Mobilen – vår trygghet i mörkret

RELATIONER

Mobilen gör svenskarna trygga i utomhusmörkret.

En fjärdedel ringer eller låtsas ringa någon när de går ensamma på kvällen.

Enligt en amerikansk studie kan det dock vara en falsk trygghet.

– Visst kan man tänka sig att man tappar uppmärksamheten när man går och pratar i telefon. Men man kan också tänka sig att det har en avskräckande effekt, säger kriminologen Felipe Estrada.

Foto: colourbox
Falsk trygghet?

De allra flesta kvinnorna känner sig otrygga när de går ensamma utomhus på kvällstid.

85 procent säger att de undviker platser som är oupplysta och undanskymda, som t ex parker.

Och 75 procent har mobiltelefonen redo. En fjärdedel låtsas ringa eller ringer upp någon.

Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Tele2.

Falsk trygghet

Enligt en amerikansk studie kan telefonerandet dock invagga en i falsk trygghet.

När Ohio State University undersökte saken fann de att uppmärksamheten på omgivningen blev sämre – och att många medan de pratade i telefon valde att gå den mindre säkra vägen.

Felipe Estrada, kriminolog på BRÅ, säger att han inte sett några studier som visar om mobiltelefonen är något att hålla i handen när rädslan kommer krypande.

– Man kan tänka sig två scenarior. Det ena är att man tappar uppmärksamheten. Det andra är att det har en viss avskräckande effekt på en potentiell gärningsman, säger Felipe Estrada.

Han påpekar också att det trots allt är en ganska liten risk att bli överfallen på öppen gata av okänd gärningsman i Sverige.

– Den farligaste platsen för en kvinna är fortfarande hemmet.

”Ensamhet är läskigt”

Om den faktiskta nyttan med att ringa eller låtsas ringa är omdiskuterad, så är i alla fall känslan den inger otvetydig.

– Mörker är något som vi upplever som läskigt. Ensamhet är läskigt. Och den känslan kan man tacklar genom att ringa någon, säger Felipe Estrada.

Den bilden bekräftas av Nattknappen, en helgkvällsöppen telefonjour i Stockholms län, dit kvinnor kan ringa för att bli ”följda” hem.

– Vårt enda syfte är att bemöta den upplevda otryggheten. Och det är också av den anledningen kvinnor ringer till oss. De är oerhört tacksamma att tjänsten finns, säger Jenny Öhgren, samordnare för polisens volontärverksamhet i Stockholms län.

FAKTA

Nattknappen

Den som ringer till Nattknappen får prata med en av polisens volontärer. Tanken är att skapa trygghet på vägen hem eller till bussen när det är mörkt ute. Om något skulle hända under promenaden hem kan Nattknapppen snabbt larma polis.

Sedan Nattknappen startade på nytt i mars har inga incidenter inträffat med de ringande och inga polispatruller har behövt skickas ut i det sammanhanget.

Varje kväll kommer mellan 30 och 40 samtal och de allra flesta som ringer är kvinnor som är på väg hem.

Telefonnumret till Nattknappen är 08-50 44 66 66. De tar emot samtal inom Stockholms län under fredag- och lördagkvällar kl 23.00-03.30.