Wendela firar ett år – och har fler läsare än någonsin

RELATIONER

Vilken fest! Wendela firar ett år och kan glädjas åt 900 000 gäster. Bara under förra veckan.

Nu bjuder vi in igen – till vår nya redaktionsblogg.

Det började med en idé om att skapa en tjejmiddag på nätet, där senaste nytt kan blandas med eviga frågor.

Idén blev Wendela, en sajt och en avdelning i tidningen, som nu fyller ett år.

Och vi har verkligen anledning att fira.

Förra veckan var det inte mindre än 916 903 unika besökare som klickade sig in på wendela.se, för att bland annat läsa om feministisk porr, modellen Lizzie Millers valk på magen och Ragnar, 26, som vill amma.

Sensationellt? Javisst, men det är ämnen som tvingar oss att ställa frågor om vår tid och våra val. Frågor om relationer, sex, jämställdhet, ideal, jobb och barn.

Inte så att Wendela sitter på alla svar, men vi lovar att fortsätta ställa frågorna och ge förslag på svar. Vi gör det ihop med våra sköna bloggare och krönikörer, och inte minst tillsammans med er läsare.

Varför uppkallar man en modern sajt efter en kvinna som levde på 1800-talet?

För att det finns något inspirerande hos Wendela Hebbe.

När hon klev in på Aftonbladets redaktion 1841 gjorde hon det som Sveriges första kvinnliga journalist. Och som ensamstående trebarnsmamma med en make på flykt från Sverige och rättvisan.

Varken hon eller hennes liv var perfekt men hon tog både sina egna drömmar och utsatta människor på allvar.

Aftonbladet och Wendela kommer även nästa år, på Internationella kvinnodagen den 8 mars, att dela ut ett pris i hennes anda.

Vem vill du ge priset Årets Wendela?

Gå in på vår nya redaktionsblogg och berätta. Nu vet du var vi finns. Välkommen!

FAKTA

Årets fyra hetaste snackbomber – så tyckte ni

Valk väcker debatt

Lizzi Miller, 20, blev modellen alla snackade om. Inte för att hon visade upp sig naken – utan på grund av hennes synliga valk på magen. Hela världen ville se en helt vanlig ung kvinna utan kläder.

Andberkal, 55 år: Äntligen någon som vågar publicera en vanlig människa. Alla som tänker efter vet hur en vanlig människa ser ut. Det hänger lite på magen och höfterna. Ärligt talat tycker jag att de magra modeller man ser på catwalken är... overkliga, osexiga, avtändande... Nej, fram för riktiga människor som modeller...

Ablaze:  Jag tycker att det är jätteskönt att Lizzie trivs med sig själv. Det gör jag med, trots att jag är en size 0 och alltså är onormal och ful för att jag inte har några kurvor och således inte är någon ”riktig kvinna”.

Många vill få daska till

I augusti röstade Nya Zeeland om rätten att aga sina barn. En stor majoritet röstade för att få daska till – och på wendela.se tyckte en del att även Sverige borde se över lagen.

Angelene, 26 år: Varför vill man slå det man ska älska mest i världen? Någon som du ska skydda, ge trygghet och ge ett gott självförtroende. Allt detta försvinner så fort du slår ett barn. Är du missnöjd som förälder kanske du ska be någon ge dig stryk för att det är DU som har misslyckats.

Svart tass, 47 år: Jag tror att det ibland är nödvändigt att ta till våld och tycker att svensk lag mot aga är överdriven, för att ingen vet vad som kan kränka barn. Alla föräldrar görs kriminella per definition. Barn står som en grupp med en massa rättigheter och inga skyldigheter.

Ensam mamma allt fattigare

Ensamma mammors ekonomi rasar snabbast.

Var tredje lever i fattigdom. Om detta berättade vi i en hel artikelserie om ensamstående mödrar i mars och föreningen Makalösa föräldrar fick den allra första utmärkelsen som Årets Wendela.

Singularity, 36 år: Mammorna väljer ju att vara ensamma. Det finns många bra män därute som gärna skulle vilja ha en snygg, varm kvinna som rår om dom, visar omtänksamhet och är bra i sängen, lagar god mat etc. Men kvinnor vill bara ha barn men ingen relation.

Bluetit, 63 år: Regeringen sviker de ensamma föräldrarna och barnen lider och regeringen gör inget! Jag glömmer aldrig Anna Sjödins första majtal 2006.” Sverige har en skuggsida, tvåhundratusen barn lever i fattiga familjer och vi har hemlösa. De är tystade med skam”.

Linda 40 år: Det är ju ni som kallar er fattiga som själva gjort er till det. Ni säger att det är klyftor, ändå måste ni köpa en massa prylar till era bortskämda ungar.

Är singlar för kräsna?

Sverige är ett av världens singeltätaste länder. Men varför är det så svårt att hitta den rätte?

– Man måste tycka att livet är viktigare än en partner, säger Johanna Toftby som letat efter kärleken i ”Ensam mamma söker”.

Missnovagirl: Är väl inte så konstigt att folk (främst kvinnor) är kräsna. Det är biologiskt: Blir en kvinna på smällen kan hon inte som en man gå vidare till nästa, därför måste hon välja en trygg man som kan försörja henne och stannar kvar. Till skillnad från män som oftast bara vill ha någon hyfsat attraktiv och villig tjej.

Mot strömmen: Först i vår tid har kvinnor ekonomisk självständighet, det vill säga slipper beroendet av den bättre betalde mannen. Det sociala beroendet är tydligen segare. Men vi som levt i tvåsamhet och nu lever singel längtar inte alls efter en ny tvåsamhet. Det är en myt.