Så blir du en karriärista!

RELATIONER

Du har status, makt och råd att köpa en Hermés Birkin.

Karriären är allt, pallar inte kärleken fins alltid väninnorna där.

Och det är inte längre ensamt på toppen.

Kvinnorna i tv-serien ”Cashmere mafia” är snygga, rika och självständiga. Precis som allt fler unga svenskor.

Allt fler kvinnor offrar allt för karriären. Så säger trenden – se bara på tv-serier som ”Cashmere mafia” och kommande ”Lipstick jungle”. Vi satsar på oss själva. Syns, hörs och får allt bättre positioner i samhället. Ratar männen.

– Att vara kvinna i dag innebär något helt annat än för bara tjugo år sedan. Nu tillåts du vara ung, smart, snygg och framgångsrik på en och samma gång, du behöver inte ”bli man” för att lyckas, säger Ida Hult, etnolog och trendstrateg på företaget Trendethnography.

En undersökning bland unga i 17 länder visar tydligt att pengar och status blir allt viktigare värden för unga kvinnor. Samtidigt blir deras tilltro till män mindre och mindre.

– De här kvinnorna vet att de skrämmer män. I deras intensiva vardag med mycket jobb väljer många i stället att förlita sig på starka väninnor, säger Ida Hult.

Karriärmässigt ser trendforskarna att unga kvinnor är ambitiösa, skaffar sig högre utbildning än många män och sätter höga mål.

– Kvinnor känner inte att de har råd att bara välja ut några få karriärstrategier och satsa på dem, som männen gör. Ingenting tyder på att trenden håller på att avta, tvärtom. Fortsätter utvecklingen såhär kommer vi att se att kvinnor tar för sig ännu mer, säger Sofia Johnsson, framtidsstrateg på Kairos future.

FAKTA

6 tips – så blir du också en karriärista!

Egot framför allt. Visa gärna medkänsla och empati, men det är du som gäller.

Bli expert på det du gör.

Behåll fokus.

Ta ingen skit. Varken från din chef, dina kollegor eller din partner.

Stå upp för dina vänner. Strunta i resten.

Sätt höga mål – och ge dig aldrig.

1 av 3
Namn: Rebecca Edstrand. Ålder: 19 år. Bor: Kalmar. Familj: Mamma, pappa och två yngre bröder. Gör: Pluggar sista året på gymnasiet.

Är du redo att offra allt för karriären?

Rebecca Edstrand, 19:

"Ja, varför ska alltid männen få ha en karriär men inte kvinnorna?

Nu är det hög tid för kvinnor att förstå att vi kan göra precis det vi vill.

Jag är självklart redo att offra allt för att få den karriär jag vill ha, jag ska nå så högt jag bara kan. Man lever bara en gång, det gäller att kämpa för sina drömmar och visioner.

Bara för att man vill göra karriär betyder inte det att man inte kan ha familj.

Och varför skulle förresten familjen sätta stopp för karriären?

För att våga satsa krävs mod och jag önskar att alla kvinnor kunde hitta det modet inom sig. Alla kan om de vill.”

Christina Bredberg, 42:

Ja, det är okej – om man är säker på att man vill det.

Jag tror stenhårt på tesen ”lyckliga föräldrar = lyckliga barn”.

Även om barnen får se lite mindre av mamma, tror jag att hela familjen mår bättre med en glad mamma som jobbar mycket än en missnöjd mamma som valt bort karriären mot sin vilja. Då får den lediga tiden tillsammans mer kvalitet. Samtidigt är det viktigt att barnen mår bra med lösningen på hemmafronten.

Skulle familjen splittras för att mannen inte klarar av kvinnans karriär, tror jag att kvinnor är bättre på att fixa både familjeliv och karriär på egen hand.”

Linnéa Eriksson, 27:

"Offra allt för karriären? Jag tycker att det är helt upp till var och en hur man vill leva sitt liv, man måste få göra sina egna prioriteringar.

Vi lever i 2008 nu och att en kvinna jobbar och mannen är hemma med barnen eller har ett mindre välbetalt jobb är inget konstigt, det var länge sedan en kvinna hörde hemma barfota och gravid framför spisen. Men vad man än väljer måste man ta ansvar för sitt val.

Jag tror inte att det är sunt att satsa stenhårt på en sak, oavsett om det är att gräva ner sig i arbetet eller att bara leva för sina barn. Man måste ha sina andningshål. ”