”Törs jag tro på kärlek vid första ögonkastet?”

Läs senaste chatten med Eva Rusz

RELATIONER

Moderator säger: Välkommen med dina frågor till Eva!
Eva Rusz säger: Hej nu är jag på plats!
förvirrad säger: hej eva. tack för en jättebra spalt. Jag och min sambo har varit tillsammans i över 5 år och vi har haft det bra den största delen av våran relation. Nu så har jag börjat känna mig oälskad och ful och osexig. Jag gör allt för att få en bra kropp. tränar regelbundet och äter bra. jag får bekräftelser från andra, av tex hans arbetskamrater och även killar på krogen som tycker att jag ser bra ut. min kille säger att han e osäker på vad han känner för mig och hur han ser mig. om han ser mig vacker sexig eller bara neutral, men ändå så vill han ha en framtid med mig. detta gör mig väldigt förvirrad.
Eva Rusz säger: Hej! Ja, alla relationer går igenom olika faser, och då den ena parten är osäker så fortplantas de känslorna hos den andra.. Jag tror att detta skulle kunna vara en övergående fas, om du låter din man vara lite ifred och ber honom att inte lägga ut eller berätta så mkt om sina sviktande känslor. Vänd dig inte till andra, ta emot komplimanger men fokusera på din man. Bestäm dig för och arbeta på att du är helt okej, och försök öva dig i att inte svikta i detta. Det är förstås svårt om ens partner talar om sin osäkerhet, men du kan alltså öva på att visa din partner hur mycket du älskar honom och oberoende av hans sviktande hålla fast vid din egen positiva bild av dig själv. Ta det lugnt, detta kan reda upp sig!
höst säger: Hej. Jag vill säga de magiska orden "jag älskar dig" till min sambo, men det är stopp. Varför? Vi har varit tillsammans 2 år nu..
Eva Rusz säger: Ingen aning, men antagligen känns det jobbigt eller hur? Skriv ner dem på ett kort och ge honom det istället, eller skicka ett mail/sms med samma innebörd, och se vad som händer?
Jossan säger: Hej Eva, min fråga är egentligen ganska omfattande men jag hoppas du kan ge mig något konkret råd, jag har varit i flera korta relationer/flirtar efter att ett långt förhållande tog slut, men jag blir aldrig kär utan bara trött och snabbt pressad och sluter mig. Hur ska jag komma vidare med mig själv just nu, för att våga hitta någon "på riktigt" så småningom?
Eva Rusz säger: Jag tror du skall öva dig på att "bara vara" – det vill säga inte gå in i någon ny relation då du känner dig pressad så snabbt. Säg att du inte vill ha en seriös relation ett tag, och gå inte med på att anpassa dig för mycket till de som vill ha dig, såvida du inte med tiden skulle känna dig kär igen. Jag tror du behöver en paus, ha roligt, slappna av och tänk inte på relationer just nu!
Nemos flicka säger: Jag har aldrig trott på kärlek vid första ögonkastet, tills för två veckor sedan. Törs man gå på magkänslan och tro på detta eller kan det vara att man är kär i kärleken?
Eva Rusz säger: Svårt att avgöra men GO for it så länge! Det är det enda sättet att på sikt få reda på vad det är och blir!
006 säger: Varför åker min lust berg och dalbana? Minst sagt. Det är allt eller inget.. Är 42 år och har en underbar pojkvän.Tack.
Eva Rusz säger: Så kan det vara, vi männsikor är inte programmerade för att alltid känna lust! Det är överreklamerat att vi alltid skall vara kåta osv – slappna av. Se till att du kommer nära din partner, ni kan kramas, klappa varandra och samtala nära och förtroligt. Så länge du antar det är ett problem så skapas en massa måsten och borden inom dig som stryper dina goda känslor. Ta det bara lugnt! Så kan det vara!
rikard säger: Hej vad gör man om man är väldigt svartsjuk och sin flickvän har lovat mig att inte ha någon kontakt med honom och ändå kommer jag på hennne gång på gång?
