”Jag modellar i latex på min fritid”

Amelie, 21, är byggarbetare – och alternativmodell

Foto: Stefan Mattsson
Många av fotograferna ­Amelie jobbar med är tjejer. ”Min favoritfotograf är en tjej och hon tar de hetaste bilderna på kvinnor jag vet”, säger hon.
RELATIONER
Foto: Stefan Mattsson
Amelies karriär som alternativmodell började som ett uppror mot hennes mamma.

Jag kombinerar mitt jobb som byggarbetare med att vara alternativmodell på fritiden. Jag älskar att välja miljöer, sminka mig och stajla håret och sedan se visionen jag hade i huvudet fungera på bild. Det känns helt naturligt för mig att ha på mig latex.

Jag stödjer udda sexualiteter och vill att Svenssons, som tycker att transsexuella är dumma i huvudet men själva sitter och smygdrömmer om att slicka någons fötter, ska tycka att det är socialt accepterat.

Min karriär som alternativmodell började som ett tonårsuppror mot min mamma och ett behov av att bli sedd av min pappa.

Jag hade under några års tid blivit kontaktad av olika fotografer och kunde inte alls se mig själv som modell först, men så bestämde jag mig för att prova och började kolla upp fotografer.

Jag gjorde min första plåtning utomhus när jag var 16 år, det var i mitten av december. Jag valde kläder och utseende själv.

Jag hade inte hittat min stil än då, jag minns att jag hade på mig en plastkjol i chockrosa och glittrig topp.

Det mesta jag gör nu är väldigt genomtänkt. Mina favoritkläder är vintageunderkläder och riktiga korsetter, gärna något stilrent i svartvitt eller väldigt färgglatt och galet i latex. Jag väljer gärna miljöer som övergivna hus eller set som jag har byggt ihop själv.

En gång köpte jag hem tio kilo vintagesmycken för en plåtning och fick det att se ut som att jag låg på en bädd av diamanter, juveler och guld. Bilderna säljs främst till tidningar, eller används av designers som vill visa sina kläder. Sådant som bygger på mina egna idéer sparar jag och har i min portfolio.

En vanlig dag på mitt jobb som byggarbetare börjar halv sex på morgonen. Då åker jag till en byggarbetsplats någonstans i Stockholmsområdet, slänger lite skräp, ser på när gubbarna gör grovgörat, putsar lite fönsterkarmar eller dammsuger nymonterade kök.

Sedan åker jag hemåt runt halv fyra. Det bästa med jobbet är arbetstiderna och att jag kan ha hörlurar instoppade i öronen och fundera över livet medan jag jobbar.

Framför allt tillåter jobbet mig att resa då och då, eftersom det är ett familjeföretag.

På min arbetsplats är det inte många som känner till att jag alternativmodellar, det är ingenting jag pratar om särskilt öppet.

För mig är det viktigt att skilja på mitt vardagsjag och mitt modelljag. När jag modellar går jag in i olika roller – som söt och käck pinupbrud, superskurk klädd i latex eller kaxig vamp som tagen ur en Russ Meyer-film.

Det är skitkul att spela sådana roller, men det är inget jag vill bli förväxlad med i verkligheten.

De som vet vad jag sysslar med frågar ibland om jag tjänar bra eller om jag har träffat någon snuskfotograf.

Jag har aldrig jobbat med någon som har försökt övertala mig att göra något jag inte velat eller sagt opassande saker, men jag har jobbat med en del människor jag inte skulle jobba med igen på grund av att de har varit oprofessionella.

Många blir chockade när jag berättar att många av fotograferna är tjejer, vilket är ganska kul. Min favoritfotograf är en tjej och hon tar de hetaste bilderna på kvinnor jag vet.

Jag får väldigt blandad respons på mina bilder. Mycket negativt från mina föräldrar, vilket jag har förståelse för.

Väldigt många unga tjejer beundrar det jag gör, på gott och ont. Killar av alla de slag ger mig komplimanger.

Just nu modellar jag ganska mycket, det har varit full rulle och jag har varit runt både i Europa och USA. I USA fotograferades jag på en bondgård med en massa kossor och höns för en restaurang i Minneapolis.

Jag har jobbat med fler utländska fotografer än svenska på sista tiden, det finns så många duktiga nischade fotografer utanför Sverige.

Jag satsar inte på en heltidskarriär som modell.

Vad många unga tjejer inte förstår är att det inte finns särskilt mycket pengar att tjäna på att vara alternativmodell.

Det är så många som tror att jag lever enbart på mitt modellande och de blir alltid lika paffa när jag svarar att jag faktiskt är byggtjej.

Drömmen är att så småningom ha en heltidskarriär med diverse skapande inom film.

Caroline Engvall