Hon blev av med allt

Nu har Petra Mede inget att förlora

1 av 2 | Foto: Maria Östlin
”Jag vill skaka om.” Petra Mede vill inte vara lagom. Det är hon inte heller.
RELATIONER

Petra Mede har fått brev från folk som krävt hennes huvud på ett fat.

Då blev hon glad.

Hon blir ännu gladare när folk fullkomligt älskar det hon gör.

Folk får tycka vad de vill, bara de inte tycker att hon är oförarglig. Just nu går hon över gränsen i ”Petra Mede show” i TV 3.

För några år sen utgav sig Maud Olofssons pressekreterare Lisa Wärn för att vara Maud Olofsson under en chat med Aftonbladets läsare. Läsarna trodde att de fick en käck och hurtig minister vid tangentbord och skärm. De fick en beige sekreterare under falsk flagg. Skandal!

I ”Parlamentet” togs debatten vidare när programledaren Anders S Nilsson ställde frågan: Kan vi över huvud taget vara säkra på att Maud är Maud?

Annika Lantz plockade upp tråden med det förväntade skämtet:

– Det är väl ingen tvekan om att Maud är Maud. Det är ju det som är problemet.

Klev in med besked

Jag fingrade på fjärrkontrollen och skulle till att byta kanal när Petra Mede, till karaktären en konservativ bracka i tantfrisyr, klev in i matchen med, som det heter: besked.

– Nej, men snälla rara, får jag bara säga… Är Maud Maud? Alltså, jag vet inte av egen erfarenhet, men jag har hört att den riktiga Maud, hon sväljer när man runkar henne i munnen.

Tiden stannade.

Vad är det hon sitter och säger?!? Runka Maud Olofsson i munnen?!? Sväljer?!?

Komik lång över gränsen

Jag blev bara lite lugnad över att Petras karaktär ”inte av egen erfarenhet” visste om Maud Olofsson gjorde det hon påstods göra. Men verkligen bara lite lugnad.

Det här var komik som vågade gå långt över gränsen!

Och, på sätt och vis, Mede i ett nötskal.

– Det viktiga för mig är att jag får göra min grej fullt ut och sen får folk hata eller älska det. Jag känner att det är för kort tid kvar av livet för att göra nåt ljummet. Är det nåt jag INTE vill vara så är det oförarglig, säger hon när vi träffas vid Stureplan.

Smärtorna i ryggen

Hon har nyss fyllt 40 och ska efter intervjun firas på Brasserie Le Rouge i hjärtat av Gamla stan. Le Rouge kombinerar det bästa från det franska och italienska köket med en inredning som för tankarna till Moulin Rouge och – ja, det dansas can-can så det står härliga till mellan borden.

– Men jag måste hem först och lägga mig några timmar på grund av smärtan i ryggen.

Ryggen.

Ingen intervju med Petra Mede utan RYGGEN. Man vet snart inte om det är ett handikapp eller ett husdjur. Ryggen går inte att komma undan. Hon hade inte varit Petra Mede som vi känner henne om hon inte allvarligt hade skadat ryggen när hon i unga år var besatt av att dansa balett.

– Jag hade nyligen återträff med sex tjejkompisar som jag gick i ettan till nian med och vi pratade verkligen inte bara om mig, men de sa att de under skolåren uppfattat mig som pryd, asketisk, och det hängde ju ihop med att jag levde för dansen. Jag hade otroligt lite självdistans och otroliga krav på mig själv… Det var ganska destruktivt, man skulle vara smal och inte äta och så… Allt det där har jag tagit igen med råge.

Fråga Maud Olofsson.

Utmärkt med onormalt yrke

Petra Mede tvingas med jämna mellanrum att inta sängläge och äta smärtstillande. För ett tag sen låg hon och hade ont i fem dagar.

– Det skulle aldrig funka för mig att ha ett normalt yrke med fasta arbetstider.

Men det går alldeles utmärkt för henne att ha ett onormalt yrke med fria arbetstider.

