”Det är en förmån att få tid till sitt barn”

Maria, 27, har en överenskommelse med sin man i Italien

Foto: Privat
”Vi har en överenskommelse. Jag sköter allt hemma och min man jobbar och drar in pengar”, säger Maria Bergmark, 27.
RELATIONER
Foto: Privat

Maria Bergmark, 27, har varit hemmafru i drygt två år. Hon blev av med sitt jobb som smyckessäljare när hennes arbetsgivare fick veta att hon var gravid.

– Jag var jätteledsen först, men nu är jag hemma med vår dotter Alma och tycker att det är en fantastisk förmån att få ägna tid med mitt barn.

Maria och hennes man Matteo har varit ett par i sju år. Att Maria är hemma på heltid passar familjen bäst, eftersom Matteo har eget företag och arbetar borta i veckorna.

– Vi har en gemensam överenskommelse. Jag sköter allt hemma och ser det som mitt ansvar eftersom jag inte yrkesarbetar. Min man jobbar och drar in pengar. Det funkar för oss. Men självklart finns det gränser, jag skulle aldrig stryka Matteos skjortor. Det får han fixa själv.

Maria tycker inte att livet som hemmafru är någon lyxig tillvaro, tvärtom menar hon att det ibland är tufft att hinna med allt som ska göras.

– Jag lever verkligen inget Anna Anka liv. Att vara hemmafru i Italien är rätt oglamoröst. Jag gör storkok, jag handlar, diskar, städar, tar hand om Alma och hjälper min man lite med hans företag. Där vi bor finns det inte så många hemmafruar, vilket gör att det ibland kan bli lite ensamt att vara hemma.

Vill du börja arbeta igen?

– Jag tycker att det är en viktig erfarenhet att vara hemma och jag känner inte att jag går miste om något just nu. Men när Alma är större kommer jag säkert att vilja arbeta igen.

FAKTA

Maria Bergmark

Ålder: 27.

Familj: Maken Matteo och dottern Alma.

Bor: Florens, Italien.

Gör: Hemmafru.