"Jag älskar att gå i terapi"

Liv Tyler berättar om hur hon hanterar sin svåra period, kändislivet och mammarollen.

1 av 5 | Foto: Aftonbladet bild
Liv fullkomligt strålar på premiären av filmen "The incredible Hulk".
RELATIONER

Hon är nybliven ensamstående mamma och högaktuell i uppföljaren till kult­filmen ”Hulken”. Möt Liv Tyler, 30, i en intervju om mammarollen, terapi – och den ständiga kampen för att komma i röda mattans galaklänningar.

Liv Tyler går igenom en tuff period. För knappt en månad sedan ansökte hon om skilsmässa från den brittiske rockaren Royston Langdon, som hon varit gift med i fem år – och nyligen checkade hennes pappa Steven Tyler in sig på rehab för drog­problem.

Hur nära står du din pappa i dag?

–?Så nära jag kan. Han är en rockstjärna och

nästan alltid ute på turné, han har sitt eget liv och sin familj. Vi bor inte i samma stad heller så det är svårt, men jag försöker hitta tid för att träffas. I julas tillbringade vi en vecka tillsammans på semester.

Hur balanserar du jobbet med att vara mamma?

–?Att vara mamma är min första prioritet, men jag måste ju jobba också. När min son Milo föddes valde jag att inte jobba på ett helt år. Nu har jag en barnflicka, vilket jag är väldigt tacksam över. När jag inte jobbar utan kan vara hemma på dagarna, vilket händer väldigt sällan, kommer hon fem dagar i veckan mellan nio och fem. Men när jag jobbar behöver jag mycket mer hjälp, då måste jag ha någon som kan sova över och finnas till hands.

Vet Milo om att hans mamma och morfar är kändisar?

–?Jag tog med honom till en Aerosmithkonsert en gång och han älskar verkligen min pappa. Han förstår inte att han är känd, men han är verkligen fascinerad av honom. Man kan se att det är något speciellt med min pappa som får Milo intresserad. Han är ju på många sätt ett barn själv, när han sjunger och dansar.

–?Under själva konserten fick vi sitta på scenen, men Milo kunde bara koncentrera sig på hur ljusen ändrades. Han var helt besatt. Pappa kom över och sjöng för oss men Milo förstod inte riktigt.

Du träffade inte din pappa så mycket när du själv var ung?

–?Nej, men jag hade alltid mycket familj och kärlek runt omkring mig. Jag hade mina morföräldrar, min morbror, min styvpappa och min mamma. Men det var ingen traditionell mamma-pappa-barn-familj, och det är klart att jag har blivit sårad och lidit mycket på grund av det. I dag tycker jag det är intressant att försöka förstå och jobba med de erfarenheterna, hur de påverkade mig och hur jag kan göra saker och ting annorlunda med mitt eget barn.

På vilket sätt jobbar du med det? Går du i terapi?

–?Alltid, jag älskar terapi. Jag bokstavligen skuttar ut från mina möten. Jag älskar när man får en aha-upplevelse! Jag läser mycket böcker också, jag är lite besatt av psykologi.

Du lever trots allt ganska anonymt. Hur skyddar du ditt privatliv?

–?Jämfört med alla mina vänner, så är jag tråkig. Eller, jag är inte tråkig, men jag har inget socialt liv. Jag går inte bort på middagar tre gånger i veckan. Jag gör saker på dagarna och sedan går jag hem. Vid femtiden lagar jag middag och sen tar vi ett bad och leker och läser sagor. Efter det brukar jag vara trött och läser kanske lite manus.

–?Jag fläker inte ut mig överallt. Vissa gillar att göra det och jag kritiserar dem inte. Men för mig är det de små sakerna i livet som gör mig lycklig. Som att vara hemma med familj och vänner och laga mat.

Du har tidigare berättat att det var svårt att gå ner i vikt efter du fått barn, tränar du fortfarande intensivt?

–?Ja, så ofta jag kan. Just nu har jag varit hemma

i några veckor och tränat varje dag, eftersom jag tycker att det är så roligt. Det svåra var att gå ner alla graviditets­kilona.

–?Jag läser hela tiden om skåde­spelerskor som säger att kilona bara rasade av dem när barnen fötts och att de blivit smalare än någonsin, men så var det verkligen inte för mig. Jag var mer hungrig än någonsin medan jag ammade. Det är en hunger som jag aldrig tidigare upplevt. Precis som ett djur. Så det var riktigt tufft att bli av med alla extrakilon men det var kul också, en utmaning.

Följer du någon speciell diet?

–?Jag dricker mängder av vatten och jag gillar att köpa juicer på hälsokostaffärer. Jag brukar säga att du är vad du äter. Om jag äter kinamat en kväll så vaknar jag helt uppsvälld och plufsig nästa dag.

Åt du nyttigt igår?

–?I går åt jag faktiskt inte alls nyttigt. Jag var riktigt olydig, eftersom jag hade svält mig inför Costume institute-galan. Eller kanske inte svält mig, men jag gick på en extremt strikt diet bestående av protein­shakes, en sallad per dag och lite lax. Så i går, efter galan, åt min barnflicka, Milo och jag en riktig brak­middag med glass och vispad grädde till efterrätt.

Du är aktuell i nya ”Hulken”-filmen. Vilken superkraft önskar du själv att du hade?

–?Jag skulle inte vilja ha någon alls, det verkar bara innebära problem. Det alla superhjältar önskar sig mest av allt är att vara normala.

–?Eftersom mitt liv från det att jag föddes alltid har varit så spektakulärt, så har jag alltid längtat efter det enkla. Min mormor brukade säga: ”Livvy, sluta vara så normal hela tiden. Du är en extraordinär person och du borde vara stolt över det.” Men jag försöker bara vara mig själv.

FAKTA

NAMN: Liv Tyler.

Ålder: 30 år.

Yrke: Skådespelare.

Familj: Mamma

Bebe Buell, styvpappa Todd Rundgren och pappa Steven Tyler, som hon lärde känna först som nio­åring, halvsystern Mia Tyler och sonen Milo Langdon, 3, med exmaken Royston Langdon. Paret gifte sig 2003, men separerade i maj efter fem års äktenskap.

Aktuell: Som Bruce Banners (spelad av Edward Norton) kärlek Betty Ross i nya filmen

”The incredible Hulk”.

Slog igenom stort i filmen "Armageddon"

Liv uppmärksammades för första gången då hon till­sammans med Alicia Silverstone medverkade i Aerosmiths musikvideo ”Crazy”.

Filmdebuten var i Bruce

Beresfords thriller ”Silent fall” (1994) där hon spelade mot

Richard Dreyfuss.

Det stora genombrottet fick hon då hon spelade dotter till Bruce Willis och fästmö till Ben Affleck i domedagsrullen

”Armageddon” (1998).

Hon fick sedan rollen som

Arwen Undómiel i ”Sagan om ringen”-filmerna, regisserad av Peter Jackson.

Foto: New Line Cinema, Universal Studios, Numetro
"Sagan om ringen", "The incredible Hulk" och "Silent fall".

Minifilmografi:

”En sen kväll på McCool’s” (2001)

”Sagan om ringen” (2001)

”Sagan om de två tornen” (2002)

”Sagan om konungens återkomst” (2003)

”Jersey girl” (2004)

”Lonesome Jim” (2005)

”Reign over me” (2007)

”The strangers” (2007)

”Smother” (2007)

”The incredible Hulk” (2008)

Ernst Reinhart/IFA