Visst kan DU rädda världen

RELATIONER

På måndag inleds klimatmötet i Köpenhamn.

Men du behöver inte invänta beslut från världens ledare för att leva ett mer klimatsmart vardagsliv. Wendelas ­krönikör Malin ­Wollin och hennes ­sambo miljöekonomen Joachim Lantz gör det ­redan. Här ger de dig sina sju bästa tips!

1 INRED INDIVIDUELLT Älskade gamla möbler! Allt i vårt hem utom soffbordet och dubbelsängen är ärvt eller köpt på Blocket. Barnens möbler är hallmöbler från sjuttiotalet, Joachim har byggt en loftsäng, skrivbordet till sjuåringen kommer från förmedlingscentralen. Dubbelsängen är tio år gammal. Köp gamla, slitstarka och vackra möbler som du varken behöver eller vill byta ut. Blaska på med svanenmärkt färg och sätt personlig prägel på ditt svennebananhem. Låt ditt hem spegla vem du är. Ingen är en katalogmänniska.

2 PÅ MED RAGGSOCKAR Det är mysigt att ha ett svalt hem. Du sover bättre och måste komma närmare den varma kroppen intill. Vintertid har vi nitton grader i huset.

Tänd ljus och låt det brinna och svep in er i filtar.

Jag brukar låtsas att jag har en stuga med riktiga trägolv, om jag blundar och fryser lever jag drömmen om ett liv i rustikt sus och dus.

3 SMART TEKNIK

Jag tror inte på att ­lägga ner bilismen. Vi behöver bilen för att storhandla, åka till släktingar eller hämta hem soffor vi köpt på Blocket. Vi behöver fler hybrider, fler elbilar, ny teknik.

Vi kör på etanol eftersom sjusitsiga hybrider inte existerar. Det är helt otroligt att vi har uppfunnit touchscreen och Zlatan men ­inte kommit längre med miljöbilarna. Jag tror att de som har stått i vägen för elbilen kommer brinna i helvetet.

4 RENT SAMVETE Grumme är rengöring från himlen. Det blir rent, doftar lagom och barnen kan till och med dricka det utan att dö. Vi har såpa till rengöring, tvätt och disk. Olja från tall, ni hör ju, det kan inte bli bättre. Tvättsåpa och låg temperatur, ut på torksträck och så njut av hur gott rent doftar. Plagg dränkta i sköljmedel doftar inte rent, det doftar som om man har något att dölja.

5 MINITUNNA I vår familj är vi fem personer. Vi är inte ens så där moderna så att vi har varannanveckabarn, vi är alltid fem personer. Dessutom har vi ett blöjbarn som ganska ofta pausar i bajset och fortsätter i en ny så att en bajs ger två bajsblöjor. Ändå har vi en liten soptunna, en sån som ensamma pensionärer har. Vi är steget innan man börjar bråka med kommunen om att man vill bli helt befriad från sophämtningen. Det går. Om man låter bli att kasta mat och sopsorterar så klarar man sig. En del tömningsdagar är den inte ens full.

6 VÄLJ SMART VÄRME I fem år har Joachim burit pellets från garaget till brännaren i källaren. Första året hjälpte jag till ­under högljudda stön och utdraget gnäll. Till slut gav Joachim upp och nu är han herre över elden. En gång somnade Joachim på pelletssäckarna och jag trodde att han var död men om man bortser från detta trauma är jag väldigt nöjd med våra små vänner som ser ut som hästmat.

7 ETT MÅSTE FÖR ALLA Metall, hårdplast, mjukplast, papp och glas. Detta är inte roligt, detta är inte glamoröst, detta är helvetet på jorden när det är en måndag klockan 16.45 och återvinningen är full och ettåringen har rivit ut allt på golvet och någon skriker att maten inte är god. Det är ett dirty job men någon måste göra det, nämligen vi alla. En sak bara; diska inte förpackningarna under hett rinnande vatten. I med en skvätt vatten från en kastrull i diskhon, stäng och ”lacocaracha-skakaskaka” och så är den ren.