Emma bygger hus åt fattiga

Åker med Action Aid till Nepal

RELATIONER

Under 10 dagar har Emma Andersson lämnat livet som ”hockeyfru” i Detroit för att gräva, mura och blanda betong i Nepal.

Hon och svägerskan Ulrika Zetterberg ska vara med och bygga hus till lokalbefolkningen.

– Det har länge varit en dröm för mig att göra något sånt här, säger Emma Andersson.

Foto: Mia Carlsson
Emma Andersson bor till vardags i Detroit, USA, men ska nu under tio dagar arbeta med att bygga hus i Nepal. - En dröm för mig, säger hon till aftonbladet.se.

Idag fredag börjar resan mot Nepal och när vi får tag på Emma Andersson sitter hon i en bil på väg till Kastrup.

– Det är en härlig känsla att vara på väg. Men det har varit hektiskt att hinna fixa allt, myggnät, hjälmar, stålhätteskor. Vi har fått en packlista med allt vi ska ha med.

Under 10 dagar är det inkvartering i tält som gäller. Och ingen tillgång till varken rinnande vatten eller elektricitet.

– Jag har inte ens mobilladdaren med.

Finansierar tre hus

Hon och pojkvännens storasyster, Ulrika Zetterberg, bekostar själva resan som görs i hjälporganisastionen Action Aids regi. Förutom resa och uppehälle betalar de en summa som ska finansiera ytterligare tre hus i byggprojektet.

– Istället för att bara ge pengar som man inte vet var de hamnar, så får man själv vara med ute på fältet och både se vad pengarna används till och hjälpa till på plats, säger Emma Andersson.

Hon berättar att hon redan som 11-åring åkte iväg på sitt första fredsläger i USA.

– Jag har alltid tänkt att jag ska göra något sånt här när jag får möjlighet och nu kände jag att det gick.

”Jag är jordnära”

Som en av Sveriges mest omtyckta kändisar som lett egna tv-program – och därtill sambo med ett hockeyproffs – kan det tyckas att steget är långt till att mura hus i ett fattigt asiatiskt land.

– Även om jag lett tv-program om lyx och flärd så tror jag att folk som känner mig vet att jag är en jordnära tjej. De har också sett på tv att jag klarade mig ganska bra i 90 dagar på en öde ö. Jag vann ju faktiskt Robinson, säger Emma Andersson.

Och vissa lärdomar tror hon att hon kan ha nytta av i Nepal.

– Jag vet vilka löv som funkar när man inte har toapapper.

Till vardags bor du utanför Detroit. Din kille är hockeyproffs. Vad gör du på dagarna?

– Det är den tråkigaste frågan att få. Jag har lite projekt vid sidan av, även om jag inte gör tv just nu, men de hör till mitt privata liv. Men just nu ska jag fokusera på detta, det kanske kan bli en ny bana, säger Emma Andersson.

FAKTA

Mer om Emmas resa med Action Aid

Resan arrangeras av hjälporganisationen ActionAid, som har arrangerat Res & Bygg i många år från Storbritannien. Från och med förra året har svenska resenärer att kunnat delta på resan, som dock fortfarande arrangeras av ActionAid i England.

Under resan får man hjälpa till med att till exempel gräva, mura och måla, blanda betong och lägga tegelstenar. Vem som helst kan resa med, om man är över 18 år (eller 16 år i vuxens sällskap/med målsmans medgivande).

Det är en ganska dyr resa, men då ska man veta att cirka hälften av kostnaden utgörs av en ren donation till projektet som motsvarar kostnaden för tre hus. Kostnaden för att delta i Res & Bygg i Nepal är 3 500 brittiska pund (cirka 42 200 kronor). Det innebär att alla deltagare inte bara bidrar med arbetskraft, utan även med en donation.

Under 2009 kan svenskar delta i två olika Res & Bygg-projekt, ett i Nepal och ett i Sydafrika. Resan till Sydafrika var i september. Nästa år arrangeras den igen, i september 2010.

I Nepal bygger projektet hem till före detta skuldslavar, så kallade kamaiya, i staden Nepalganj.

Läs mer om Action Aid här!

Om Nepal

Nepal, som ligger inklämt mellan Kina och Indien, är ett av världens fattigaste länder.

Utländskt bistånd står för ca 75 procent av landets utvecklingsbudget.

Flertalet barn beräknas lida av undernäring.

Källa: ne.se.