Se upp! Han kommer att vara otrogen

Ex-tjejerna varnar – men får mothugg av relationsexperten

RELATIONER

De anklagas för otrohet, sexmissbruk och själlöshet.

Här är varningarna som hotar stjärnornas kärlek.

Det händer i kändisvärlden och det händer i ditt hemmakvarter. Att folk varnar den nya partnern för sitt dåliga ex. Bland kändisarna har den senaste tiden Katy Perry, Khloé Kardashian och Kate Hudson fått ta emot sådana varningar. Deras killar har beskrivits som otrogna, sexmissbrukande sluskar av sina ex-flickvänner, inkapabla att ha seriösa relationer.

VILL RÄDDA SITT EGET SKINN

Men hur mycket vikt ska man lägga vid en sådan varning – och varför gör exen så?

Sofis mode ringde upp relationsexperten Sverker Wadstein.

– Jag tänker att en sådan varning egentligen säger mer om den som varnar. I de allra flesta fall tror jag att det handlar om att rädda sitt eget skinn. Man vill bevisa för sig själv att det var den andres fel att förhållandet tog slut. Men de som går ut med varningen är ofta inte medvetna om det motivet själva – de tror att de gör det av hjälpsamhet.

Vad kan det finnas för andra motiv?

– Svartsjuka, hämnd och en önskan att smutskasta personen. En minoritet – kanske en av 20 – gör det av en genuin önskan att hjälpa den nya partnern.

En vanlig sak att varna för är att exet varit otrogen i det tidigare förhållandet. Ska man varna för det?

– Nej, visst säger det något om hur personen var då – men det betyder inte att personen kommer att vara otrogen igen. Och det är något som han eller hon måste få chansen att själv berätta. Genom att gripa in omyndigförklarar man sitt ex och fråntar honom eller henne den möjligheten.

RING POLISEN I FÖRSTA HAND

Finns det något fall där det är befogat att varna för sitt ex?

– Ja, i de fall där personen lider av en empatistörning och har så kallade psykopatdrag. En sådan störning kan vara svår att upptäcka och om du har blivit lurad och manipulerad av en sådan person kan det vara bra att varna andra. Har du blivit utsatt för våld är det i första hand polisen som du ska ringa. Då är det på en helt annan nivå.

ARTIKELN HANDLAR OM