– Jag är väldigt stolt över mig själv, över vad jag presterat efter det att jag gick långtidssjukskriven. Jag tjatar om det här men jag kan inte komma i från det, att jag fick en helt annan självdistans efter skadan. Hela min inställning till livet är påverkat av mitt förra liv, jag nojar mindre, är mindre rädd. För jag har redan förlorat ett yrke en gång. Det är lustigt, men efter skadan har jag blivit både mera av en njutningsmänniska och mera av en riskbenägen människa.

"Jag vill skaka om"

Bob Dylan sjunger i sin mest berömda låt ”Like a rolling stone”: ”When you got nothing, you got nothing to lose”. Det kan Petra skriva under på. I och med skadan och förlusten av dansen, som var hennes allt, blev hon paradoxalt nog friare i sin livshållning.

– Jag vill skaka om. Om det jag gör anses bra eller dåligt är mindre viktigt. Det viktiga är att jag vågar. Jag vill provocera och vara gränsöverskridande. Jag har varit ganska modig men jag vill ta det ännu längre. Jag kan ta att vissa folk hatar mig. En skrev att han ville ha mitt huvud på ett fat. Jag kan förstå honom. Det är till och med intressant. Jag är provokativ komiker. Jag är inte slätstruken och då måste man vara beredd på sånt.

Det värsta hon kan tänka sig är att mötas av ingen reaktion alls.

Jag tror inte att Petra behöver oroa sig.

Så länge hon gör saker som kommentaren om Maud lär risken för noll reaktioner inte vara överhängande. Dessutom är det ju så, att inte bara Petra själv, utan också många av oss andra attraheras mest av folk som vågar ta ut svängarna och bara vara för mycket.

Eller?

Kryddade på sitt sätt

Det är väl ändå Pippi Långstrump och inte Tommy och Annika som mest intresserar oss, om ni förstår liknelsen?

Pippi som har apa och häst i huset, vägrar gå i skolan, kastar upp poliserna på taket och lever på topp med en skattkista av guld utan föräldrar närvarande.

Och Petra är ju faktiskt folklig mitt upp i alltihop. Hon har för sjutton varit värd för Melodifestivalen 2009 och ni kan ju höra av er om ni känner till nåt bredare, folkligare program som drar till sig alla från 3 till 100. Men också där och då kryddade hon anrättningen på sitt eget sätt.

– Det var en surrealistisk upplevelse och är det även så här i efterhand. Jag var med min familj på restaurangen La Famiglia på Kungsholmen när jag fyllde år och min familj är väldigt strukturerad och så, till skillnad från mig som är kaotisk, och då sa min syster: ”Är det här verkligen sant?”. Hon tyckte att det var fullständigt absurt att jag hade lett Melodifestivalen. Tre år tidigare hade jag gått upp på en amatörscen för ståuppare och före det varit sjukskriven jättelänge.

När det stod klart att hon hade fått jobbet fanns det inga spärrar. Kläddesignern Lars Wallin fick sy tills det rök ur Husqvarnan.

– Jag satte upp tre motton och det skulle inte finnas nån budget som stod i vägen: Gala, gränslöst och… Gud, nu har jag glömt bort det tredje ledordet. Men gala, gränslöshet och min humor. Det skulle inte vara nåt halvdant. Nej, full gala och klänningar av Lars Wallin. Jag är egentligen inte så utseendefixerad men här fick jag leva ut! Det var en prinsessdröm. Jag märkte det på reaktionerna, de små barnen som följt festivalen sa efteråt: ”Där är hon, flickan i de fina klänningarna”. Jag märker det ibland fortfarande.

Nyligen tog hon ett nytt kliv framåt i det äventyr som kallas livet. Petra har sin egen show på TV 3: ”Petra Mede show”.

"Jag går in i en roll"

Tre gäster i varje program. Andreas Lundstedt som sidekick. Lite musik på det och olika små nummer.

– Jag har skapat en karaktär, även om det är mitt eget namn så går jag in i en roll. Det ska vara som att komma hem till mitt eget tänkta hem med lite New York- och 60- och 70-talskänsla.