Eva Rusz säger: Överväger att göra slut, då din flickvän inte visar dig och er tillit eller respekt. Börja i varje fall samtala om av vilken anledning hon inte respekterar dig, och ta reda på varför hon går bakom ryggen på dig och varför hon måste ha kontakt med sitt ex?
madde säger: Hej Eva! Mitt ex har en ny tjej sen två månader tillbaka och jag är fortfarande singel. Han borde vara nyförälskad vilket han även påstår att han är, men jag får verkligen inte de signalerna. Han har varit otrogen mot henne med mig tre gånger nu, och det känns som att de kommer bli fler gånger om jag så vill. Jag tror inte han kommer lämna henne för mig och samtidigt vill jag nog inte ha honom tillbaka heller. Jag är med honom för mitt eget behov av lite ömhet, gör jag fel?
Eva Rusz säger: Ja, om du inte vill ha honom tillbaka så bör du droppa detta att ha sex med ditt ex. För mycket tanketid och annat går åt till det, varför skall du sitta och tänka på hans bästa? Tänk på dig själv och din nya framtid istället!
tröskan säger: Jag umgicks med en kille i ett år utan att någonsin känna mig kär. När vi "äntligen" lade ner fick jag kraftig ångest. Min egna teori är att jag får ångest av att så lång tid "gått emot" mig själv och mina egna värderingar (jag kunde av olika anledningar inte respektera denna kille så högt på alla sätt men var med honom ändå) men jag kan ändå inte förstå hur jag ska bli kvitt denna ångest och inse och KÄNNA att jag ju inte var kär i honom, alltså ingen anledning att få ångest över att det är slut, att han träffar nån ny etc. Vad tror du? Varför har jag ångest och hur blir jag av med den?
Eva Rusz säger: Ångest är oroande tankar, ofta om något som inte inträffat. Jag tror du drabbats av separationsångest som oavsett om relationen var bra eller ej drabbar många. Vi människor är parlevande "djur" och väljer till och med att leva med någon som vi inte alltid älskar för det känns bättre att vara två än ensam! Försök fånga dina dagliga tankar om ditt nya liv, och utforska om de verkligen är så sanna och kan stämma 100%. Sätt upp egna delmål kring hur och vad du kan agera vecka för vecka. Ut och aktivera dig. Börja dejta igen. Säg till dig själv: att reagera så är normalt, men att du själv kan påverka att få det att gå över.
Sofia säger: Hej Eva! Jag har väldigt dålig självkänsla. Detta pga att min man har haft ett stort sexberoende i flera år. Han har missbrukat porr, telefonsex osv men har inte varit otrogen fysiskt. Hans beroende har nu minskat avsevärt men är nog inte helt borta. Detta har fått mig att känna att jag inte duger till och jag har väldigt svårt att relatera till sex på ett positivt och hälsosamt sätt. När jag hör ordet sex tänker jag automatiskt på porr och det vill jag inte göra. Hur kommer jag vidare?
Eva Rusz säger: Jag tycker ni bör gå några gånger i samtal kring detta. Sök upp en familjeterapeut så ni kan finna nya sätt att se på varandra. Sexmissbruk har INTE med den andra parten att göra, utan med personen själv att göra. Försök att läsa på om det, så kan du förstå det hela lite bättre.
Ocean säger: Hej, jag träffar en tjej i snart ett och halvt år men vi har inte tagit steget att bli tillsammans ännu.. Men det är hon som velar... Nu har jag försökt ta avstånd.. Men då säger hon att jag är taskig mot henne bara för att hon inte vill vara tillsammans med mig... Vad skall jag göra??
Eva Rusz säger: Säg till henne att du vill vara tillsammans med henne och om hon inte vill det så måste du ta avstånd, det är inte konstigare än så.
maya säger: Hejsan Eva. Jag är tillsammans med en kille som är 13 år äldre än mig och har 2 barn sen ett tidigare förhållande och har dom varannan vecka. I hans tidigare förhållande så har hans ex sårat honom och litar inte på någon och har slutit sig men är ändå tillsammans med mig.. Jag förstår inte varför han är med mig om han inte kan lita på mig, och hur kan jag få honom att öppna sig för mig utan att tvínga honom ur saker?
