Hon skrev boken om ”Alexandramannen”

Nu belönas Katia Wagner med Wendelapriet

RELATIONER

När domen föll i den största nätsexhärvan i Sverige, hade Katia Wagner flera frågor kvar.

Vad drev ”Alexandramannen”? Och vad drev unga flickor att klä av sig framför en webcam och stämma möte med en känd man?

Resultatet blev boken ”Alexandramannen”, som nu belönas med Wendelapriset.

Foto: Lars Dareberg, Sydsvenskan
Katia Wagner.

Idén till sin reportagebok, som utkom förra året, fick Katia Wagner när hon följde rapporteringen om åtalet mot den 31-åring som 2007 dömdes till tio års fängelse för sexbrott mot närmare femtio unga tjejer. ”Alexandra” var täcknamnet han använde på internet.

– Allt som sipprade ut kom från de vuxna i det här rättsfallet. Ingenting om tjejernas egna berättelser. Den här boken handlar inte om rättsfallet utan om några av dem som var med om det, säger Katia Wagner.

Saknade tillit

Under åtta månader var hon tjänstledig från sitt arbete som journalist på Sydsvenskans grävredaktion och reste runt i landet och träffade några av de tjejer som utnyttjats av ”Alexandra”.

– De här tjejerna har helt saknat tillit till vuxna. Och det tycker jag är besvärande för oss vuxna, att glappet är så stort mellan oss och ungdomarna, säger Katia Wagner.

Hon har också skrivit en omarbetad version av ”Alexandramannen”, riktad till unga. Den fick titeln ”Addad på nätet”.

– Min sambo och jag hade så roligt när vi spånade fram titeln. Vi tänkte att alla unga skulle förstå, medan de vuxna skulle tro att Addad var ett namn. Och precis så blev det! säger Katia Wagner.

Vuxna måste lära

En tredje version av boken blev en handbok riktad till personal som jobbar med barn och ungdomar. Den gjorde i samarbete med sociologen Mija Toftner och coachen Igor Ardoris, känd som gympaläraren från tv-dokumentären Klass 9A.

– Det finns ett stort behov bland vuxna att lära sig hur det funkar på nätet och vad de unga gör där. En av tjejerna jag intervjuade sa till mig ”varför ska jag prata med vuxna som inte vet vad en webcam är?”. Och det har hon förstås rätt i, säger Katia Wagner.

Glädjen över att tilldelas Wendelapriset är stor.

– Jag tycker det är det finaste journalistpriset i Sverige eftersom det sätter fokus på socialreportage. Och det är vad jag tycker är viktigast, att belysa hur människor har det i vårt samhälle.

Prissumman på 25 000 kronor kommer väl till pass.

– Det får bli lite bättre kosthållning till barnen under nästa bokprojekt. I förra boken tackade jag dem för deras uppriktiga förtjusning i nudlar! Nej, skämt åsido, men det kommer väl till pass eftersom jag ska vara tjänstledig och skriva en ny reportagebok från årsskiftet. Den ska handla om unga mördare, säger Katia Wagner.

FAKTA

FOTNOT: Katia Wagner delar priset med Elin Ekselius som belönas för ”Ett hus – två världar” reportage från ett höghus i Björkhagen i tidskriften Re:public Service.

Wendelapriset dels ut till minnen av Wendela Hebbe, som var Sveriges första kontraktsanställda journalist. Hon jobbade för övrigt på Aftonbladet.