”Regeln är idiotisk”

Daniel Pernikliski tycker att prio måste vara att man sköter om sina barn, resten ska Försäkringskassan strunta i.

RELATIONER
Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

Jag minns den första tiden med min dotter, då hon var sådär liten att hon sov sig igenom större delen av dygnet. Det var imponerande att någon som så sällan hade öppna ögon ändå kunde generera så mycket arbete i hemmet, med tvätt, disk och matbestyr. Men ibland uppstod det mer eller mindre långa perioder då ingenting speciellt hände. Ofta njöt jag av att ligga och sova tillsammans med henne, men ibland blev dessa stunder rent av tråkiga. Då kanske jag betalade räkningar eller läste en bok. Något som jag naturligtvis slutade med när hon vaknade igen.

Hade jag istället ägnat denna tid åt att starta ett företag, så hade det varit fusk och ohederlighet. Man får nämligen inte jobba samtidigt som man tar ut föräldrapenning. Det spelar ingen roll att det inte inbringar någon inkomst – jobb är jobb. Är det naivt att tro min dotter inte brydde sig det minsta om vad jag höll på med under den tid som hon inte behövde min assistans? Blev hon lyckigare av att jag läste en bok istället för att starta ett företag? Jag tror inte det, men så tycker jag också att regeln är idiotisk.

Dessutom har dygnet många fler timmar än de åtta man tar föräldrapenning för. Prioriteten måste vara att man inte missköter sina barn, vilket Försäkringskassan knappast kan hindra någon från att göra i alla fall. Naturligtvis ska man inte sitta och håva in en massa pengar, samtidigt som man har föräldrapenning, det är en annan sak. Men det borde vara den dubbla inkomsten som är olaglig och inte att det ska vara fusk att använda sin lediga tid till att förbereda sig inför framtiden.

På vilket sätt gynnar det Försäkringskassan eller någon annan, att man spelar tv-spel, surfar på internet, läser eller betalar räkningar istället?