Fusk starta företag med mammapenning

Var femte kvinnlig företagare startar företag under mammaledigheten.

RELATIONER

Var femte kvinnlig företagare startar sitt företag under föräldraledigheten. Men de driftiga småbarnsmammorna kan därmed göra sig skyldiga till fusk.

Foto: Colourbox

– Jag tror att det främst handlar om att få en idé och fila på den. För många tar det flera år innan de kan leva på sitt företag, säger Frida Haavisto på Driftig.nu.

Enligt en undersökning gjord av Driftig.nu, ett nätverk för kvinnligt företagande, startar 21 procent av kvinnliga företagare sin verksamhet medan de är mammalediga.

– Många har länge funderat på det. Föräldraledigheten har gett dem tid att reflektera över livet och arbetssituationen, säger Frida Haavisto, vd för företaget bakom Driftig.nu.

Kreativt, kan tyckas. Men enligt tidningen Metro kan det vara ett regelbrott att starta företag medan man uppbär föräldrapenning.

– Man får inte utföra arbete samtidigt som man tar föräldrapenning. Jag förutsätter att det är ett visst arbete att starta företag, säger Mats Mattsson, verksamhetsansvarig vid Försäkringskassan till tidningen Metro.

Frida Haavisto menar att man självklart inte ska fuska. Men att reglerna kanske bör ändras.

– Det gäller att hitta vägar att få det att fungera. Allt som underlättar för kvinnor att starta och driva företag är ju positivt.

Hon tror inte heller att småbarnsmammorna utför något egentligt arbete. Det kanske handlar om att få en idé, fila på den och kanske skissa på en marknadsplan.

– Det är nog ingen som är ute och säljer direkt. För många tar det flera år innan de kan leva på sitt företag, säger Frida Haavisto.

Undersökningen visar också det främsta hindret för kvinnor att driva företag är svårigheterna att få ihop det så kallade livspusslet.

– Det här visar att företagandet är en jämställdhetsfråga i ett större perspektiv. Kvinnor och män måste ta lika stort ansvar i hemmet så att kvinnor har tid att starta företag, säger Frida Haavisto.

FAKTA

Jobb och karriär