Livsviktiga kyssar väcker passionen

Det intima med att två läppar möts

RELATIONER

Handtag, famntag, klapp eller kyss?

Söndag har undersökt varför det känns så intimt att låta två läppar mötas.

Prinsessan sover tungt i hundra år.

Och vaknar först när en tjusig prins klivit av sin vita springare och pussat henne på munnen. I sagans värld är en kvinna som ligger passiv när en främmande man trycker sina läppar mot hennes höjden av romantik.

I verkligheten är det ingen höjdare.

Att kyssas är ett samspel.

– Det handlar om ömsesidighet och kommunikation. Man är två jag som kan bli ett vi, säger sexologen Linn Heed.

Kyssen känns extra privat

I en av vårs tids mest välkända Askungesagor, ”Pretty woman” från 1990, är prinsessan en prostituerad kvinna med lårhöga stövlar fulla av kondomer. Prinsen en höjdrädd stenrik affärsman. Hon ger vad han betalar för, men drar gränsen vid att låta läpparna mötas. Okej, det är filmens värld. Men även i verkligheten känns kyssen extra privat för många människor.

Vad är det som gör just kyssen så intim?

– Många sinnen är centrerade runt ansiktet. Som gör att det känns väldigt intimt och nära inpå. Det är en beröring som signalerar kärlek och lust, säger sexologen Linn Heed.

Våra huvuden kommer nära varandra, liksom tankarna, ögonen, smakerna och dofterna.

– Är kyssen ömsesidig väcker den passion och ger mersmak.

Kroppsvätskor blandas

Att kunna ge varandra en kyss är att stanna upp och blanda kroppsvätskor. Ge sig själv till den man tycker om, säger Linn Heed.

Och att kyssas är viktigt. Inte bara kan mötet av läppar fungera som en erotisk signal eller förspel, det är även en injektion för hälsan. Kyssar och beröring frigör hormonerna oxytocin och vasopressin. Den gymnastiserar ansiktsmusklerna. Tänder och tandkött mår också bra enligt undersökningar. Vid kyssar ökar salivproduktionen i munnen, vilket bidrar till en munskölj av bakterier.

– Det sätter fart på stresshormoner, får fart på hjärtat. Beröring frisätter många ”må-bra”-hormoner, säger Stephan Rössner som är professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid Karolinska Institutet.

"Vissa djur pussas"

Kyssens hela historia är svår att spåra, men teorier finns det många.

Du har säkert hört dem under vårpromenaden, det nyförälskade paret som pjatar bebisspjåk och avrundar med en puss. På trädgrenen ovanför utspelar sig ett liknande scenario. En pipande fågelunge öppnar näbben för att bli matad. Kanske har det ett samband.

– Vissa djur pussas. Man tror att det från början har varit ett sätt för mödrar att mata barn med färdigtuggad mat, säger Stephan Rössner.

"Alla gillar inte kyssar"

Ordet för ”kyss” var likartat med ordet för ”äta” i det gamla Egypten, hävdar författarinnan Adrianne Blue som en av många teser i boken ”On Kissing”. Troligen ingen slump i så fall. Kyssen är en skopa mun, en mjuk tugga, en tungas scanning av smaklökarna.

Men det finns ingen regelbok som säger ett fullgott sexliv innehåller kyssar. Alla gillar det helt enkelt inte. I vissa fall kan en kyss rent av vara avtändande. Om vi återgår till vår sovande Törnrosa, som slumrat i hundra år. Utan tandborste. Föreställ dig andedräkten… och prinsens läppar var förmodligen hiskligt torra efter bergsklättringen på slottets fasad.

– Lika gärna som kyssar är ett startskott på erotik kan de vara en erotikdödare. Kyssar är en gren för sig. Man får öva. Man måste matcha sin partner och hitta sätt att kommunicera där man kysser på ett sätt som tänder båda, säger Linn Heed.

Ordlös kommunikation

Men om kyssen funnits naturligt i relationen, en del av en ordlös kommunikation som plötsligt avbryts – kan det vara dags att se upp enligt Linn Heed.

– Finns det något mer vi har slutat med? Att vara fysiska? Röra vid varandra? Om man upplever någon form av förlust kan det vara en temperaturmätare på att något inte är som det ska.

FAKTA

Världens längsta kyss

… 32 timmar, 7 minuter och 14 sekunder. I fjol knep tyskarna Nikola Matovic och Kristina Reinhart ett Guinnessrekord i längsta kyssen

Under en intensiv kyss stiger blodtrycket, pulsen kan slå närmare 150 slag i minuten och är pussen minst tre minuter lång påstås den bränna tolv kalorier.

A kiss is still a kiss. Men dess betydelse kan skifta och signalera olika saker – som fred, makt, seger, kärlek och vördnad.

Den erotiska kyssen skiljer sig givetvis från den mer sociala pussen – ett sätt att hälsa i vår kultur (i andra kan det vara helt otänkbart att pussas offentligt).

Engelsmännen förmodas ha varit bland de första i Europa att kindkyssas under 1400-talet.

Munnen är inte bara källan till näring utan även närhet för bebisar. Forskning visar att frisättningen av ”lugn och ro”-hormonet oxytocin blir högre under amning.

Några namnkunniga kyssar: ”Kiss” av Prince, bandet ”Kiss” (vars gimmick var rullande tungspetsar) och bloggerskan Kissie.

Kända kyssar

Prinsessan Diana och prins Charles på balkongen efter bröloppet 1981.

Madonnas tungkyss med poparvtagerskan Britney Spears under MTV Video music awards 2003.

Den bibliska Judaskyssen som förrådde Jesus.

Eva Lund och Anette Norberg efter OS-seger.

Farlig filmkyss mellan vampyren Edward och människan Bella i "Twilight".

ARTIKELN HANDLAR OM