Så lyckas du med din relation

Gå från ensam till tvåsam med ny metod

Foto: IBL
SOFFSOLITÄR? Enligt boken "Hemligheten – från ögonkast till varaktig relation" behöver ingen leva ensam.
RELATIONER

”Ingen behöver egentligen leva sitt liv ensam” — så presenterar sig singel­marknadens senaste ­produkt ”Hemligheten”. Men var lugn, du slipper sliskiga raggningsrepliker och testosteronstinna ­krogrundor.

Söndag hjälper dig att ta reda på vilken relationstyp du är och hur du förändrar ditt beteende.

Foto: Cato Lein
Egil Linge, psykoterapeut.

Markus är 27 år gammal och längtar efter en relation. Han är omtyckt bland vänner och beskriver sig själv som en social person. Problemet är bara att så fort en kvinna visar minsta lilla intresse i honom blir han stressad och flyr fältet. Dagen efter känner han ångest över sitt beteende?…

Varaktig kärlek

Detta är bara ett av många livsöden i boken ”Hemligheten – från ögonkast till varaktig relation” av psykoterapeuten Egil Linge och journalisten Dan Josefsson. Tillsammans försöker de förklara orsaken till att så många av oss har svårt att hitta varaktiga kärleksrelationer. Glöm Neil Strauss hemsnickrade raggningsrepliker och påträngande förföringsmetoder i 2005 års ”Spelet”, ”Hemligheten” handlar om att gå till botten med ett problem som finns inom oss själva.

–?Vår syn på relationer och umgänge skapas redan i barnsängen. Vi utvecklar strategier för hur vi ska få största möjliga närhet av våra föräldrar och de systemen plockar vi fram även i vuxenlivet, säger psykologen och psykoterapeuten Egil Linge.

Ändra vanor

Metoden baserar sig i kognitiv psykoterapi som används för att förändra tankar, vanor och beteenden för ett bättre liv. Kanske finns det en orsak till att du tappar intresset efter tredje dejten eller kväver din älskade med överdriven klängighet. Och kanske är det egentligen inte så svårt att göra något åt det.

–?Våra handlingar är det som är allra lättast att påverka, är det något vi tycker är obehagligt kan vi oftast genomföra det ändå. Känslor och tankar däremot är svårare att förändra, det är därför vi har olika verktyg till hjälp.

Gör tvärtom

Något så enkelt som att sätta sig ner och bestämma att ”i dag ska jag göra tvärtom mot vad jag brukar” är enligt Egil ett första steg till att förstå och övervinna sina problem. Det handlar om att våga, om att behålla fokus och alltid befinna sig i nuet.

–?Det mest kritiska ögonblicket i en relation är när förälskelse övergår till vardag, då är det väldigt vanligt att folk ger upp. En av orsakerna är att de inte klarar av att leva i nuet, de tittar alltid två eller tre veckor framåt. Om man jobbar för det kan förälskelsen finnas kvar hela tiden.

Är du fortfarande kär i din fru?

–?Jag är fortfarande lika kär efter elva år. Vi tar en dag i taget och försöker göra saker tillsammans, ordna tid för varandra.