Giftes bort när hon var 11 år – dog i barnsäng

1 av 2 | Foto: Foto: Nikolai Jakobsen
Också offer För två år sedan väckte den då 8-åriga Nujood Ali stor uppmärksamhet när hon gick till domstol och krävde skilsmässa från sin 30-årige man. 2008 utsågs hon till Årets kvinna av den amerikanska tidskriften Glamour.
RELATIONER

LONDON. Fawziya giftes bort när hon bara var 11.

Hon blev gravid och kämpade i tre dygn för att få ut ett barn som redan var dött.

Det kostade henne livet.

Den 12-åriga flickan förblödde och dog.

Fawziya Abdullah Yousses öde kritiseras hårt av människorättsorganisationer. Flickan kom från en fattig familj i Jemen och giftes bort av sin pappa till en 24-årig bonde för knappt ett år sedan.

Hon tvingades sluta skolan och förbereda sig för barnafödande när hon bara var 11 år. När hon skulle föda hade hon hunnit fylla 12.

Flickan förblödde

Men efter tre dagars kamp för att få ut barnet dog Fawziya. Barnet var dödfött och flickan förblödde.

Siyaj human rights organization ser efter barns rättigheter i Jemen och en företrädare för organisationen hittade flickan på sjukhus.

– Det här är ett av många fall i Jemen. Orsaken bakom det är brist på utbildning och kunskap som tvingar många flickor till äktenskap, säger ordföranden Ahmed al-Quraishi till AP.

I Jemen, ett av världens fattigaste länder, gifter sig en fjärdedel av alla kvinnor innan de fyllt 15. Medelåldern sägs vara runt 14 år, på landsbygden ännu lägre.

Tvingad till äktenskap

För två år sedan väckte den då 8-åriga Nujood Ali stor uppmärksamhet när hon gick till domstol och krävde skilsmässa från sin 30-årige man som misshandlade och våldtog henne.

– Så fort jag vill gå ut och leka på gården så slår han mig och ber mig gå in i sovrummet med honom, sa flickan till Yemen Times.

Flickan tvingades till äktenskapet av sin arbetslöse pappa som hade två fruar och 16 barn att försörja. Han slog henne och sa att hon måste gifta sig, annars skulle hon bli våldtagen och då skulle ingen kunna hjälpa henne.

Äktenskapet upplöstes av domstolen och parlamentet föreslog senare en ny lag för att hindra barnäktenskap. Men lagen motarbetades och godtogs inte av presidenten som skickade tillbaka den för omarbetning. Motståndarna tyckte att den gick emot islam, rapporterar AP.

2008 utsågs Nujood Ali till Årets kvinna av den amerikanska tidskriften Glamour.

FAKTA

Jemen har 22 miljoner invånare

Jemen är en starkt konservativ muslimsk republik med polygami och stor barndödlighet. Hälften av invånarna är analfabeter och landet är det fattigaste i arabvärlden.

Landet är stark präglat av stamsamhällets traditioner. Lagarna tillåter äktenskap med mycket unga flickor. Genomsnittsåldern för äktenskap på landsbygden är mellan 12 och 13 år.

Jemen betyder ”landet till höger”, syftande på Mecka. Invånarantalet uppskattas till drygt 22 miljoner, varav omkring två miljoner i huvudstaden Sana.

(Källor: NE, Wikipedia.)