Ragga som ett proffs

Foto: Jimmy Wixtröm
”Du måste få honom att berätta något personligt för att skapa ett band mellan er”. Henrik Fexeus coachar vår reporter Emma.
RELATIONER

Chefen glider fram med något olycksbådande i blicken.

Chefen: ”Emma! Henrik Fexeus släpper ragg-guideboken ”Alla får ligga”. Någon slags försvenskad version av Neil Strauss ”Spelet”. Ut och kolla om det stämmer. Han får coacha dig på krogen.”

Jag: ”Men jag är gift! Nygift!!”.

Chefen: ”Du behöver inte ligga, bara ragga”.

Jag: ”Men jag är gift! Gift!”.

Chefen: ”Bra. Då har du gjort det förr.”

Och det var så jag hamnade här.

En hotellbar har aldrig känts så skrämmande. Det är oväntat svårt att gå fram till en okänd person och ta kontakt. Efter några misslyckade turer längs baren tar jag ett djupt andetag, repeterar Henriks tips i huvudet och går fram till baren. Jag beställer ett glas vin och vänder mig mot mannen bredvid mig.

– Du, jag måste bara fråga: Mina killkompisar påstår att det här med raggningsrepliker funkar, men själv är jag tveksam, vad tycker du?

Genom att frågan är öppen begär jag ett längre svar än ja eller nej. Han vänder sig mer och mer från baren och mot mig och jag vänder mig sakta mot honom.

Jag besvarar beröringen

Man nummer ett är 38 år, lätt gråhårig och klädd i kostym. Han håller sin vänstra hand i fickan, men när han gestikulerar ser jag att en guldring pryder ringfingret.

Henrik har tipsat om att människor automatiskt tittar dit man pekar och att man kan utnyttja det genom att peka mot munnen, halsen eller ner i urringningen. Själv är jag mycket kyskt klädd utan minsta antydan till urringning, men jag väljer halsen och får direkt resultat. Mannen tittar mot halsen och när jag söker lång ögonkontakt ser jag att hans pupiller vidgas. Ett tecken på attraktion.

Jag försöker etablera en fysisk kontakt, men innan jag hinner ta mannen lätt på armen rör han vid mig. Jag besvarar beröringen. Att härma någons kroppsspråk ger en känsla av samhörighet.

Jag tycker att raggningsförsöket gick bra och går tillbaka till programledaren och författaren Henrik ”Tankeläsare” Fexeus, som bedömt mina försök på avstånd.

”Ha ett öppet kroppsspråk”

Fexeus har sitt karaktäristiska rävleende på läpparna. Trots att han knappt sovit efter bok-releasefesten kvällen innan utstrålar han energi. I två timmar har han matat mig full med tips och tricks kring det mänskliga beteendet. Domen är hård men rättvis:

– Håll inte händerna över bröstet, det skapar ett avstånd till den du pratar med. Ditt kroppsspråk ska vara så öppet som möjligt.

Okej, på’t igen.

Kille nummer två är ung. Jag går fram och säger att jag är från Göteborg och bara är på besök. Mina killkompisar påstår att stadsdelen Stureplan är målet för en utekväll, medan jag trivs bra här på Söder. Var tycker han att vi borde gå?

Killen tar min fråga på stort allvar och börjar föreslå ställen i närheten. Jag försöker styra bort samtalet från bartipsen men lyckas inte, trots lång ögonkontakt och att jag lutar mig lite närmare och leker med mitt hår i nacken.

Desperat tar jag till Henriks knep att sakta smeka vinglasets fot, men får ingen reaktion där heller. Den här killen är helt omedveten om mina raggningsförsök. Jag ger upp.

– Om du frågar om han föredrar Södermalm när vi befinner oss där kommer du få ett självklart ja. Du måste ställa en öppen fråga och snabbt komma in på känslor, vad tycker han, vad känner han? Få honom att berätta något personligt för att skapa ett band mellan er, tipsar Fexeus.

Pupillerna blir större – succé!

Försök tre. Två killar sitter i baren. De är i 25-årsåldern och jag ställer mig bredvid den mörkhåriga, glasögonprydda. Jag beställer en öl och på väg därifrån kör jag samma öppning som första gången: jag frågar hur han brukar ragga. Killen, som inte är lika snygg som han är full, hakar tveksamt på. Fortfarande mest vänd mot kompisen svarar han att han mest brukar supa och får han napp under kvällen är det bara en bonus.

Jag söker lång ögonkontakt men står kvar med fötterna vända bort från honom. Han vänder sig mot mig och sitter snart helt med ryggen mot sin kompis. Jag för fingret mot min mun och ser att hans ögon följer efter. Hans pupiller blir större. Succé! Jag försöker skämta och när vi skrattar tillsammans tar jag lätt på hans arm. Att han skrattade ska koppla ihop minnet av mig med att han hade roligt.

Till slut har killen ignorerat sin kompis så länge att denne börjar ta på sig jackan. Jag blir modig och frågar killen om hans telefonnummer.

– Nej, det kan du inte få?... Jag har flickvän och då skulle jag bara ringa dig när jag är full och vill ligga.

Längsta sekunderna i mitt liv

Okej, inget telefonnummer, men ändå helt godkänt. Han ignorerade sin kompis och visade med sitt kroppsspråk att han var intresserad. Han hann också styra in samtalet på sex flera gånger under vårt korta samtal.

Henrik är nöjd och tycker att vi ska testa något nytt. Nu får jag uppdraget att göra allt fel. Jag travar fram till två killar som sitter och snackar i baren. Jag dyker upp från ingenstans, ställer mig bakom dem och säger ”Hej”.

Killarna hejar tveksamt tillbaka. Utan att söka ögonkontakt fortsätter jag: ”Har ni kul?”. Den ena killen försöker artigt fortsätta samtalet, utan större hjälp från mig. Det är de längsta sekunderna i mitt liv. Jag bara står och stör. Killarna visar tydligt att de vill att jag ska gå. De få gånger jag säger något vrider de bara lite på nacken. Jag står inte ut utan går därifrån lika plötsligt som jag kom.

Slutraggat för i kväll.

Slutsats: Jag får med mig en hel del ess i rockärmen hem, som jag tror att man kan använda även i andra syften än att ragga. Jag kommer använda alla mina nyvunna charmkunskaper för att slippa nästa jobbiga uppdrag?...