”En fast rumpa är SÅ ett måste”

'Tantsjuka' i Ensam mamma söker? TV3: ”Det här är en lek mellan män och kvinnor”

RELATIONER

Sexism – eller oskyldig lek?

I Ensam mamma söker radas killarna upp och Helena, 37, får klämma och känna.

– Jag har svårt att se det som något annat än underhållning, säger TV3:s programdirektör Anders Knave.

Foto: tv3
I söndagens avsnitt genomfördes ett blindtest där en av mammorna fick klämma på, och bedöma, killarnas rumpor.

I nya säsongen av ”Ensam mamma söker” kläms det på rumpor och diskuteras kroppar. I söndagens avsnitt fick killarna som åkt på spa med Helena rada upp sig så hon kunde känna på bakdelarna. Och Madelene tog listigt ut två av killarna på forsränning för att kunna studera deras rumpor i våtdräkt.

– Jag håller inte med om att det är mer fokuserat på det än i de två föregående säsongerna. Det här är en lek mellan män och kvinnor och då ingår flirt och fysisk kontakt, säger Tv3:s programdirektör Anders Knave.

Ofarligt, flirtigt och lekfullt

Han menar att det hela är gjort med glimten i ögat och att det är uppenbart att det är en lek och ett spel.

– Det är ofarligt, flirtigt och lekfullt. Och med den ton som genomsyrar hela programmet har jag svårt att tycka att det är anstötligt.

Att så stort fokus hamnar på killarnas kroppar i allmänhet och rumpor i synnerhet menar han beror på deltagarna i programmet.

– Hela händelseutveckligen är helt i mammornas kontroll. Helena lägger stor vikt vid utseendet, säger Anders Knave.

Skulle det gå att göra ett ”Ensam pappa söker” där tjejer radas upp för att bli klämda på rumporna?

– Det är diskvalificerat som programidé. Som det ser ut idag är det svårare för en ensam mamma att träffa någon eftersom hon ofta har ett större ansvar för barn. Dessutom är det större risk att det skulle bli stötande eller förnedrande.

En del reagerar på att barnen deltar i programmet. Och de är också stora nog att se programmen – och har kompisar som säkert gör det. Hur resonerar ni där?

– Vi jobbar med tre duktiga, kloka kvinnor och grundregeln är att vi inte gör något som de inte tycker är ”fair”. Och i castingprocessen tittar vi mycket på hur de lever med sin barn och även vad barnens fäder säger. Men visst är det ett extra stort ansvar för en tv-kanal att jobba med människor som inte är medievana.