En av gästerna i serien är den svenska Hollywoodfrun Maria Montazami. Som av en ren händelse har jag intervjuat henne bara några dagar före det att jag träffar Petra Mede. Och Petra har också just intervjuat henne för sitt program. Vi är båda betagna bortom ord.

– Jag blev helt kär i Maria Montazami. Starstruck. Hon är typ 190 centimeter lång och bara så intagande. Det finns nåt genuint i henne och jag blev väldigt betagen. Det är alltid nåt berörande med folk som är så genuina. Som komiker, och då inte minst jag själv, är man ju så ironisk. Maria saknar ironi helt och hållet. Hon är helt och hållet fullständigt allvarlig.

Är man i en mening tillräckligt smart inser man strax och utan nån längre betänketid att det mesta är ett skämt. Men det finns en tragedi i det. Att inte kunna ta saker i den lilla världen på allvar. De saker vi har framför näsan. Maria Montazami är inte sån. Men det är Petra Mede. Hon är personlighetstypen som letar efter de STORA svaren på de STORA frågorna och det är inte sällan en genväg till depression. Hon jobbar med problemet.

– Jag har precis läst ”Den meningssökande människan” (2006) av Peter Gärdenfors och det är en av de mest avneurotiserande böcker jag har läst. Han beskriver hur det ligger i människans natur att söka efter mening, att det är det som gjort att vi klarat oss så bra under evolutionen, för vi kan tänka ett steg längre. Övar vi oss på att göra upp eld kanske det inte är så kul just där och då men vi förstår att det ger betalt längre fram. Men vi kan inte stanna upp. Det blir överslag och vi letar efter mening också där ingen står att finna, efter vad som ligger borton vårt intellekts möjligheter.

Maria Montazami lyckligast av alla

Vi kommer kort sagt aldrig att få svar på vad som är det yttersta syftet med vår existens, på vad som är meningen med livet. Därför är lösningen att leva i det lilla, i vardagen, i vad som vi faktiskt kan förstå. Som Maria Montazami. Tofsar. Ett vackert hem. Fyra barn som är hela och rena och gör läxorna. Ett lyckligt äktenskap. Det räcker. Den som letar efter mer vill göra verklighet av hägringar.

– Ja, det är det jag menar. I en perfekt värld är alla som Maria Montazami. Det är exakt det jag menar. Exakt! Hon är nog lyckligast av oss alla.

Men hon är inte rolig som Petra Mede.

Alla sorter behövs.

FAKTA

Tre vänner om Petra Mede

Andreas Lundstedt, sångare, dansare, sidekick i ”Petra Mede show” och god vän:

– Hon är en unik människa. En otroligt fin och lojal vän. Hon har nära till skrattet, men också nära till allvaret. Och hon är bara så kvick i tanken. Hon tycker att JAG är kvick i tanken och snabb i mina associationer. Men jag tycker inte ens att jag är i närheten. Där är Petra helt makalös. Sa jag att hon är en fin och lojal vän?

Anna Haupt på SVT jobbade närmast Petra Mede under hela Melodifestivalen 2009:

– Det som främst slår mig är vilken förvandlingskonstnär Petra är. Hon kan på ett ögonblick gå från att vara en vanlig tjej i vardagen till att vara en superbriljant glamourös stjärna. Hon förvandlas från ankunge till svan och bara glittrar. En annan utmärkande sak är att hon verkligen brinner för det hon tar sig an. Hennes engagemang är enormt.

Måns Möller, komikerkollega och arbetskamrat:

– Det speciella med Petra Mede är att hon är så oförutsägbar. När hon kommer in i ett rum fyller hon upp och tar över det. Vad som helst kan hända. Det blir High Chaparall varje gång och under en tv-inspelning är det helt perfekt. Petra alstrar positiv energi.

Fakta om Petra Mede

Namn: Petra Mede.

Född: 7 mars 1970.

Bor: Bromma, Stockholm.

Yrke: Komiker och programledare. Familj: Singel.

Aktuell: I ”Petra Mede show”.