Tjejer dissar sig själva – 36 gånger om dagen

Psykologen om bakgrunden till kvinnors negativa tankar: ”Vi har en ungdomskult utan dess like idag”

RELATIONER

En kvinna tänker 36 negativa tankar om sitt utseende – varje dag.

Och det blir värre med åren.

– Tråkigt att mogna kvinnor inte kan vila tryggt i sig själva. Men så har vi också en ungdomskult utan dess like idag, säger Eva Rusz.

Foto: colourbox

Den brittiska tv-kanalen ITV utrustade 100 kvinnor mellan 35 och 69 år med var sin räknare som de skulle trycka på för varje negativ tanke om sitt yttre.

Meningen var att ta reda på om även kvinnor högre upp i åldrarna känner sig pressade att se snygga och ungdomliga ut.

Efter en vecka hade de i genomsnitt klickat 252 gånger – alltså 36 gånger om dagen.

Och mest klickade de äldre kvinnorna.

– Förr kunde man uppskatta kurvor eller en mullig rumpa. I andra delar av världen är ålderdom fortfarande något fint. Men vi har en ungdomskult som liknar ingenting, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

”Bara att gå och fixa”

Många av kvinnorna i undersökningen uppgav att de trodde att de skulle vara mer nöjda om de gjorde en skönhetsoperation. Och det tror Eva Rusz är en del av förklaringen; det finns liksom ingenting att ”skylla på” längre.

– Det är en attitydförändring. ”Det är bara att gå och fixa”. Vem som helst kan köpa sig till ett lite ungdomligare utseende, säger Eva Rusz.

Ansiktslyft – men klickade mest

En av personerna som ingick i studien är Sherrie Hewson, 59, programledare på ITV. Men trots en ansiktslyftning för ett antal år sedan, var hon en av dem som klickade allra mest på sin räknare – mer än fem gånger så ofta som genomsnittet.

– Jag klickade när jag sminkade mig på morgonen. Och varje gång jag såg en bild av mig själv som ung skådespelerska, vilket händer då och då. Bara att se hur jag såg ut då påminner mig om att jag håller på att bli gammal, säger Sherrie Hewson till Daily Mail.

– Jag klickade också när jag såg en vacker yngre man ute på stan, helt enkelt för att jag vet att vid min ålder är jag osynlig för honom.

”Stå upp för den du är”

Eva Rusz tycker det är tråkigt att lite äldre kvinnor inte förmår säga stopp.

– Generellt blir man mer självsäker med åren. Och man önskar att kvinnor kunde sluta kritisera sig själva utseendemässigt. Jag önskar att alla kunde stå upp för dem de är och inte låta sig svepas med av den här vågen som säger att du inte duger, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM