon runt i herrkostym men med kjol till. Plötsligt har hon en urringning och visar upp en rund, snygg byst. Då insåg folk att hon var en kvinna och inte ett neutrum…

Camilla Thulin anser att man som äldre kvinna absolut ska våga ha urringat på festen och ett snyggt halsband för att dekorera dekolletaget.

– En aftonklänning får gärna vara lite urringad. Det anses vara lite festligare.

”Gravidmode”

Hon tycker inte om att moralisera över hur människor ser ut eller vad de har på sig. Var och en måste själv få bestämma hur man vill se ut. Men det finns modestilar som hon inte gillar.

– Gravidmodet är ett sådant exempel. De där topparna som sitter åt över bysten och har vidd runt midjan. Kvinnor ser gravida ut i de plaggen. Den typen av plagg infantiliserar kvinnan och passar bara för småtjejer och gravida. Jag är inte intresserad av att vara en småtjej. Jag vill klä mig som en vuxen kvinna.

Camilla Thulin är heller ingen vän av leggings, ett praktiskt plagg som åter har varit på modet på senare år.

– Det är ju sådant man har i småskolan. Det passar inte för vuxna kvinnor att vara klädda i leggings och gravidklänningar på jobbet och det ger jättekonstiga signaler. Personalchefen tror att alla kvinnor är gravida!

"För fin"

Den som inte hittar något i garderoben att ha på sig, behöver förmodligen bygga ut sin basgarderob. Camilla Thulins tips är att satsa på ett antal svarta basplagg som sedan kan kombineras med andra plagg. Ska man bara köpa ett plagg så tycker hon att man ska satsa på en klänning.

– En fin, svart klänning kan man ha i hundra miljoner olika varianter. Även för en kvinna som är lite rungare är en klänning ett bra alternativ, kanske i A-form. Sedan kan man kombinera med koftor och kavajer. Den som är smal kan också satsa på kjol och blus.

Hon tycker inte att man ska oroa sig för att vara "för fin" på jobbet.

– Att få den tanken är helt sinnessjukt. När någon har ansträngt sig är det ett tecken på respekt för sina medmänniskor. Det är toppen om folk vill vara lite mer fina! Det är trist när någon tänker "Vem tror hon att hon är". Vadå, man är väl en helt normal människa!

Så klär sig maktkvinnan

Hon tycker att maktens kvinnor som försöker passa in i maktens korridorer genom att klä sig i en mörk kostym gör fel.

– Man försöker radera ut att män och kvinnor är olika. Jag tror att det skulle fungera bättre att ha på sig en röd klänning och långt uppsatt hår. Man säger "här kommer jag, jag har en röd klänning men det kan inte ni ha". Det är coolare och tuffare på det sättet.

Camilla Thulin berättar att man har ungefär tre minuter på sig att göra intryck på en ny människa man möter.

– Det intrycket baseras på hur du ser ut och hur du för dig.

Själv älskar hon att shoppa second hand-kläder. Det är också ett sätt att hitta en personlig stil, något som kan vara svårt om man shoppar hos de stora klädkedjorna.

– I en bra second hand-butik kan man hitta en Armani för en tusenlapp och den håller i hundra år om man vill.

FAKTA

Namn: Camilla Thulin

Ålder: 47 år

ARTIKELN HANDLAR OM