”Vi är mycket gladare på julafton nu”

Sliten av klappjakten? Gör som Gunilla Bergensten

RELATIONER

Första advent. Julstjärnor, ljusstakar – och klappjakt.

Nu börjar årets stressmånad, i synnerhet för kvinnor.

Gunilla Bergensten tröttnade på att vara ett vresigt vrak på julafton och hittade en lösning.

Foto: Björn Lindahl
ROLIGARE JULSTÖK Författaren Gunilla Bergensten tycker att planeringen inför julen har blivit roligare sedan hon och hennes man har börjat dela på jobbet. ”Magnus har andra tankar och idéer”, säger hon.

Till julen håller vi på traditionerna. Inte bara när det gäller sylta och julklappsrim, utan det handlar även om könsrollerna.

Undersökningar visar att kvinnor fortfarande har huvudansvar för klappar, julmat, bakning, pynt, städning och planering. Männen: för att skaffa gran och vara tomte. Enligt Coops medlemspanel upplever också fler kvinnor stress inför jul medan många män tycker att det är precis som vanligt.

–?Det är tyvärr inte oväntade siffror, säger TCO:s ordförande Sture Nordh med anledning av att TCO just släppt nya siffror på snedfördelningen kring julstöket. Männen jobbar undan för att vara lediga inför julhelgen medan kvinnorna både sköter jobb och det obetalda arbetet.

”Sorgligt”

Visserligen är fördelningen något bättre än vid TCO:s förra mätning för några år sen, men det är ändå sorgliga siffror, menar han.

Författaren Gunilla Bergensten gav för snart två år sen ut debattboken ”Familjens projektledare säger upp sig. Hon tycker att det är ”häpnadsväckande och skamligt” att vi inte har kommit längre. Även om det finns smarta genvägar som att köpa julklappar på nätet eller betala för hjälp med julstädningen så tar även småsaker tid, menar hon.

–?Att vara ansvarig för barnens evenemang i december låter ju inte så svårt. Men jag vill mena att den stress som alstras dagen före barnens luciafirande, när man letar fram luciasärkar som luktar vind och är för små, om den stressen kunde omvandlas till energi, då behövdes det inte hållas något klimatmöte i Köpenhamn.

Och det är inte shoppingen som är det svåra, det är hela presentplaneringen. De senaste åren har Gunilla Bergensten och maken Magnus därför gjort annorlunda.

–?Förra året satte vi oss i slutet av november, skrev upp allt som borde göras och delade upp det. Fast något blev ändå fel, det slutade med att min son höll på att få två racket och min dotter fyra Barnen i Bullerbyn på cd.

Roligare att dela

Ändå tycker hon att det mest är fördelar med att dela på decemberstöket.

–?Det blir roligare när Magnus är med. Han har andra tankar och idéer. Och planeringen har blivit bra diskussioner, både om nivå på julstök och om värderingar: ska en sexåring få ett Nintendo? Hur mycket julklappar ska man ge? Dessutom är vi gladare när det väl är julafton, det är inte är en massa irritation som pyr för att en har fått göra mer.

FAKTA

Kvinnors julgöra...

Handla julmat.

Åtta av tio kvinnor handlar julmat medan endast fem av tio män handlar julmat.

Laga maten.

Lika stor andel av kvinnorna uppger att de lagar julmaten. Varannan man litar fortfarande på att någon annan ska se till att julbordet står dukat.

Baka.

Sju av tio kvinnor bakar till jul. Populärast är pepparkakor.

Köpa julklappar.

Nästan två tredjedelar av kvinnorna är ansvariga för julklappsinköpen, motsvarande andel bland männen är 18 procent. 4 av 10 kvinnor handlar också julklappar i andras ställe (oftast sin mans/sambos) mot 2 av 10 män. Män lägger ut lika mycket pengar på presenter. De köper färre, men dyrare klappar.

Pynta.

81 procent av kvinnorna har huvudansvar för julpynt, både inköpen och pyntet.

Städa.

41 procent av kvinnorna julstädar själva mot 5 procent av männen. Resten delar på jobbet eller anlitar någon utifrån. Nästan 14 procent av kvinnorna fejar mer än två hela arbetsdagar inför julen.

Planera.

53 procent av kvinnorna är ensamt ansvariga för allt från luciafirandet till vem som ska handla vad. 4 procent av männen har samma huvudansvar. Resten delar på jobbet eller lägger ut det på någon annan.

... och männens:

Köpa julgranen.

Nästan hälften av alla män under 65 år köper julgranen. Var fjärde kvinna uppger att det är hon som köper gran. Var tredje svarande köper ingen gran alls

Är tomte.

12 procent av männen är tomte, mot två procent av kvinnorna.

Källa: TCO, SIFO, Vi i Villa, Synovate, Nordea, Kvinnopanelen.

ARTIKELN HANDLAR OM