”Family living – the true story”

Lotta Sjöberg, 35, har startat ett stökuppror på Facebook

1 av 2 | Foto: Privat
Lotta Sjöberg, som startat stökupproret på Facebook, är illustratör och bor utanför Stockholm.
RELATIONER

Blir du inspirerad av de superstajlade hemmen i bostadsannonser och inredningsreportage?

Eller bara stressad?

Lotta Sjöberg, illustratör, fick nog av inredningshetsen – och startade stökupproret.

– Hemmet har blivit en statussymbol som vi putsar på. Men för vems skull? säger hon.

Ni har sett dem, bilderna från de luftigt inredda hemmen med generösa sällskapsytor och vackra designprylar. Välstädat på gränsen till ödsligt.

Men väl hemma snubblar du över en skohög i hallen, och köksbordets ekyta är inte vackert sliten – bara belamrad med rester av morgonens frukost och tidningshögar.

Lotta Sjöberg, 35, heltidsarbetande trebarnsmamma, tröttnade på den ständiga känslan av att man BORDE göra något åt sitt osnygga hem.

– Det är så mycket press, man ska fixa det ena och det andra och alltid vara så himla praktisk. Och det är bara ett av alla de krav vi har på oss, säger Lotta Sjöberg.

Ville ha en motbild

Det hon saknade var motbilderna, sanningen om hur ostajlat livet är.

– Livet är ju inte sånt, speciellt inte barnfamiljslivet.

Hon började dokumentera sin egen röra och startade Facebook-gruppen ”Family Living – the true story”. Gensvaret har blivit stort. 2400 har gått med i Facebookgruppen – många av dem med en suck av lättnad över att se andras vardagskaos

– Jag tycker vi ska skratta åt röran istället för att känna oss olyckliga, säger Lotta Sjöberg.

Hon tycker att det handlar om en livshållning. Istället för att tänka att vi borde putsa fönstren, vill hon att vi ska fundera på vad alternativet är. Att umgås med barnen eller läsa en bra bok kanske är bättre använd tid.

– På lördagsförmiddagen borde vi göra den roliga utflykten medan vi har energi. Och städa lite sen, om vi orkar, säger Lotta Sjöberg.

Gamla ideal

Till viss del tror hon att det är en könsfråga, ett gammalt ”kvinnligt städideal” om en ordning som kunde upprätthållas när många var hemmafruar.

– Men jag tycker inte att vi ska vara så duktiga hela tiden. Speciellt inte i hemmet, det är en fristad där man ska kunna slappna av.

Det är också en del av konsumtionssamhället. Det ska vara säsongens färger och rätt designprylar i de trendriktiga hemmet. Rensa ut, släng och köp nytt.

– Hemmet har blivit en statussymbol som vi putsar på. Men man kan fråga sig för vems skull. Mycket handlar det om att vi vill vara till behag för våra gäster, säger hon.

Bjud på kaoset

Istället för att vara till behag tycker hon att vi ska bjuda på vårt vardagskaos. Och aldrig be om ursäkt med ett ”vi har det lite stökigt hemma just nu”.

– Det är schysst, det sänker ju kraven för dina vänner till nästa gång du kommer hem till dem.

Lever du själv enligt dina motton?

– Nej, inte helt. Men det har faktiskt hjälpt mig att starta Facebookgruppen. Jag tänker mer aktivt på vad jag ska göra. Jag dammsuger mycket mindre nu än förut.

Du jobbar som illustratör. Är det inte så att folk väntar sig ett bohemiskt konstnärshem?

– Kanske går man lite utanför normen när man har ett kreativt yrke. Jag känner aldrig att jag behöver ha fina kläder när jag går på möte.

Tv-programmen som gett oss inspiration – eller ångest

Rent hus

I Rent hus i TV4 hjälper Marléne Eriksson och Marie-Louise Danielsson Tham svenskar att sanera sina snuskiga hem. Utrustade med sprayflaskor och gummihandskar utrotar de bakteriehärdar och lär både de boende och tittarna hur man håller sitt hem kliniskt rent. Har sänts i två säsonger.

Room Service

Kanal 5:s fick en av sina största framgångar med Johnnie och Mattias som hjälper folk att förverkliga sin drömmar om ”det perfekta hemmet”.

Äntligen hemma

I TV4:s långkörare inredning och renovering det för fulla muggar. Programledaren Martin Timell fick svenskarna att fixa och trixa hemmavid som aldrig förr – så mycket att det började talas om ”Timell-skadorna”.

Bygglov

Ett team med snickare och inredare hjälper svenska familjer att få sitt drömhem. TV4.

Design Simon & Tomas

Inredarduon Simon och Tomas stajlar om svenska hem i TV3.

Extreme Home Makeover

Amerikansk program där teamet blåser ut ett helt hus och bygger om det igen på kort tid. Har också sänts i Sverige.

Så mycket städar och fejar vi

Kvinnor lägger varje vecka 28 timmar på obetalt arbete, framför allt i hemmet. Män ägnar 20 timmar i veckan åt obetalda sysslor.

Allra mest obeltalt arbete utförs av sammanboende mammor med barn under sex år – de gör mer hemarbete än ensamstående mammor med barn under sex år.

De som tar det lugnast med hemarbetet är ensamstående, barnlösa män mellan 20 och 44 år.

Källa: SCB, undersökningen genomfördes år 2000-2001.

ARTIKELN HANDLAR OM