Hans namn får inte plats i passet

Han kan ha Norges längsta namn – i Sverige får du ta hur många du vill

RELATIONER

Det blir en rysare för prästen om den 30-årige norrmannen väljer kyrklig vigsel.

Men Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacca Highlander Elessar-Jankov har inga problem med sitt långa namn.

Och funderar på tre nya.

Foto: STIG PERSSON/ØSTLANDETS BLAD
Namnkunnig Hela namnet fick inte plats i passet när Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacka Highlander Elessar-Jankov lade till några extra namn.

Busschauffören och cineasten Andreas Jankov bestämde sig för flera år sedan för att byta namn. Inspiration fick han när komikern Espen Thoresen bytte efternamn till Thoresen-Hværsaagod-Takkskalduha – bara för att testa den nya norska namnlagen.

– Jag ville se hur långt det gick att töja lagen när det gäller hur många namn man får lov att ha, säger Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacca Highlander Elessar-Jankov till norska tidningen VG.

Fick inte plats i passet

Och visst gick det an med sju förnamn och två efternamn. Förutom att en och annan tittat lite snett har det inte ställt till några problem ens att skaffa nytt körkort och id-kort. I passet fick dock inte Highlander plats, enligt VG.

– Jag ville visa att man kan vara seriös och ändå ta sig namn man gillar, säger han.

Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacca Highlander Elessar-Jankov har valt sina namn med eftertanke. Alla är hämtade från filmens värld, utom Julius som han tog efter Norges mest kända apa: Julius i Kristiansands djurpark.

– Han är kul, hittar på mycket bus och samtidigt en väldigt duktig konstnär, säger Julius Andreas etc.

Sagan om ringen är favoriten

Namnen Gimli och Elessar kommer från Sagan om Ringen, Mac Gyver från den amerikanska tv-serien, Arn från Guillou-böckerna, Highlander från filmerna med samma namn och Chewbacca från Star Wars-filmerna.

Och Julius Andreas etc gillar alla sina namn lika mycket – men favoritfilmerna är Sagan om ringen-filmerna.

– Jag försöker vara som en kombination mellan Gimli och MacGyver. Gimli visar att när man har besämt sig för något ska man inte ge sig. Och MacGyver är rolig och följer icke-våldsprincipen, säger han till VG.

Men mycket vill ha mer. Nu funderar han på att ta sig tre namn till: Frodo och Aragorn från Sagan om Ringen och Ludvig efter en av figurerna i norska filmen Flåklypa Grand Prix.

FAKTA

Sju förnamn går bra – men Varsågod är osäkert

Får man göra som Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacca Highlander och ta sju förnamn enligt svensk namnlag?

– Det finns inga begränsningar här i Sverige, så ja, det skulle gå. Jag har sett en kvinna som hade 53 namn. Men det vanligaste är två, säger Gunilla Autio, rättslig expert på Skatteverket.

Så ni skulle godkänna om jag ville lägga till 50 namn?

– Hos Skatteverket får man ändra en gång. Sedan får man gå till Patent- och Registreringsverket (PRV) och där får man betala. Är man intresserad så är man kanske beredd att betala.

Men Highlander, Chewbacca och MacGyver skulle ni kunna tänka er att godkänna som förnamn?

– Vi ska verka i en generös anda och hellre fria än fälla. Ett namn ska inte väcka anstöt eller obehag. Satan eller Fan godkänner vi inte. Men annars får en vuxen människa stå sitt kast medan vi är lite hårdare när det gäller barn.

Det finns också en norrman som heter Thoresen-Hværsaagod-Takkskalduha.

– Skatteverket skulle nog sagt nej, men tack och lov är det inte vi som svarar när det gäller efternamn. Då får man vända sig till PRV, säger Gunilla Autio.

Hej PRV, skulle ni godkänna att jag tog efternamnet Thoresen-Varsågod-Tackskaduha?

– Nej, säger Mattias Benke, handläggare på PRV.

Varför inte?

– Man får bara ha ett efternamn i Sverige. Om det inte är ett släktnamn.

Om jag vill heta bara Varsågod?

– Först tittar vi om det redan finns som efternamn och det gör det inte. Så det är sökbart.

Skulle ni godkänna det?

– Efternamn ska inte vara löjeväckande eller väcka anstöt och visst kan det här vara löje. Men vi har godkänt en del udda namn. Så det kan jag inte svara på så här.

Men om någon vill heta Bajskorv i efternamn…?

– Det skulle bli blankt nej.