Emma hemma från drömresan

Har byggt hus åt ”skuldslavar” i Nepal

1 av 2 | Foto: Privat
Under tio dagar levde och arbetade Emma Andersson i en by i Nepal. "Jag har haft så mycket fina upplevelser samtidigt som det var så jobbigt", säger hon till Aftonbladet.
RELATIONER

Före detta Robinson-vinnaren och ”hockeyfrun” Emma Andersson är tillbaka i Sverige efter sitt livs resa.

I tio dagar har hon bott och arbetat i en by i Nepal. Tillsammans med biståndsorganisationen Action Aid hjälpte hon så kallade kamaiya-familjer, skuldslavar, att få ett hem.

– Jag blir rörd bara jag pratar om den här resan. Jag har haft så mycket fina upplevelser samtidigt som det var så jobbigt. Jag har bott och levt med de här människorna som är hemlösa eller bor i lerhyddor som rasar så fort det regnar ute, och tillsammans med dem har vi hjälpts åt att bygga hus, berättar Emma Andersson.

Steget är långt från lyxvillan utanför Detroit, där hon till vardags bor med hockeyproffset och pojkvännen Henrik Zetterberg, till den lilla byn i Nepal. För att ta sig dit krävdes det en timmes flyg från huvudstaden Katmandu och sedan två timmar med buss på skumpiga vägar. Där har Emma, svägerskan Ulrika Zetterberg och de andra i gruppen bott i tält och jobbat från morgon till kväll.

Eget hus – med lås på dörren

Kamayia-familjerna är skuldslavar som i generationer har arbetat för att betala av gamla skulder. Under tiden har de fått mat och boende, men när de sedan blivit fria skulderna lämnas de utan någonting.

– Vi byggde hus åt en gammal man och hans brors fru och två kvinnor som inte hade någonstans att bo. Nu skulle de till och med få ett lås på dörren – så annorlunda från vårt liv, säger Emma.

– Vi kämpade tillsammans. Och med tolkens hjälp kunde vi kommunicera och de berättade om sina liv. Många vet inte ens hur gamla de är. De lever i nuet.

”Så tacksam”

När Aftonbladet träffar Emma har hon precis landat i Sverige. Hon beskriver kontrasten som enorm.

– Att komma till den här byn och träffa de här människorna, det är som att komma till en annan värld. Vad som förvånade mig så var att alla var så lyckliga. Alla är vänner med varandra och alla hjälper varandra, det finns ingen avundsjuka. Det kom folk från andra byar och hjälpte till att bygga husen.

– Jag är så tacksam över att ha fått uppleva det här. Det är ett så tufft liv de har, de här personerna, men när man samtidigt upplever den värme som finns så blir man bara glad, säger Emma.

Har fått mersmak

Att få syssla med biståndsarbete har länge varit en dröm för henne. Hon tog kontakt med Action aid för att veta mer om olika projekt och fick på så sätt höra om skuldslavarna i Nepal. Nu har Emma fått mersmak och hoppas att snart ge sig ut på nya resor. Hon vill bland annat åka till Kambodja och Guatemala.

– Det var verkligen inte sista gången jag gör något sådant här. Herregud, man kan inte rädda världen genom en sådan här resa, men man kan ju försöka en bit på vägen.

FAKTA

Mer om Emmas resa

Resan arrangerades av hjälporganisationen ActionAid, som har arrangerat Res & Bygg i många år från Storbritannien. Från och med förra året har svenska resenärer att kunnat delta på resan, som dock fortfarande arrangeras av ActionAid i England.

Under resan får man hjälpa till med att till exempel gräva, mura och måla, blanda betong och lägga tegelstenar. Vem som helst kan resa med, om man är över 18 år (eller 16 år i vuxens sällskap/med målsmans medgivande).

Det är en ganska dyr resa, men cirka hälften av kostnaden utgörs av en ren donation till projektet som motsvarar kostnaden för tre hus. Kostnaden för att delta i Res & Bygg i Nepal är 3 500 brittiska pund (cirka 42 200 kronor). Det innebär att alla deltagare inte bara bidrar med arbetskraft, utan även med en donation.

Under 2009 kan svenskar delta i två olika Res & Bygg-projekt, ett i Nepal och ett i Sydafrika. Resan till Sydafrika var i september. Nästa år arrangeras den igen, i september 2010.

I Nepal bygger projektet hem till före detta skuldslavar, så kallade kamaiya, i staden Nepalganj.

Läs mer om Action Aid här!

ARTIKELN HANDLAR OM