Därför är du lik din partner

RELATIONER

De flesta söker sitt livs kärlek – men hur många räknar med att bli kära i sin egen kopia?

För Aftonbladet förklarar experten varför vissa par är lika som bär.

Foto: Aftonbladet bild, Jerker Ivarsson
Lika par leka bäst? ­Det är ingen slump att Daniel och Victoria liknar varandra. Personer som söker trygghet i ett förhållande faller omedvetet för personer som liknar deras föräldrar.

När kronprinsessan presenterade Daniel från Ockelbo som sin pojkvän blev många förfärade. Vad såg en Sveriges blivande regent i en gymägare i truckerkeps?

Andra såg något annat. Att kvinnan av börd och mannen av folket är jättelika varandra.

–?De är varandras kloner, ­särskilt när båda bär glasögon. De har samma ansiktsform, hårfärg och samma varma, observerande blick, säger Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovreporter som följt Victoria sedan 2003.

Varför väljer då vissa en partner som är identisk med dem själva?

–?Det är ingen slump, säger George Living, som är expert på mentala mönster och mänskliga beteenden.

–?Vissa människor har ett behov av trygghet och har ett mönster av att vilja ha det. De söker inte­ en partner som är lika dem själva, utan de är ute efter någon som utseende- eller beteendemässigt liknar deras föräldrar. Det sker på ett undermedvetet plan. De känner igen utseendet och det ger trygghet.

Utseendet kan ha varit upphovet till den första kontakten, men för att förhållandet ska bli långvarigt måste de ha gemensamma värderingar och ha förtroende för varandra.

–?Det är inte så att i lyckliga förhållanden så ser paren likadana ut, men om båda är ute efter trygghet så har det förhållandet större chans att lyckas, säger George Living.

Det är en sak att falla för sin klon. Men faktum är att par utvecklar liknande ansiktsdrag ju längre de är tillsammans.

Orsaken är, enligt en studie från Stanforduniversitetet i USA, att parterna sympatiserar med varandra och kopierar varandras ansiktsuttryck. Om en av parterna till exempel ler på ett speciellt sätt så är den andre trolig att kopiera det vilket skapar likande mönster av rynkor och fåror i ansiktet.