”Jag flyger inte kvast”

Anna Sporring är en tvättäkta häxa – men föredrar att kalla sig livsmagiker

RELATIONER

Hon har en kvast – men hon sopar med den i stället för att flyga.

Hon lever 2010 – men använder sig av uråldriga ceremonier.

Möt den moderna häxan, som definitivt inte far till Blåkulla i påsk.

Foto: Lotte Fernvall
Sen två år tillbaka arbetar Anna Sporring på heltid med sitt företag Livsmagi. ”Det går runt, men man går inte fortare med vinst för att man arbetar med magi,” säger hon.

Anna Sporring är på många sätt en helt vanlig kvinna: hon har två barn, bor i lägenhet i en Stockholmsförort och är bra på datorprogrammering.

Samtidigt skiljer hon sig tydligt från de flesta: Anna kallar sig Trollvind och lever och verkar som häxa.

När andra klagar över att de har dåligt med pengar så är det självklart för Anna att tända ett grönt ljus i köket, strö över lite kanel och be om ekonomiskt bistånd.

– Lite praktisk vardagsmagi kan ju aldrig skada, säger hon. Folk som tycker att det är förfärligt bör ha i åtanke de också sysslar med magiska ritualer då och då utan att tänka på det. Till exempel brukar de flesta blunda och önska sig något när de blåser ut tårtljusen.

Kvinnofälla

Anna har alltid varit annorlunda. Redan under uppväxten på Gotland kunde hon kommunicera med djur och natur och se naturväsen och knytt.

Ändå ansträngde hon sig länge för att vara likadan som andra och leva ett vanligt liv. Hon gifte sig, fick barn och arbetade på kontor. Samtidigt mådde hon jättedåligt.

– Jag hamnade i en total kvinnofälla och kokade till och med min egen ketchup för att det skulle vara ordentligt gjort. Men inom mig fanns en kreativ konstnär som ville ut.

I samband med sin skilsmässa för 18 år sen kom Anna i kontakt med en spåkvinna som rådde henne att gå en kurs i reikihealing. Det ledde till fler kurser och en resa in i magins värld, från healing till tarot och shamanism. Från mitten av 90-talet har Anna kallat sig häxa och ägnat sig åt att ge behandlingar, arrangera kurser och spå.

– Men ”häxa” är inget jag sätter på visitkortet. ­Snarare kallar jag mig livs­magiker. Ordet häxa är förknippat med märkliga föreställningar. Jag flyger inte på kvast och har heller ingen vårta på näsan – jag reser med SAS och de eventuella prickar jag har i ansiktet beror på att jag har passerat 40.

Älskar att bygga hemsidor

Hon kombinerar gärna traditionell magi och spåkonst med modern teknologi, till exempel spår hon i tarot och ger andlig rådgivning via e-post, något som förvånar många som snarare förväntar sig en tant i slängkappa som står i skogen och kokar brygder.

– Jag är lite av en datanörd som älskar att bygga hemsidor och jag tycker att modern teknologi är ett jättebra sätt att kommunicera med folk ute i landet. Varför skulle jag inte tycka det? Det är dags att bilden av häxan förnyas. Vi är vanliga människor, fast med en annan livsinställning som mycket kortfattat går ut på att vi tror att det gudomliga finns överallt. Därför är det viktigt för oss att ha kontakt med naturen och elementen.

”Har hittat mig själv”

Barnen är i dag 19 och 20 och minns inte ens tiden när deras mamma var en vanlig villamorsa som gick till kontoret varje morgon.

– De tycker det är normalt att deras mamma är ute i skogen och samlar fjädrar och ben till ceremonier. Däremot har de inte eget intresse och jag är inte den missionerande typen. Jag delar gärna med mig av mina kunskaper till den som frågar, men prackar inte på någon min livsfilosofi. Det viktiga är att jag har hittat mig själv och ett sätt att leva som jag trivs med. Pusselbitarna har fallit på plats.

FAKTA

300 kvinnor avrättades

I alla tider har det funnits läkekunniga kvinnor eller människor som sagts kunna spå och utöva magi.

År 1484 slog katolska kyrkan fast att man skulle genomföra häxprocesser, häxorna måste avrättas och deras kroppar brännas på bål.

I Sverige tog processerna fart i slutet av 1600-talet och över 300 personer halshöggs och brändes under loppet av bara några decennier. Ofta räckte det med att se annorlunda ut eller vara en äldre kvinna med kunskaper i läkekonst för att avrättas.

Den sista i Sverige som dömdes till döden var 80-åriga Anna Eriksdotter som halshöggs i Stockholm år 1704, men först 1779 avskaffades dödsstraffet för trolldom och häxeri.

I folktron var påskdagen den farligaste dagen på hela året. Man trodde att det var då häxorna flög till Blåkulla på kvastar och att troll ruvade vid varje husknut.

Idag är ordet häxa snarare förknippat med nyandlighet och shamanism.