Eva Rusz säger: Många relationer kan fungera som "trygg hamn" då man visar tillit, omtanke och trygghet. Din kille kan med tiden känna sig tryggare och tryggare. Visa att du gillar honom och kräv inte att han skall öppna sig, utan se om inte detta kan komma med tiden? Det brukar kunna utvecklas till det bättre, jag lovar! Tålamod, alltså.
Denise säger: Hej Eva. Jag har återkommande besvär med ångest och självmordstankar men vill inte tynga min partner med det då han går igenom nåt mycket svårt själv. Hur ska vi stötta varann utan att tynga ner varann? Jag älskar honom och börjar bli rädd för mig själv och mitt mörker, och hur förstörd han skulle bli om jag gjorde nåt dumt.
Eva Rusz säger: Sök hjälp, gå till psykakuten eller husdoktor och be om remiss till psykiatriker. Om du är rädd för dig själv och dagligen funderar på att ända ditt liv så bör du söka hjälp NU!!!
bea säger: Är sambo sedan 1,5 år till en man som har väääldigt svårt att säga att han älskar mig. Det är alltid jag som säger "Jag älskar dig" så svarar han "jag älskar dig med"... Hur ska man nå hans inre känsloliv? Går det? Eva Rusz säger: Om han visar dig på andra sätt än med bara orden att han älskar och respekterar dig så bör du känna dig trygg ändå. Vi kan ha olika sätt att kommunicera på. Ord kanske inte är hans starkaste gren?
Redaktionen säger: Hej Eva, vår kompis som bor i Örebro har ett litet problem. Han är homosexuell men har inte vågat komma ut då han är hockeyintresserad och det inom den kretsen är väldigt tabu med homosexualitet. Har du något råd till vår vän om hur han ska kunna leva sitt liv som sig själv utan att få problem i den atmosfären?
Eva Rusz säger: Problemen ligger ju i "de andras" negativa attityder men så länge man undviker att visa vem man är så kan ju dessa homofientliga attityder kvarstå! Svårt att ge förslag på så kort tid. Problemen ligger i att många tar hänsyn till "majoriteteten", vad den skall tänka och tro istället för att komma ut och få leva sitt liv som man vill. Kanske ni kan kolla upp vilka andra homosexuella idrottsaktiva det finns inom sporten, om det nu är möjligt? Peppa honom att han har rätt att vara precis som han är!
tjej säger: Jag är en tjej på 23 år, har barn ihop med mitt ex som är 23 han med. Barnen är 2 och ett halvt och en nyfödd. Han bor här och hjälper oss och vi är som bästa vänner men jag längtar tills det blir något mer, tills det blir som förut. Jag vet inte varför det tog slut, men antar att det blev för mycket för honom på en gång. Vad ska jag göra? Vänta på honom eller försöka gå vidare och försöka glömma känslorna jag har? Vilket är svårt när han fortfarande bor här..
Eva Rusz säger: Då du är så nyförlöst och också har ett litet barn hemma så bör du i första hand fokusera på barnens väl och ve. Eventuellt kan du boka samtal hos barnmorskan/BVC psykologen och sedan går ni tillsammans dit utan barnen om det är möjligt. Många män kan reagera som din man har gjort då barnen kommer, men man kan också mogna med tiden. Samtal i första hand anser jag, med annan person.
Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga till Eva!
Mika säger: Efter div småtrassliga affärer är jag i big love. En underbar kille som verkligen visar och bevisar, ger så mycket så man blir knäböjig. Hur ska jag lita till att det är så och inte på låtsas?
Eva Rusz säger: Tyvärr är det bara tiden som kan avgöra om detta beteende håller över tiden! Du kan ju dra ner på "tempot" något och ta lite pauser så du hinner integrera allt han säger eller gör. Bestäm tempot i uppvaktningen själv, så kan du eventuellt känna dig lite tryggare. Lycka till!
Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för i dag. Välkomna tillbaka om två veckor, då Eva chattar igen.
Eva Rusz säger: Tack alla som chattat idag. Lika spännande och svåra frågor som förut! Denna vecka kommer min nya bok ut i handeln; "Relationskoden". Kram, Eva.