”Spetstrosor har liksom stulit julen”

Terri Eriksson om den traditionsenliga underklädes-debatten

RELATIONER
Foto: Peter Wixtröm
Terri Herrera Eriksson är Wendela-krönikör.

Det finns några säkra jultecken: julskinka som travas i kyldisken, granar som tänds på torgen, bockbränning (om man kommer från Gävle) och luciafirande.

Och underklädeskampanjerna, märkligt nog. Spetstrosor har liksom stulit julen.

Och sen följer ofelbart debatten om själva underklädesreklamen.

Är det för magert, vulgärt, porrigt, tråkigt eller bara förkastligt i största allmänhet?

Vem ska köra i diket i år? Om det nu någonsin har hänt.

Alla pratar om att ”männen” körde av vägen när avklädda Anna Nicole Smith dök upp på reklampelarna i vintermörkret 1993.

Men vid en noggrannare research ser det ut som det möjligtvis var en norrman som koncentrerade sig mer på tuttar än på vägen.

En person. För 16 år sen.

Ändå kommer anspelningarna på att köra av vägen varje år. Otroligt!

Andra nya jultraditioner:

Julkalendersdissning: Att julkalendern på SVT ska bli sågad är lika givet som rubriken ”Fel låt vann!” dagen efter Eurovision Song Contest. Det är den enda gången per år som barnkultur verkligen engagerar vuxenvärlden. Ändå brukar julkalendrarna vara långt mycket bättre än mycket annan medioker smörja som visas på Barnkanalen under resten av året. Jag tippar förresten att årets julkalender Superhjältejul blir mer sågad än vanligt. Sen blir det omröstning: ”Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna?” och folk röstar på Trolltider, Sunes jul och Teskedsgumman. Som vanligt.

Julvärdsåsikter: Förr var alltid Arne Weise julvärd, nu har julvärdspresentationen närapå nått Augustprisnivåer. Själv har jag lite svårt att uppbåda någon åsikt i frågan. Lisbeth Åkerman – det är väl bra? Eller? Det spelar inte så stor roll. Hon ska ju bara sitta i teve, inte vara hemma hos mig och laga köttbullar.

Alternativa julbord: Skaldjursbuffé, vikingafest och ryskt julbord. Det alternativa julbordet börjar bli så vanligt att det inte längre är alternativt. Generation Individuell vill även positionera sig själv som annorlunda när det gäller att äta julmat med jobbet: ”Vi tycker att de vanliga julborden är så stabbiga och trista. Därför gör vi lite annorlunda: vi väljer julbord med western-/thai-/karibiskt tema!”

Thailandsresan: Thailand har på några år blivit hela Sveriges tomteland och bor du i ett övre medelklassområde löper du större risk att stöta på grannen på Koh Lanta än på garageuppfarten i jul.

Artikeln ”Så firar bonusfamiljen jul”: Varje tidning med självaktning har en artikel om hur bonusfamiljen gör med julen. Delar man upp sig och barnen får fira jul två gånger? Samlas hela gänget som i ”Tomten är far till alla barnen”? Eller kör man bara vartannat år? Det finns ingen måtta på hur spännande detta tycks vara. Håll utkik någon gång strax före jul, då kommer den garanterat (Vi Föräldrar har redan publicerat sin)!